ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΩΛΙΑ ΜΕ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Δεσμεύσεις για την τιμή της βενζίνης

* Μείωση κατά 2,89% της αμόλυβδης στα 1,21 ευρώ - Κάτω από τα 120 δολ. το αργό

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2008 4:27 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:27
Την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της αγοράς μέσω χρεώσεων τιμών σε όλα τα επίπεδα, που θα αντανακλούν τις διεθνείς διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, επιβεβαίωσαν σε συναντήσεις τους με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια εκπρόσωποι των τριών κλάδων (διϋλιστήρια, εμπορία, πρατήρια) που διαμορφώνουν την τελική τιμή της βενζίνης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου κ. Δημήτρη Σκιαδά, είχε συνάντηση αρχικά με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας κ. Μιχάλη Κιούση και, στη συνέχεια, με εκπροσώπους των διϋλιστηρίων, τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) κ. Ιωάννη Κωστόπουλο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Motoroil κ. Ιωάννη Κοσμαδάκη.
Οι συναντήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, ολοκλήρωσαν τον κύκλο επαφών με την αλυσίδα διαμόρφωσης των τιμών καυσίμων στην ελληνική αγορά.
Κατά τις συναντήσεις, αξιολογήθηκαν όλες οι παράμετροι προσδιορισμού της τελικής τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής. Στο μεταξύ όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, οι έλεγχοι συνεχίζονται καταγράφοντας τις τιμές αγοράς και πώλησης καυσίμων πανελλαδικά.
ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΟΛΥΒΔΗ
Στο μεταξύ η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 4 Αυγούστου 2008 στα 1,21 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 2,89% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,245 στις 25 Ιουλίου 2008.  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, από τις αρχές του 2004, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει συνολικά αυξηθεί κατά 247,91%, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 65,53%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 300,61%.
Επισημαίνει, επίσης, ότι ενώ η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED), από την αρχή του έτους, έχει αυξηθεί κατά 23,72%, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 10,3%. Από τις αρχές του 2007 μέχρι τις αρχές του 2008, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει αυξηθεί κατά 85,72% ενώ, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 20,28%.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η δεύτερη χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 14,3% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.
ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ
Εξάλλου η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε χθες το απόγευμα κάτω από τα 120 δολάρια το βαρέλι στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες. Νωρίτερα οι τιμές είχαν "πιάσει" τα 126,35 δολάρια -πριν υποχωρήσουν ελαφρώς- μετά τη δημοσιοποίηση επισκόπησης του πρακτορείου Ρόιτερ που έδειξε ότι η παραγωγή εκ μέρους των κρατών μελών του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Ιούλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία - μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως.
Η υποχώρηση των τιμών αντισταθμίστηκε από τις πληροφορίες σχετικά με την τροπική καταιγίδα "Edouard" που διαμορφώθηκε κοντά σε μια σημαντική περιοχή παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στα βόρεια του Κόλπου του Μεξικού, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.
 
   
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass