ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΡΩΜΝΙΟΣ-ΔΗΜΟΒΕΛΗΣ

Βιοντίζελ από απόβλητα φυτικά-ζωικά λάδια

* Θα συλλέγει πρώτη ύλη από τηγανέλαια, ζωικά λίπη και μπρούτα έλαια

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2008 3:10 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:26
Σε μια ακόμη καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα προβαίνει το δίδυμο Ν. Ρώμνιος-Ι. Δημοβέλης, αυτή τη φορά δημιουργώντας μια πρότυπη μονάδα επεξεργασίας χρησιμοποιημένων και απόβλητων ελαίων, φυτικών ή ζωικών, για την παραγωγή βιοντίζελ. Για τη δημιουργία της μονάδας, οι δύο Λαρισαίοι επιχειρηματίες προχώρησαν στη σύσταση εταιρίας, την Agroil Energy, η οποία θα λειτουργεί αυτόνομα. Η νέα μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2008 ή στις αρχές του 2009. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη γίνει η αγορά της οικοπεδικής έκτασης. Η μονάδα και οι εγκαταστάσεις της θα λειτουργήσουν εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Λάρισας, κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η ανάπτυξη των συστημάτων για την παραγωγή του βιοντίζελ από τα χρησιμοποιημένα και απόβλητα λάδια –η διαδικασία, δηλαδή, του εξευγενισμού της εισερχόμενης πρώτης ύλης- έγινε σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ερευνητή της Αθήνας.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Συγκεκριμένα, η επιχειρηματική δράση συνίσταται στην εγκατάσταση και εκμετάλλευση εργοστασίου εξευγενισμού μπρούτων ή αποκομμιωμένων φυτικών ελαίων, χρησιμοποιημένων μαγειρικών λιπών και ελαίων (τηγανελαίων), άλλων απόβλητων φυτικών ελαίων (όξινων ελαίων με σημαντική περιεκτικότητα σε νερό), ζωικών λιπών και αποβλήτων ζωικών λιπών.
Με το συγκεκριμένο έργο, η εταιρία έχει ως στόχο την αξιοποίηση απόβλητων ελαιούχων υλών που επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθώς και μπρούτων φυτικών ελαίων που προέρχονται από ενεργειακές καλλιέργειες, που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου, με σκοπό την παραγωγή υψηλής καθαρότητας εμπορεύσιμων φυτικών ελαίων και ζωικών λιπών, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Η διοίκηση της Agroil Energy εκτιμά ότι η επεξεργασία και ο εξευγενισμός απόβλητων ελαιούχων υλών, με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίησή τους αποτελεί μία επιχειρηματική κίνηση που θα συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα της παραγωγής του βιοντίζελ, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, η δυνατότητα επεξεργασίας μπρούτων φυτικών ελαίων συνδέει άμεσα το εργοστάσιο με τον πρωτογενή τομέα και ενισχύει το ρόλο του στην ανάπτυξη της οικονομίας, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.
ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ
Όπως επισημαίνει ο κ. Ρώμνιος, οι τιμές των φυτικών ελαίων σήμερα έχουν φθάσει σε τέτοια ύψη, ώστε να είναι αδύνατη η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της παραγωγής του βιοντίζελ. «Ο πρωτογενής τομέας στηρίζεται στις επιδοτήσεις, δεν αξιοποιεί τις αγροτικές εκτάσεις με στόχο τη μέγιστη πρόοδο και την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης εκμετάλλευσης των αγροτικών δυνατοτήτων για διατροφή και ενεργειακή προοπτική, και δεν συνεργάζεται παραγωγικά με τον μεταποιητικό τομέα, στο πλαίσιο σύγχρονων, υγιών και κάθετων επιχειρηματικών δράσεων. Έτσι, για να γίνει βιώσιμη η παραγωγή του βιοντίζελ πρέπει αφενός να χρησιμοποιηθούν πρώτες ύλες χαμηλού ή και αρνητικού κόστους, όπως είναι τα τηγανέλαια και άλλα απόβλητα λάδια, τα ζωικά λίπη και τα απόβλητα ζωικά λίπη, και αφετέρου να αξιοποιηθούν σωστά οι αγροτικές εκτάσεις στο πλαίσιο σύγχρονων και κάθετων επιχειρηματικών δράσεων», είπε. Να σημειωθεί ότι η συλλογή των αποβλήτων ελαίων (τηγανέλαια, ζωικά λίπη και απόβλητα από την επεξεργασία ζωικών λιπών και μπρούτων ελαίων) θα γίνεται σε συνεργασία με εταιρία logistics που δραστηριοποιείται στο κομμάτι των μεταφορών τέτοιων υλικών.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass