ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

«Πρωτοφανής η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας»

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2008 4:29 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:27
«Το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που ολοκληρώνεται, στήριξε άμεσα την επιχειρηματική δραστηριότητα με διάφορες δράσεις σε όλη την περιφέρεια», τονίζει με ανακοίνωση της η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αφορμή σχόλιο που δημοσιεύθηκε στη στήλη «Ψιθυριστά και…άλλα» της «Ε» προχθές Κυριακή, σχετικά με παράπονα Θεσσαλών βιομηχάνων για την υποστήριξη της Περιφέρειας αναφορικά με την καινοτομία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας «μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκαν 1.643 ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ συνολικά στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ ενισχύθηκαν 2.754 θεσσαλικές επιχειρήσεις. Οι βιομηχανικές υποδομές στη Λάρισα, το Βόλο και την Καρδίτσα αναβαθμίζονται. Γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ΒΙΠΕ στη Φαρκαδόνα Τρικάλων».
Στη συνέχεια, επισημαίνονται αναλυτικά τα εξής: «Στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου αξιολογήθηκαν 330 επενδυτικές προτάσεις και εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση οι 318, με συνολικό προϋπολογισμό 255 εκ. ευρώ και αιτούμενη επιχορήγηση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο Β κύκλο του Επενδυτικού Νόμου έχουν κατατεθεί 227 προτάσεις και από αυτές έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα οι 90, συνολικού προϋπολογισμού 83,3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, με επιδότηση 31,4 εκατομμυρίων ευρώ, με την έμφαση της χρηματοδότησης να αφορά κυρίως σε προτάσεις για νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα και καινοτομίες.
Για την κάλυψη του κενού που υπήρχε στον τομέα της έρευνας και τη σύνδεσή της με την παραγωγική διαδικασία το Υπουργείο Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού και νυν προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα προχώρησε μέσω του προγράμματος ανταγωνιστικότητα σε σπουδαίες δράσεις. Ίδρυσε το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ), με αποστολή την ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά και τον   Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας Θεσσαλίας με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε βασικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας όπως τα τρόφιμα και ποτά, η κλωστοϋφαντουργία, το έπιπλο και τα βιοκαύσιμα.
Στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για την περίοδο 2007-2013, η Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και της Ψηφιακής Σύγκλισης αποτελούν έναν από τους 3 βασικούς άξονες ανάπτυξης του Περιφερειακού προγράμματος της Θεσσαλίας. Το 21% των πόρων του Περιφερειακού Προγράμματος Θεσσαλίας -δηλαδή περισσότερα από 122 εκατομμύρια ευρώ- θα διατεθούν σε δράσεις για:
 - τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των θεσσαλικών προϊόντων και υπηρεσιών και ειδικότερα των ποιοτικών προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας
- την ενίσχυση της εξωστρέφειας της θεσσαλικής οικονομίας και
- την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας
Παράλληλα, τους στόχους της δημιουργίας και αξιοποίησης της καινοτομίας για την περίοδο 2007-2013 θα υπηρετήσει και το ΕΠΑΝ ΙΙ του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μέσω του τομεακού προγράμματος προετοιμάζεται ήδη η δημιουργία του νέου, πιο ενισχυμένου και περισσότερο εξειδικευμένου Πόλου Καινοτομίας   στη Θεσσαλία, σε συνέχεια του προηγούμενου.
Η Θεσσαλία έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θέλουμε να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Οι εξελίξεις στην περιοχή μας δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και σε οικονομικό επίπεδο. Ανοίγονται νέες ευκαιρίες συνεργασιών, δικτυώσεων, επιχειρηματικών ανταλλαγών. Με σωστή στρατηγική και σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες, μπορούμε να ενισχύσουμε το αναπτυξιακό πρότυπο που προωθεί η κυβέρνηση με βάση την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν βιομήχανοι που παραπονιούνται για την ¨υποστήριξη της περιφέρειας¨. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση όμως, μας προκαλεί το γεγονός ότι η συντάκτης του σχολίου (Μ.Μ.) θεωρεί τα παράπονα ¨δίκαια¨.
Θεωρούμε ότι αν μη τι άλλο θα έπρεπε, μετά από τόσο καιρό, να αναγνωριστεί το γεγονός ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την εισαγωγή καινοτομίας στη Θεσσαλία».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass