ΥΠΕΒΛΗΘΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Μειώνονται οι προμήθειες τραπεζών στο σύστημα "Δίας"

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2008 3:59 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:24
Τέλος στην αυτεπάγγελτη έρευνά της, αναφορικά με τις διατραπεζικές προμήθειες DIAS ATM, DIAS DEBIT και DIAS TRANSFER, έθεσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάνοντας δεκτή, κατά τη συνεδρίασή της στις 29/7, τη βελτιωμένη πρόταση δεσμεύσεων που υπέβαλαν οι τράπεζες για την ικανοποίηση των αιτιάσεων τις οποίες περιλάμβανε η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αναφορικά με τον καθορισμό των διατραπεζικών προμηθειών.
Με τις δεσμεύσεις αυτές οι τράπεζες όχι μόνο αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μειώσουν δραστικά το ύψος των μεταξύ τους διατραπεζικών προμηθειών, που αποτελούσαν και το αντικείμενο τριβής τους με τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά προχώρησαν και πέραν αυτών, αποδεχόμενες να μειώσουν αναλόγως και το ύψος των προμηθειών που εισέπρατταν γι’ αυτές τις υπηρεσίες από τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα:
1. Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παραλείψουν στο μέλλον οποιαδήποτε συμφωνία που μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου και των κανονισμών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής της Ε.Ε.
2. Παύει η εφαρμογή των περί διατραπεζικών προμηθειών όρων του ισχύοντος κανονισμού DIAS ATM.
3. Οι τράπεζες εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση σε αυτές της απόφασης της Επιτροπής θα μειώσουν τις μεταξύ τους διατραπεζικές προμήθειες για τη χρήση των ATM σε ποσοστό το οποίο κατά μέσο όρο θα υπερβαίνει το 50% αυτών που ισχύουν σήμερα. Επιπλέον, οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν κατά το ίδιο ποσοστό και τις εισπραττόμενες από τους χρήστες των ATM προμήθειες.
4. Οι τράπεζες με σκοπό τη μεγαλύτερη διαφάνεια αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσαρμόσουν σε συνεργασία και με τη ΔΙΑΣ Α.Ε. τα πληροφορικά τους συστήματα, ώστε οι πελάτες τους να ενημερώνονται εγκαίρως, δηλαδή πριν από την πραγματοποίηση της διατραπεζικής συναλλαγής, εάν αυτή συνεπάγεται πρόσθετη γι’ αυτούς επιβάρυνση.
5. Οι τράπεζες δηλώνουν ότι δεν τίθεται ούτε θα τεθεί στο μέλλον θέμα ενιαίας τιμολόγησης για την παροχή υπηρεσιών με τα συστήματα DIAS DEBIT και DIAS TRANSFER, εκτός αν υπάρξει ενιαία ρύθμιση στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA).
6. Παράλληλα οι τράπεζες αναφορικά με τα προαναφερθέντα συστήματα DIAS DEBIT και DIAS TRANSFER αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μειώσουν τις τυχόν μεταξύ τους διμερείς προμήθειες σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο που ίσχυε βάσει των καταγγελθεισών πολυμερών διατραπεζικών συμφωνιών και να προσαρμόσουν την έναντι των πελατών τους τιμολογιακή πολιτική, ώστε να προκύπτει υπέρ αυτών ανάλογη ωφέλεια από την αναπροσαρμογή των μεταξύ τους προμηθειών.
7. Οι δεσμεύσεις αυτές θα ισχύουν έως την 1η/1/2010.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass