ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ

Ξεκινά η β΄φάση Κτηματογράφησης στη Λάρισα

* Τον Απρίλιο υπογράφει τις συμβάσεις με τους νέους αναδόχους το ΥΠΕΧΩΔΕ - Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2009 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:32
Στη φάση της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των δηλώσεων ακινήτων που συγκεντρώθηκαν στο Γραφείο Κτηματογράφησης Λάρισας έχει περάσει η διαδικασία ένταξης στο Εθνικό Κτηματολόγιο.Η επεξεργασία των στοιχείων, η αξιόπιστη καταγραφή τους σε ψηφιακή βάση δεδομένων και η προετοιμασία της επόμενης φάσης κατά την οποία θα αντιμετωπισθούν λάθη και ιδιοκτησιακές αμφισβητήσεις, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου, ώστε να δοθεί εγκαίρως η σκυτάλη στα νέα μελετητικά γραφεία που θα προχωρήσουν στην κατάρτιση του κτηματολογίου της Λάρισας. Οι συμβάσεις των αναδόχων για τη β΄ φάση του έργου αναμένεται να υπογραφούν εντός του Απριλίου και αυτό για να μην υπάρξουν ημερολογιακά κενά στη μετάβαση από την πρώτη στη δεύτερη φάση τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.). 
 Όσον αφορά στα πρόστιμα των εκπροθέσμων δηλώσεων, αυτό που σήμερα είναι γνωστό, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σουφλιά, είναι ότι κάποια στιγμή θα επιβληθούν. Προς το παρόν βέβαια δεν επιβάλλονται πρόστιμα και οι όποιοι καθυστερημένα προσέρχονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Λάρισας για να δηλώσουν τα δικαιώματα τους, δεν φαίνεται να είναι το μεγάλο πρόβλημα για το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η εκτίμηση είναι ότι κάποια στιγμή θα υποχρεωθούν να προσέλθουν όλοι…
Επειδή λοιπόν δεν απέχουμε και πολύ από την έναρξη της δεύτερης και πιο σοβαρής φάσης του Κτηματολογίου, να επισημάνουμε ορισμένα διευκρινιστικά σημεία:
1. Όσοι έχουν ακόμα εκκρεμότητες με τη δήλωση που υπέβαλαν μπορούν να προσέρχονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης και να λύνουν το πρόβλημά τους. Μέχρι και την ανάρτηση των πινάκων, που υπολογίζεται να γίνει σε τρία χρόνια περίπου, ο πολίτης μπορεί να προβεί σε διόρθωση των στοιχείων της δήλωσης, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο Γραφείο Κτηματογράφησης ή αποστέλλοντάς τη με συστημένη επιστολή. Αν υπάρχει αλλαγή στη διεύθυνση που έχετε δηλώσει ή στο τηλέφωνο επικοινωνίας, είναι απαραίτητο να ενημερωθεί το Γραφείο Κτηματογράφησης το συντομότερο δυνατό. Όλη η σχετική με το ακίνητο αλληλογραφία στέλνεται στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί, ενώ μπορεί να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία για τυχόν διευκρινίσεις.
2. Όσοι δεν έχουν δηλώσει τα δικαιώματά τους μπορούν να το κάνουν τώρα - έστω και εκπρόθεσμα. Θα επιβαρυνθούν, όμως, με πρόστιμο (πέραν του τέλους κτηματογράφησης), το ύψος του οποίου διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου. 
3. Να μη ξεχνάμε πως η δήλωση του ακινήτου στο Γραφείο Κτηματογράφησης είναι υποχρεωτική και θα αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε δικαιοπραξία στο μέλλον. Θα είναι απαραίτητη και για την έκδοση οικοδομικής άδειας ενώ η πολεοδομία θα ζητήσει αντίγραφο της δήλωσης Κτηματολογίου, προκειμένου να εκδώσει την οικοδομική άδεια. 
4. Όσοι αποκτούν ακίνητα στο Δήμο Λάρισας, που είναι υπό κτηματογράφηση, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας στο Γραφείο Κτηματογράφησης μέσα σε ένα μήνα από την μεταγραφή της πράξης στο Υποθηκοφυλακείο Λάρισας. Σε περίπτωση καθυστέρησης τιμωρούνται με πρόστιμο. Το ίδιο ισχύει και για τις κληρονομιές.
5. Το Γραφείο Λάρισας έχει στείλει τα αποδεικτικά σε όλους τους πολίτες που έστειλαν τις δηλώσεις ακινήτου ταχυδρομικώς, εκτός από εκείνους που είχαν εξαρχής εκκρεμότητες.   
6. Όσοι πάντως έχουν υποβάλει δήλωση μέσω ταχυδρομείου και διαπιστώνουν ότι έχουν καταγραφεί λάθος στοιχεία στο απαντητικό έγγραφο που τους έχει σταλεί από το Γραφείο Κτηματογράφησης, μπορούν να το διορθώσουν στέλνοντας με συστημένη επιστολή νέο έντυπο, στο οποίο θα έχουν συμπληρωθεί μόνον τα στοιχεία που χρειάζονται αλλαγή. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνει αλλαγή των στοιχείων επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, κ.λπ.).
7. Υπάρχει περίπτωση για το ίδιο ακίνητο να πληρωθεί δύο φορές το τέλος κτηματογράφησης. Πρόκειται για ακίνητα ο ιδιοκτήτης των οποίων αλλάζει λόγω κληρονομιάς. Ο νέος ιδιοκτήτης, είτε είναι φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, οφείλει να ενημερώσει το Γραφείο Κτηματογράφησης εντός μηνός από την ημέρα που αποκτά το δικαίωμα και να υποβάλει νέα δήλωση. Καταβάλλει, επίσης, το τέλος κτηματογράφησης έστω και αν είχε αυτό καταβληθεί από τον κληρονομούμενο. Ανάλογα ισχύουν και στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων (αγοραπωλησία, δωρεά, γονική παροχή). Αν η μεταβίβαση έγινε μετά την 21 Νοεμβρίου (όταν έληξε η διαδικασία υποβολής), το γραφείο κτηματογράφησης πρέπει να ενημερωθεί για την αλλαγή του ιδιοκτήτη. Συμπληρώνεται εκ νέου το έντυπο Δ2 και υποβάλλεται η δήλωση μαζί με το τέλος κτηματογράφησης.
8. Οι πολίτες που έχουν πληρώσει κτηματόσημο χωρίς να το οφείλουν πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή. Εξετάζονται οι αιτήσεις επιστροφής και το σχετικό ποσό θα πιστωθεί στον αριθμό λογαριασμού που έχει δηλωθεί.
9. Στο έντυπο Δ2 υποβάλλονται πλέον όλα τα δικαιώματα ακινήτων.
10.  Μέχρι την ανάρτηση, τα συμβόλαια μεταβίβασης συντάσσονται και μεταγράφονται κανονικά χωρίς να υπάρχει ανάγκη να επισυναφθεί σε αυτά αντίγραφο της βεβαίωσης ότι το ακίνητο δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι απαραίτητο για κάθε νομική ενέργεια που αφορά το ακίνητο μετά την ανάρτηση. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι οι συμβολαιογράφοι οφείλουν να υπενθυμίζουν στους συμβαλλόμενους την υποχρέωση που έχουν, για υποβολή της σχετικής δήλωσης κτηματογράφησης, στο Γραφείο Κτηματογράφησης εντός του μήνα από την απόκτηση του δικαιώματος ενώ τα συμβόλαια μεταγράφονται κανονικά όπως και πριν, χωρίς το Υποθηκοφυλακείο να ελέγχει αν τηρήθηκε ή όχι από τον μεταβιβάζοντα η υποχρέωση της δηλώσεων του δικαιώματός, πολύ περισσότερο αν επισυνάφθηκε οποιοδήποτε σχετικό πιστοποιητικό στο υπό μεταγραφή συμβόλαιο. Οι αρμόδιοι υποθηκοφύλακες πάντως αποστέλλουν στα Γραφεία Κτηματογράφησης αμέσως μετά την καταχώρηση των πράξεων, αντίγραφο της περίληψης.
 Τέλος να σημειώσουμε ότι το Γραφείο Κτηματογράφησης Λάρισας εξυπηρετεί το κοινό τις καθημερινές, (εκτός Σαββάτου και Κυριακής), από τις 8.30 έως τις 3.30 το μεσημέρι και τα τηλέφωνα για κάθε πληροφορία είναι 2410-280252 και 2410-239629.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass