ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Λίφτινγκ» σε παλαιά ακίνητα της Λάρισας

* Ποιοι ιδιοκτήτες θα δικαιούνται χρηματοδότηση και ποιες ενεργειακές παρεμβάσεις θα μπορούν να γίνουν

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2009 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:32
Του Γιώργου Νούλη
 Τη δυνατότητα για οικολογικού τύπου «ρετουσάρισμα» των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 θα έχουν από φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Λάρισα. Το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, παράλληλα με την απόσυρση των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, και το οποίο αναμένουν εναγωνίως επιχειρήσεις του κλάδου ακινήτωνπρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα, δίνοντας την ευκαιρία στα νοικοκυριά μέσω επιδοτήσεων να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους και να τα προσδώσουν μελλοντικές υπεραξίες.
Το πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του υπ. Ανάπτυξης, που αποτελεί μέρος του ΕΣΠΑ (Δ ΚΠΣ) και ως ενεργειακές παρεμβάσεις μπορεί να είναι, η θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και της στέγης, η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέας τεχνολογίας διπλά τζάμια, η αντικατάσταση του καυστήρα, αλλά και η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μονοκατοικίες μέσω του ιδιοκτήτη, αλλά και πολυκατοικίες μέσω του διαχειριστή, θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αποκατάστασης με την επιδότηση να φτάνει στο μισό των εξόδων, ανάλογα με την εργασία που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Για να υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το πρόγραμμα του Υπουργείου, κωδικοποιούμε σήμερα ορισμένα σημεία του:
* Το «ενεργειακό λίφτινγκ» δε θα είναι υποχρεωτικό αλλά με δεδομένη την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα για όλους μας…
* Όπως έχει λεχθεί το πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας θα αφορά αρχικά κατοικίες 30 ετών και πάνω και στη συνέχεια και των άλλων κτιρίων. Συνεπώς τα κτίρια και οι κατοικίες που θα δεχθούν πρώτα το «φρεσκάρισμα» θα είναι όσες κατασκευάστηκαν πριν από το 1980. Και τέτοια ακίνητα, ειδικά στο κέντρο της Λάρισας υπάρχουν πολλά… 
* Η επιδότηση για τις εργασίες θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 50%, δηλαδή τα μισά έξοδα για το λίφτινγκ ενώ δεν αποκλείεται το κόστος των εργασιών να εκπίπτει από την Εφορία.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
* Το Υπουργείο ακόμη δεν έχει καταλήξει στη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος, η οποία εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι απλή για να μη δημιουργηθούν γραφειοκρατικά προβλήματα.
Πάντως όπως τόνισε προσφάτως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Aνάπτυξης κ. Kωστής Mουσουρούλης για τις εργασίες δεν θα απαιτείται πολεοδομική άδεια.
O διαχειριστής μιας πολυκατοικίας, αφού έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, καθώς επίσης και μία προσφορά από τον επαγγελματία της οικοδομής για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στο κτίριο, θα απευθύνεται στο κοντινότερο KEΠ και θα εγγράφεται στο πρόγραμμα. Eν συνεχεία, σε σύντομο χρόνο θα του χορηγείται κάποιο κουπόνι, το οποίο και θα παραδίδει στον επαγγελματία από τον οποίο πήρε την προσφορά. Ηδη το YΠAN έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με εκπροσώπους όλων των κλάδων της οικοδομικής αλυσίδας για την καλύτερη δυνατή συνεργασία των μελών τους με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και διαχειριστές.
* Το «ενεργειακό λίφτινγκ» των κτιρίων, θα σχετίζεται και με την «πράσινη ταυτότητα», το γνωστό ενεργειακό πιστοποιητικό που θα δίνεται από ειδικούς επιθεωρητές προκειμένου να πουληθεί ή να νοικιαστεί ένα ακίνητο. Προφανώς με το ενεργειακό λίφτινγκ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόκτηση του ενεργειακού πιστοποιητικού.
ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΣΕ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ
* Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορεί να αποσβέσει τις δαπάνες που θα κάνει στο ακίνητό του, το πολύ σε έξι χρόνια. Σε 4–5 χρόνια αν πρόκειται για διαμέρισμα και σε 5–6 χρόνια εάν πρόκειται για πολυκατοικία.
* Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου, το μέσο κόστος που απαιτείται για μια εξαώροφη πολυκατοικία επιφάνειας 1.200 τ.μ. (ή 200 τ.μ. ανά όροφο) προκειμένου να μειωθεί κατά 50% η ενεργειακή της κατανάλωση, δηλαδή να αντικατασταθεί ο παλαιός καυστήρας με νέο, να τοποθετηθούν παντού κουφώματα με διπλά τζάμια, καθώς επίσης να γίνει πλήρης θερμομόνωση της εξωτερικής της τοιχοποιίας και της ταράτσας, ανέρχεται σε 120.000- 130.000 ευρώ. Και το κόστος που προκύπτει ανά ιδιοκτησία (κατά μέσο όρο στα κτίρια αυτά ζουν 20 οικογένειες) για τις βασικές αυτές παρεμβάσεις ανέρχεται σε 6.000-7.000 ευρώ, εκ των οποίων ένα υψηλό ποσοστό (που μένει να καθοριστεί) θα επιδοτείται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Αν το ποσοστό επιδότησης θα κυμανθεί στο 50%, η τελική επιβάρυνση θα είναι 3-3,5 χιλ. ευρώ.
ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο. Το αν θα «περπατήσει» εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν μόνο από το ποσό της επιδότησης άλλά πρωτίστως και από τις οικολογικές ευαισθησίες τους καθενός. Ακίνητο παλιό και ενεργειακά επιβαρημένο κάθε χρόνο χάνει σε αξία. Όποιος θέλει να προστατέψει το περιβάλλον και να προσδώσει στο ακίνητό του μεγαλύτερη αξία το πρόγραμμα θα είναι μια χρυσή ευκαιρία. Αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων είναι να υπάρξει και μείωση του ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες εργασίες καθώς και μείωση του φόρου μεταβίβασης για ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο κτίριο. Αν ικανοποιηθεί το αίτημα θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο. Αν και οι επαγγελματίες ανταποκριθούν θετικά μειώνοντας το κόστος εργασιών τότε θεωρείται απίθανο το πρόγραμμα να αποτύχει. Για την ώρα όμως, αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου…
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass