ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η ΕΕΔΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Γ΄ΚΠΣ

12 εκατ. ευρώ για κατάρτιση σε επιχειρήσεις και φορείς

* Αναγκαία τα βήματα προς καινοτομία και έρευνα, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2008 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:24
 Στην υλοποίηση περί των 1.000 προγραμμάτων κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα προχωρά το επόμενο διάστημα η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ως τελικός δικαιούχος σχετικής δράσης στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Τα προγράμματα αφορούν στην κατάρτιση εργαζομένων σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και σε αυτοαπασχολουμένους και επιχειρηματίες, όπως και σε μέλη φορέων. Στόχος για τη Θεσσαλία είναι να υλοποιηθούν τουλάχιστον 50 προγράμματα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τρία σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν ο πρόεδρος, Νίκος Ρώμνιος, και στελέχη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών και ο διευθυντής, Σωτήρης Ατέσης, και στελέχη της ΕΕΔΕ-Τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.Όπως αναφέρθηκε, η ΕΕΔΕ, με σημαντικό αρωγό το Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), προχωρά στην υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης επιχειρηματιών αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων σε ΠΜΕ και ΜΜΕ, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων είναι ο τελικός δικαιούχος των προγραμμάτων κατάρτισης που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης (Δράση 8.2.4), το οποίο εντάσσεται στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000 - 2006.
Ένα σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί τα εν λόγω προγράμματα κατάρτισης είναι ότι τα θεματικά αντικείμενα που καλύπτονται είναι «tailormade», δηλαδή συγκροτούνται σε συνεργασία με τους καταρτιζόμενους και τους φορείς ή τις επιχειρήσεις, ενώ διαθέτουν μεγάλη «ευελιξία» ως προς τη συμμετοχή –με ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα συμμετοχής μελών επαγγελματικών φορέων, ως προς την πιστοποίηση δεξιοτήτων και γνώσεων.
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΕΣΠΑ
Η συνεργασία των δύο φορέων, ΣΘΕΒ και ΕΕΔΕ-Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, ως προς την κατάρτιση προγραμμάτων, φαίνεται ότι έχει αποδώσει καρπούς, μιας και η περιφέρεια έχει, ουσιαστικά, «προκριθεί» για την υλοποίηση περισσότερων από 50 προγραμμάτων, αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διπλάσια προγράμματα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, που είναι το Δεκέμβριο. Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχιζόμενης κατάρτισης, τονίζοντας ιδιαίτερα την αξία της επιμόρφωσης σε παροχή υπηρεσιών, καινοτομία και έρευνα. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε στα τετριμμένα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ζήτηση θα είναι μεγάλη και πως θα υπάρχει ανάλογη συνέχεια και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το 2009.
ΖΗΤΗΣΗ
Όπως ανέφερε η υπεύθυνη εκπαίδευσης του ΣΘΕΒ, Τζένη Γιβροπούλου, οι επιχειρήσεις δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για προγράμματα κατάρτισης που αφορούν σε ζητήματα πληροφορικής (ακόμη κι αν πρόκειται απλώς για δεξιότητες χρήσης Η/Υ), μηχανογραφημένης λογιστικής, οργάνωση παραγωγής, καθώς και logistics. Ο διευθυντής της ΕΕΔΕ-Τμήμα Θεσσαλίας, Σωτήρης Ατέσης, επισήμανε ότι τα αντικείμενα κατάρτισης μπορούν να διευρυνθούν, στο πλαίσιο νέων ή πιο ειδικών αναγκών των επιχειρήσεων, όπως τα συστήματα ποιότητας (σε επίπεδο επιθεώρησης), τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, η Βασιλεία ΙΙ, καθώς και ανάλογα με τις ανάγκες κλάδων όπως η γαλακτοβιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία, τα τρόφιμα.
ΔΡΑΣΗ
Η Δράση 8.2.4 είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε εργαζόμενους, επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Στα θεματικά αντικείμενα κατάρτισης περιλαμβάνονται η οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων (ΠΜΕ και ΜΜΕ), νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη διοίκηση ΠΜΕ και ΜΜΕ, διαχείριση και λειτουργία της σύγχρονης επιχείρησης, συμβουλευτική υποστήριξη της επιχείρησης, αρχές διοίκησης, διοίκηση ποιότητας, οργάνωση και λογιστική παρακολούθηση αποθήκης, χρηματοδότηση ΜΜΕ, επιχειρηματικότητα, οργάνωση παραγωγής, τεχνικές πωλήσεων, λογιστικά, εξαγωγικό μάρκετινγκ, business plan, business games, μάρκετινγκ plan, χρηματοοικονομικό μάνατζμεντ, χρήση Η/Υ, βασικές δεξιότητες πληροφορικής, μηχανογραφημένη λογιστική – φορολογικά, υγιεινή και ασφάλεια- πρόληψη ατυχημάτων, ηλεκτρονικό επιχειρείν, e-commerce, καινοτομία.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Βασικά κριτήρια επιλογής των καταρτιζόμενων εργαζομένων αποτελούν η συνάφεια της κατάρτισης με το αντικείμενο εργασίας τους, η συνάφεια της κατάρτισης και με τα ενδεχόμενα νέα καθήκοντά του στο πλαίσιο τυχόν αναδιάρθρωσης της επιχείρησης/οργανισμού/φορέα, ενώ βασικά κριτήρια επιλογής των καταρτιζόμενων αυτοαπασχολουμένων και επιχειρηματιών αποτελούν, επίσης, η συνάφεια με το αντικείμενο δραστηριότητας, αλλά και η συνάφεια με ενδεχόμενη αλλαγή/εξέλιξη επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς και η αναγκαιότητα κατοχύρωσης της επαγγελματικής ιδιότητας.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η ελάχιστη διάρκεια ενός προγράμματος είναι 40 ώρες και η μέγιστη 80 ώρες, ενώ ο αριθμός των καταρτιζομένων πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 άτομα και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 άτομα. Οι καταρτιζόμενοι υποβάλλονται σε αξιολόγηση τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτού. Κάθε καταρτιζόμενος που ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα, μπορεί να συμμετάσχει και πάλι σε άλλο ένα πρόγραμμα κατάρτισης, διαφορετικού θεματικού αντικειμένου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις 15 Ιουλίου 2008 ξεκίνησαν στη Θεσσαλία τα τρία πρώτα προγράμματα στην περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας, με αντικείμενα κατάρτισης Περιβαλλοντικό Management – Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος – Επιπτώσεις στις Επιχειρήσεις και Ολική Ποιότητα, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν και νέα προγράμματα σε όλους τους νομούς.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass