ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Πτώση στις πωλήσεις μεταχειρισμένων 47%

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2009 2:53 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:29
Η πτώση στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έφτασε τον Φεβρουάριο το 47%, τονίζει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ) και ζητά επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης και την υπό όρους επέκταση του και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, προκειμένου να μπορέσουν να ανανεώσουν, αλλά και να μειώσουν το στόλο τους.
Ειδικότερα, με αφορμή την επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης των αυτοκινήτων που μελετά η κυβέρνηση, ο ΣΤΕΕΑ προτείνει την, υπό όρους, επέκτασή του και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αφορμή για την πρόταση αυτή στάθηκε το πολύ υψηλό ποσοστό πτώσης στις αγοραπωλησίες των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων, τον Φεβρουάριο έφτασε στο 47%.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι Επιχειρήσεις Ενοικίασης Αυτοκινήτων αδυνατούν να πουλήσουν τον μεγάλο αριθμό των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που διαθέτουν. Δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ανανέωση του στόλου, αλλά ούτε και σε μείωσή του, κίνηση η οποία, λόγω της αναμενόμενης μείωσης στον τουρισμό, είναι επιβεβλημένη.
Τα λειτουργικά κόστη της διατήρησης ενός στοκ αυτοκινήτων λόγω αδυναμίας πώλησής τους είναι τέτοια, που οδηγούν εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου σε μαρασμό.
Οι εταιρίες του κλάδου έχουν σημαντικό αριθμό αυτοκινήτων ηλικίας 1 έως 4 ετών, με προδιαγραφές χαμηλών ρύπων (κατηγορία EURO 4) και βεβαίως σε αξίες σημαντικά χαμηλότερες των αντίστοιχων καινούργιων, που μπορούν να καλύψουν ανάγκες μεγάλης μερίδας καταναλωτών που δεν διαθέτουν την δυνατότητα αγοράς ενός καινούργιου αυτοκίνητου.
Ο ΣΤΕΕΑ προτείνει να επεκταθεί το μέτρο της απόσυρσης και της αντίστοιχης επιδότησης και στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αρκεί να διαθέτουν σύγχρονους κινητήρες και συγκεκριμένες εκπομπές καυσαερίων.
Έτσι, πέρα από την ανακούφιση του Κλάδου Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων και την γενικότερη τόνωση της αγοράς θα επιτευχθεί:
* Η μη διόγκωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς για την αντικατάσταση των παλιών αυτοκινήτων που θα αποσυρθούν αξιοποιούνται αυτοκίνητα που ήδη έχουν ταξινομηθεί στην χώρα μας
* Η σημαντική συμβολή στην μείωση εκπομπών CO2, λόγω της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας των «καθαρότερων» κινητήρων κατηγορίας EURO 4, άρα και στην προστασία του περιβάλλοντος
* Επιτάχυνση του ρυθμού ανανέωσης του παλαιού στόλου αυτοκινήτων, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών να αλλάξουν το παλαιό τους αυτοκίνητο με ένα πολύ πιο σύγχρονο.
ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που θα μπορούν να αγοραστούν με επιδότηση λόγω απόσυρσης παλιού αυτοκινήτου, θα πρέπει:
- Να πληρούν οι κινητήρες τους τις προδιαγραφές EURO 4,
- Να είναι ηλικίας μέχρι 4 ετών (ταξινόμηση 2005 και μετά).
Σύμφωνα με τον ΣΤΕΕΑ, ο περιορισμός της επιδότησης μέσω απόσυρσης παλαιού αυτοκινήτου μόνο κατά την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου είναι καταχρηστικός και μονομερής προς όφελος μόνο των εισαγωγέων καινούργιων αυτοκινήτων, θα έχει δε καταστροφικά αποτελέσματα για τους ήδη επιβαρυμένους κλάδους ενοικιάσεως αυτοκινήτων και εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στους οποίους περιλαμβάνονται περισσότερες από 12.000 εταιρίες.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass