ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έτσι θα ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη

* Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα είναι η προθεσμία - Τι γίνεται με τις προσαυξήσεις και τις εκπτώσεις

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2008 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:39
 Την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα παρέχονται οδηγίες, διευκρινήσεις και παραδείγματα για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων καθώς και τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένουν οι Εφορίες της Λάρισας. Δεδομένο ότι τόσο οι υποθέσεις των εκκρεμών όσο και των ληξιπρόθεσμων θα έχουν ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες, καθώς για την αποδοχή της περαίωσης θα πρέπει οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις να υπογράψουν εντός 10 ημερών από τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος σχετική πράξη αποδοχής, ενώ για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, θεωρείται βέβαιο ότι το Υπ. Οικονομικών θα βιάζεται περισσότερο…Εν αναμονή λοιπόν των εγκυκλίων διευκρινίζουμε σήμερα ορισμένα σημεία των διατάξεων που αφορούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και που προσφάτως ψηφίστηκαν στη Βουλή..
Πρωτίστως για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση της τμηματικής αποπληρωμής των οφειλών του θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην Εφορία μέχρι τις 20 Νοεμβρίου για τα χρέη που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2008. Σ’ αυτά δεν υπολογίζονται οφειλές από τον φόρο εισοδήματος τρέχοντος έτους, που ούτως ή άλλως δεν υπάγεται στα ρυθμιζόμενα χρέη.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων και φορολογικών προστίμων.
* Εφόσον οι οφειλέτες αποφασίσουν να καταβάλλουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις θα κερδίσουν τα εξής:
- Από δύο έως τρεις μηνιαίες δόσεις απαλλαγή ποσοστού 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
- Από τέσσερις μέχρι έξι μηνιαίες δόσεις απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
- Από επτά μέχρι δώδεκα μηνιαίες δόσεις απαλλαγή ποσοστού 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
- Από δεκατρείς μέχρι δεκαοκτώ μηνιαίες δόσεις απαλλαγή ποσοστού 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
- Από δεκαεννέα μέχρι είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις απαλλαγή.
Η καταβολή της πρώτης δόσης, καθώς και η εφάπαξ εξόφληση, γίνεται την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Το ποσό της πρώτης δόσης θα είναι αυξημένο κατά 15% του υπαγομένου στη ρύθμιση κεφαλαίου, πλέον των αναλογούντων προσαυξήσεων.  
* Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ.
* Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται, μόνο εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη:
Α) Οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης με απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου.
Β)Οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής καθώς και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, που τηρείται κατά την υποβολή του αιτήματος.
* Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση:
- Χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των χρεών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας, και με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί τρεις τουλάχιστον δόσεις της ρύθμισης.
- Αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης για προσωποκράτηση ή αν αυτή έχει αρχίσει διακόπτεται, καθώς και η ποινική δίωξη.
- Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Πάντως εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι για οφειλές, όχι μόνο διαγράφονται όλες οι ταμειακές προσαυξήσεις, αλλά –επιπλέον– παρέχεται έκπτωση 50% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις λόγω ελέγχου. Τι διαφορά έχουν, όμως, αυτές οι δύο κυρώσεις; Ταμειακές ονομάζονται οι προσαυξήσεις, που επιβάλλονται για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλών, μετά από τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου. Τα υπόλοιπα πρόστιμα και προσαυξήσεις είναι αυτά που επιβάλλονται, όταν διενεργείται έλεγχος και διαπιστώνεται απόκρυψη εισοδήματος ή μη καταβολή φόρου. Το παράδειγμα, που ακολουθεί, είναι χαρακτηριστικό:
Επιχείρηση ελέγχθηκε το 2002 και διαπιστώθηκε ότι το 2000 είχε αποκρύψει 6.000 ευρώ. Οι ελεγκτές της επέβαλαν τότε προσαυξήσεις 3.000 ευρώ για το διάστημα αυτό και τα προβλεπόμενα πρόστιμα 1.000 ευρώ. Έτσι, η συνολική οφειλή διαμορφώθηκε στα 10.000 ευρώ. Η επιχείρηση αυτή, όμως, δεν πλήρωσε ποτέ αυτή την οφειλή, με αποτέλεσμα –από τη στιγμή που βεβαιώθηκε το ποσό στην εφορία, δηλαδή το 2002, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2008– το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος να φτάσει στα 20.000 ευρώ. Επιβλήθηκαν, δηλαδή, άλλα 10.000 ευρώ ταμειακές προσαυξήσεις. Τι θα συμβεί αν η επιχείρηση αποφασίσει να ενταχθεί στη ρύθμιση;
 Σε περίπτωση, που επιλέξει, να ξεχρεώσει σε μία δόση, τότε διαγράφονται οι ταμειακές προσαυξήσεις των 10.000 ευρώ, και επιπλέον μειώνονται στο μισό –δηλαδή στα 2.000 ευρώ– τα 4.000 ευρώ των προστίμων και προσαυξήσεων του 2002. Δηλαδή, η επιχείρηση θα πληρώσει –αντί για 20.000 ευρώ– 8.000 ευρώ. Θα κερδίσει με λίγα λόγια έκπτωση 60%! Και αν πληρώσει σε δύο ή τρεις δόσεις;
Τότε, χάνεται η έκπτωση 50% των αρχικών προσαυξήσεων και έχει έκπτωση 90% στις ταμειακές. Δηλαδή τα 10.000 ευρώ θα γίνουν 1.000 και η συνολική οφειλή από 20.000 ευρώ θα μειωθεί σε 11.000 ευρώ. Έτσι, όχι μόνο θα πληρώσει 3.000 ευρώ περισσότερα, αλλά θα χάσει και τη δυνατότητα να λάβει άμεσα φορολογική ενημερότητα.
Τι γίνεται στις περιπτώσεις, που το ληξιπρόθεσμο χρέος ξεπερνά τα 150.000 ευρώ; Για οφειλές πάνω από αυτό το όριο, θυμίζουμε, όχι μόνο δε δίνεται ενημερότητα, αλλά επιπλέον δεσμεύονται λογαριασμοί και ακίνητα. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, ακόμα και αν δεν επιλεγεί η εφάπαξ αποπληρωμή, η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα δίνοντας προκαταβολή 15%, και να πάρει ενημερότητα και να αρθούν όλα αυτά τα μέτρα μετά από τρεις δόσεις.
 
  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass