ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΡΩΝ

Οι Βορειοελλαδίτες εξαγωγείς "ψηφίζουν" ΤΕΜΠΜΕ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2009 2:30 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:19
"Σωσίβιο" κόντρα στην παγκόσμια οικονομική κρίση φαίνεται ότι θεωρούν τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) δεκάδες επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), αλλά ταυτόχρονα καταγγέλλουν τις τράπεζες για απροθυμία συνεργασίας και ζητούν στην πλειοψηφία τους αλλαγές στους όρους ένταξης στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με έρευνα μέσω γραπτών ερωτηματολογίων του ΣΕΒΕ, στην οποία ανταποκρίθηκαν περίπου 80 επιχειρήσεις-μέλη του, πάνω από επτά στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 72%) θεωρούν ότι το ΤΕΜΠΜΕ θα βοηθήσει "πάρα πολύ" τις ελληνικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Το 81% των επιχειρήσεων που απάντησαν στα ερωτηματολόγια είναι επιλέξιμες και πολλές έχουν ήδη προβεί σε αίτημα χρηματοδότησης από κάποια τράπεζα. Ωστόσο, το 36% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είτε το αίτημά τους απορρίφθηκε ήδη είτε φοβούνται ότι πρόκειται να απορριφθεί, λόγω "αρνητικής διάθεσης των τραπεζών", που μεταφράζεται σε απροθυμία, αδιαφορία και γενικότερη μη υποστήριξη του μέτρου. Επιπλέον, το 27% των ερωτηθέντων αποδίδουν την απόρριψη -ή το φόβο απόρριψης- στη μειωμένη διαθεσιμότητα πόρων από το ΤΕΜΠΜΕ.
Ερωτηθέντες, άλλωστε, ποιος θα ήταν ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δεν θα ενδιαφέρονταν για το πρόγραμμα, πάνω από έξι στους δέκα (62%) "δείχνουν" ως αιτία την απροθυμία των τραπεζών. Το 31% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θεωρούν σημαντικό εμπόδιο τη δέσμευση για τη διατήρηση της απασχόλησης στα επίπεδα του 2007, καθόλη τη διάρκεια του δανείου.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες επιχειρηματίες έχουν επισκεφτεί περισσότερες από μία τράπεζες προκειμένου να συζητήσουν την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα. Το 44% αυτών διαπίστωσαν διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ των τραπεζών. Σε ερώτηση αναφορικά με το γενικότερο βαθμό ικανοποίησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες μέχρι σήμερα, το 65% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο. Θετική γνώμη εκφράζει το 32%.
Κληθέντες να προτείνουν βελτιώσεις στη λειτουργία του προγράμματος και στον τρόπο επιλογής των επιχειρήσεων, το 61% των ερωτηθέντων κρίνουν ως επιβεβλημένη την τροποποίηση του όρου περί «τριών συνεχόμενων χρόνων κερδοφορίας». Το 40% επιθυμεί την κατάργηση του όρου για τη δέσμευση των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας καθόλη τη διάρκεια του δανείου.
Για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται σε ότι αφορά τις τράπεζες, το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι απαιτείται η αλλαγή του όρου αναφορικά με την υπαναχώρηση από τις ήδη δοθείσες εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ στην περίπτωση που διακοπεί η συνεργασία με τις τράπεζες για καταπτώσεις άνω του 12%. Ποσοστό 32% θεωρεί ότι ένα ελκυστικότερο επιτόκιο προς τις Τράπεζες θα λειτουργούσε θετικά για τη λειτουργία του προγράμματος._
 
  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass