ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Αρχίζει σήμερα η υλοποίηση του «Erasmus» στην Ε.Ε.

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2009 1:57 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:23
Τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να περάσουν έως και έξι μήνες εργαζόμενοι σε κάποιο έμπειρο επιχειρηματία άλλης ευρωπαϊκής χώρας, προκειμένου να βελτιώσουν τις δικές τους γνώσεις για τη διοίκηση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, δίνει το πρόγραμμα «Erasmus Nέοι Eπιχειρηματίες» το οποίο ανοίγει σήμερα ταυτόχρονα σε όλες τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της διεθνοποίησης και της αύξησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ πεπειραμένων και νέων επιχειρηματιών.
«Όπως ακριβώς το επιτυχημένο πρόγραμμα Erasmus για φοιτητές, το «Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες» στοχεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεων και των αντιλήψεων μεταξύ των πολιτών των διαφόρων χωρών της Ευρώπης. Επίσης, στόχο έχει να ενισχύσει το επιχειρηματικό πνεύμα στην Ευρώπη, συνεισφέροντας στη δημιουργία περισσότερων και πιο δυναμικών επιχειρήσεων – ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της παρούσας οικονομικής κρίσης» όπως υποστηρίζει ο Maive Rute, Διευθυντής για τη Προώθηση της Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
* Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα;
Το «Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες» απευθύνεται σε Νέους Επιχειρηματίες και στους έμπειρους επιχειρηματίες, τους καλούμενους Επιχειρηματίες Υποδοχής.
Νέος Επιχειρηματίας (ΝΕ) καλείται εκείνος/η ο/η οποίος/α είτε σχεδιάζει να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση, είτε έχει ήδη ξεκινήσει την επιχείρηση τα τελευταία τρία χρόνια.
Έμπειροι Επιχειρηματίες Υποδοχής (ΕΥ) είναι οι πεπειραμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε είναι ιδιοκτήτες, είτε διευθύνουν μια ΜΜΕ στην Ε.Ε.
Η επιχείρηση τόσο του ΝΕ όσο και του ΕΥ μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.
Οι ΝΕ θα αποκομίσουν σημαντικές εμπειρίες στη συνεργασία τους με τον έμπειρο επιχειρηματία υποδοχής, συνεισφέροντας παράλληλα με την ενεργή συμμετοχή τους στην ίδια την επιχείρηση, με νέες δικές τους ιδέες και αντιλήψεις.
* Πώς δουλεύει το πρόγραμμα;
Η σύνδεση μεταξύ ΝΕ και ΕΥ πραγματοποιείται με τη βοήθεια περισσοτέρων από 100 Ενδιαμέσων Οργανισμών (ΕΟ) σε ολόκληρη την Ευρώπη, αρμόδιοι για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (π.χ. Εμπορικά Επιμελητήρια, «εκκολαπτήρια» επιχειρήσεων, κέντρα έναρξης επιχειρήσεων, κτλ).
Οι δραστηριότητες των Ενδιάμεσων Οργανισμών θα συντονίζονται από το EUROCHAMBRES, τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο οποίος και λειτουργεί ως Συντονιστική Αρχή για το Πρόγραμμα.
Νέοι και πεπειραμένοι επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας www.erasmus-entrepreneurs.eu και να επικοινωνήσουν με τον Ενδιάμεσο Οργανισμό που αυτοί επιθυμούν. Ο ΕΟ στη συνέχεια θα αναλάβει τη «σύνδεση» μεταξύ ΝΕ και ΕΥ. Από τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνήσουν με όλες τις λεπτομέρειες της επίσκεψης (σχέδιο δράσης, καθήκοντα, υποχρεώσεις, κ.τ.λ.), το ταξίδι του ΝΕ μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Οι Νέοι Επιχειρηματίες δικαιούνται χρηματική αποζημίωση από την ΕΕ για την κάλυψη των εξόδων τους. Το χρονικό διάστημα 2009 - 2010 αναμένεται να οργανωθούν συνολικά 870 τέτοιες «τοποθετήσεις», ενώ οι εγγραφές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2009.
* Υπόβαθρο – Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη
Έχει διαπιστωθεί ότι η Ευρώπη δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο την επιχειρηματική δυναμική της με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι πολιτες να χρειάζονται κίνητρα για να γίνουν επιχειρηματίες.
Υπολογίζεται ότι το 51% των νέων Ευρωπαίων ενώ δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν μια επιχειρηματική πρωτοβουλία, πολλοί λίγοι από αυτούς κάνουν τα όνειρα τους πράξη.
Ωστόσο, εκείνοι που εκδηλώνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, τείνουν να δραστηριοποιούνται μόνο σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να διερευνούν εναλλακτικές εμπορικές προοπτικές στην Ευρώπη ή και κάπου αλλού στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι μόνο το 8% των ΜΜΕ εξάγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους εντός της ΕΕ.
«Το Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες αποτελεί μια καινοτόμα απάντηση στη διπλή πρόκληση, αυτή της αναζωογόνησης της επιχειρηματικότητας, αλλά και αυτή της ενθάρρυνσης της διασυνοριακής συνεργασίας εντός της Ευρώπης. Οι νέοι επιχειρηματίες θα αποκτήσουν τις ικανότητες και τις προοπτικές που αναμένεται να αποδειχθούν ανεκτίμητες κατά τη διάρκεια της σύστασης μιας νέας επιχείρησης, ενώ παράλληλα θα ενισχύεται η προοπτική της διασυνοριακής δραστηριότητας και κατά συνέπεια θα ενισχύεται η προοπτική της επιτυχίας» δήλωσε ο Ben Butters, Διευθυντής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του EUROCHAMBRES.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Κέντρο Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, SEED Center,
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πεδίον Άρεως, Βόλος
Cupcea Victor
Σαμαντζής Χαράλαμπος
Τηλ. 24210-74495, 24210-74435
e-mail: hasamant@uth.gr, cupcea@uth.gr
* Το πρόγραμμα Erasmus «Νέοι Επιχειρηματίες» είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται με τη βοήθεια των 100 και πλέον τοπικών, περιφερειακών και εθνικών οργανώσεων αρμόδιες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (π.χ. εμπορικά επιμελητήρια, «εκκολαπτήρια» επιχειρήσεων, κέντρα έναρξης επιχειρήσεων, κ.λπ.). Οι δράσεις αυτών των οργανώσεων συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το EUROCHAMBRES, ο Σύλλογος των Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, που έχει αναλάβει τον ρόλο της Συντονιστικής Αρχής.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass