ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε. Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ναι στην παραδειγματική τιμωρία των τραπεζών

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2008 3:13 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:26
Αντίθετη με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να μην επιβάλει κυρώσεις στις τράπεζες για παράνομες πρακτικές που εφάρμοσαν επί χρόνια σε ό,τι αφορά τον καθορισμό διατραπεζικών προμηθειών και να αρκεστεί στις δεσμεύσεις των τραπεζών για μείωση του ύψους των προμηθειών προς όφελος όσων κάνουν χρήση των ATM, τάσσεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι, με την απόφασή της αυτή, «δυστυχώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού στέλνει διττό μήνυμα τόσο προς τον απλό πολίτη, όσο και προς τις επιχειρήσεις. Ο απλός πολίτης, η κοινωνία όλη, περιμένει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να τον προστατέψει από «παράνομες πρακτικές» που ακολουθούν κάποιοι και ελπίζει στην παραδειγματική τιμωρία τους, αλλά και στην μη επανάληψη παρόμοιων πρακτικών στο μέλλον».
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της επισημαίνεται:
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με έκπληξη πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του τύπου, την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σχετικά με την αποδοχή των δεσμεύσεων των Τραπεζών για μείωση του ύψους των προμηθειών με τις οποίες επιβαρύνονται οι πολίτες – χρήστες των ΑΤΜ, ως αποτέλεσμα της αντίστοιχής μείωσης των διατραπεζικών προμηθειών. Είναι γνωστόν ότι, οι Τράπεζες είχαν κατηγορηθεί για εναρμονισμένη πρακτική στο παραπάνω θέμα, δηλαδή ότι, από κοινού είχαν προσδιορίσει το ύψος των παραπάνω προμηθειών.
Με την συγκεκριμένη απόφαση, δυστυχώς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού στέλνει διττό μήνυμα τόσο προς τον απλό πολίτη, όσο και προς τις επιχειρήσεις.
Ο απλός πολίτης, η κοινωνία όλη, περιμένει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να τον προστατέψει από «παράνομες πρακτικές» που ακολουθούν κάποιοι και ελπίζει στην παραδειγματική τιμωρία τους, αλλά και στην μη επανάληψη παρόμοιων πρακτικών στο μέλλον.
Το μήνυμα που εστάλη στους επίδοξους παραβάτες του υγιούς ανταγωνισμού είναι ότι, μπορούν να παραβιάζουν τους κανόνες του, μέχρις ότου συλληφθούν και όταν αυτό συμβεί να δεσμεύονται ότι, δεν θα το επαναλάβουν και να τυγχάνουν «άφεσης αμαρτιών».
Βέβαια, με την παραπάνω απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο πολίτης θα έχει κάποια οφέλη από την μείωση των προμηθειών που θα τον χρεώνουν οι Τράπεζες όταν συναλλάσσεται με αυτές μέσω των ΑΤΜ, αλλά δεν περιμένει μόνο αυτό. Αφού η τελευταία δεν μπορεί να επιβάλλει υλική αποζημίωση στον κάθε πολίτη για την ζημία που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια, θα περίμενε μια ηθική ικανοποίηση, την καταδίκη των Τραπεζών.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου θεωρεί ότι, ο θεσμός των δεσμεύσεων θα πρέπει να εφαρμόζεται με μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία, έτσι ώστε να συμβαδίζει με τον καλύτερο τρόπο με το αίσθημα του απλού πολίτη, για την απόδοση του δικαίου επί «ίσοις όροις», αλλά και την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και την τιμωρία όσων τον παραβαίνουν.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass