ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Στα ράφια χωρίς χώρα προέλευσης

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2009 3:32 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:59
Επεκτείνεται η περίοδος χάριτος για τη διάθεση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, χωρίς τις ενδείξεις για τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης.Η προθεσμία που είχε τεθεί για να διατεθούν τα προϊόντα μακράς διάρκειας ήταν η 31η Ιουλίου και για το εβαπορέ η 31η Οκτωβρίου.Με σημερινή εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρινίζεται ότι στα ράφια των καταστημάτων θα μπορούν να διατίθενται προϊόντα χωρίς αναγραφή της χώρας προέλευσης και μετά τις ημερομηνίες αυτές.Επιπλέον, αν η χώρα προέλευσης του γάλακτος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αναγράφεται η ένδειξη «προέλευσης ΕΕ» και ότι αν το ποσοστό πρόσμιξης ελληνικού με εισαγόμενο γάλα ποικίλει από παρτίδα σε παρτίδα θα πρέπει να αναφέρεται το ελάχιστο ποσοστό του ελληνικού γάλακτος.
Αναλυτικότερα:
Ερμηνευτική εγκύκλιο για τις διατάξεις της νέας αγορανομικής διάταξης που αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να διευκρινιστεί μέχρι πότε μπορούν να διατίθενται στην αγορά προϊόντα χωρίς την αναγραφή των ενδείξεων που έχουν θεσπιστεί.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, από 29 Απριλίου και μετά, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή, εισαγωγή και διακίνηση των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχρεούνται στην εφαρμογή των διατάξεων αυτής.
Εξαιρούνται της ημερομηνίας αυτής οι ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Οι παραγωγοί, οι εισαγωγείς και οι χονδρέμποροι, οι οποίοι κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της αγορανομικής διάταξης είχαν αποδεδειγμένα στις αποθήκες τους έτοιμα προϊόντα, σε συσκευασίες με τις προηγούμενες ισχύουσες ενδείξεις, μπορούν να τα διαθέτουν προς τους λιανοπωλητές, χωρίς τις νέες ενδείξεις, όχι όμως πέραν της 31/7/2009 για όλα τα είδη, εκτός από το γάλα εβαπορέ, σακχαρούχο ή μη, για το οποίο η διάθεση του μπορεί να γίνεται μέχρι την 31/10/2009.
β) Οι παραγωγοί που κατά την έναρξη ισχύος αγορανομικής διάταξης είχαν αποδεδειγμένα στην κατοχή τους υλικά συσκευασίας έτοιμα προς χρήση με εκτυπωμένες τις προηγούμενες ισχύουσες ενδείξεις επ΄ αυτών, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν μέχρι εξαντλήσεώς τους για την συσκευασία των προϊόντων τους, όχι όμως πέραν των ημερομηνιών 31/7/2009 και 31/10/2009 κατά περίπτωση που αναφέρονται ανωτέρω.
γ) Τα ίδια με την ως άνω περίπτωση β΄ ισχύουν και για τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων που θα γίνουν μετά την ημερομηνία ισχύς της αγορανομικής διάταξης, όχι όμως πέραν των ημερομηνιών 31/7/2009 και 31/10/2009 κατά περίπτωση.
δ) Οι λιανοπωλητές, που αποδεδειγμένα κατείχαν γαλακτοκομικά προϊόντα την ημέρα έναρξης ισχύος της αγορανομικής διάταξης, καθώς και τα αντίστοιχα προϊόντα που θα προμηθευτούν σύμφωνα με τις ως άνω περιπτώσεις α΄, β΄, και γ΄, θα μπορούν να τα διαθέτουν στους καταναλωτές, μέχρι εξαντλήσεως των προϊόντων αυτών, χωρίς τις νέες οριζόμενες ενδείξεις επί των συσκευασιών τους και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν έχει λήξει η ημερομηνία ανάλωσής τους.
Στην περίπτωση που τα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγονται στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και γάλα εισαγόμενο, το οποίο όμως κατά την εισαγωγή του δεν έχει την ένδειξη της χώρας προέλευσης του, αλλά φέρει την ένδειξη «προέλευσης Ε.Ε.», τότε επί των συσκευασιών των προϊόντων που θα παραχθούν θα πρέπει να αναγράφονται τουλάχιστον οι ενδείξεις:
α) « από γάλα προέλευσης Ε.Ε.» εάν για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιείται μόνο το γάλα αυτό.
β) «από γάλα …% ελληνικό και από γάλα…% Ε.Ε.», σε περίπτωση που για την παραγωγή των προϊόντων γίνεται πρόσμιξη ελληνικού γάλακτος και γάλακτος Ε.Ε.
Οι νέες οριζόμενες ενδείξεις θα πρέπει να υπάρχουν σε μία τουλάχιστον πλευρά της συσκευασίας και συγκεκριμένα σ’ εκείνη που θεωρείται πρόσοψη και κάτω από την ονομασία πώλησης του προϊόντος ( π.χ. γάλα φρέσκο, γάλα σακχαρούχο).
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass