ΑΛΥΣΙΔΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ. ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΙ

Πτώση εως 10% στις πωλήσεις οπωροκηπευτικών

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2009 1:59 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:23
Η κρίση χτυπά ακόμη και τις πωλήσεις τροφίμων. Πτώση 5 – 10 % στις πωλήσεις οπωροκηπευτικών λόγω κρίσης διαπιστώνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι χονδρέμποροι της κεντρικής αγοράς του Ρέντη. Εκπρόσωποι του Συνδέσμου των εμπόρων ανέφεραν τι οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους παρά το γεγονός ότι οι τιμές δεν παρουσιάζουν έξαρση. Οι χονδρέμποροι σκοπεύουν να συστήσουν αλυσίδα λιανικής από την οποία θα διατίθενται και κρέατα, τυριά κ.ά. για να αναπληρώσουν τις απώλειες.
Αναλυτικότερα:
Οι χονδρέμποροι της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη σχεδιάζουν να υλοποιήσουν αλυσίδα λιανικής με νωπά προϊόντα για να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων εξαιτίας της κρίσης
Αλυσίδα λιανικής με νωπά προϊόντα σχεδιάζουν να υλοποιήσουν
Αυτό αναφέρθηκε από εμπόρους που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη ενώ μεταξύ άλλων οι χονδρέμποροι ανέφεραν ότι η κακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά έχει οδηγήσει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται, ιδιαίτερα στη νησιωτική χώρα, να αυξήσουν το χρόνο αποπληρωμής των προμηθειών τους προς τους χονδρεμπόρους από τρίμηνο που ήταν, σε 10 μήνες.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών οι τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά είναι σταθερά χαμηλές τα τελευταία τρία χρόνια ενώ σε ότι αφορά στη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Ν. Καλογρής σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι ''όπως θα έχετε διαπιστώσει, οι παραγωγοί που πωλούν μόνοι τους τα προϊόντα στις λαϊκές αγορές έχουν τις ίδιες τιμές με τους επαγγελματίες πωλητές'' αν και σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές τιμές για κάθε ποιότητα. ''Το προϊόν που αγοράζεται φτηνά, πωλείται φτηνά και το προϊόν που αγοράζεται ακριβά πωλείται ακριβά'' συμπλήρωσε.
Σε ότι αφορά στην ακρίβεια οι χονδρέμποροι σημειώνουν ότι ο έντονος ανταγωνισμός είναι η αιτία που δεν υπάρχουν υψηλές τιμές σε φρούτα και λαχανικά - αν και είμαστε στην καρδιά του χειμώνα - η ευπάθεια των προϊόντων, η μεγάλη εγχώρια παραγωγή αλλά και οι δυναμικές εμπορικές επιχειρήσεις που καλύπτουν την αγορά με προϊόντα εισαγωγής όταν υπάρχει ανάγκη επίσης οδηγούν τις τιμές στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.
Η κρίση πάντως δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και αυτό τον κλάδο δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει ο σύνδεσμος, τον Ιανουάριο ήταν μειωμένες οι ποσότητες φρούτων και λαχανικών που πουλήθηκαν γύρω στο 5 με 10% σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα ενώ γενικότερα υπάρχει η εντύπωση ότι έχει μειωθεί ο όγκος των πωλήσεων συνολικά στις λαϊκές αγορές εξαιτίας της κρίσης και οι καταναλωτές ολοένα και περισσότερο επιλέγουν να μην αγοράζουν με το κιλό αλλά με το κομμάτι, τάση η οποία ενισχύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Τέλος οι χονδρέμποροι αναφέρουν ότι το 30% των πωλήσεων στην Αττική γίνεται μέσω του εμπορίου στο Ρέντη και από τους χονδρέμπορους της Κεντρικής Αγοράς αγοράζει και το 10% του λιανεμπορίου αν και όπως είπε ο πρόεδρος τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται ότι ακόμα και οι λιανέμποροι αναζητώντας χαμηλότερη τιμή απευθύνονται ολοένα και περισσότερο απευθείας στον παραγωγό και η Κεντρική Αγορά χάνει και από αυτή την πολιτική ένα μέρος του τζίρου της.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass