ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς

* Αγωνιούν οι επιχειρηματίες για την εξέλιξης της κινητοποίησης σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2008 3:10 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:39
Του Γιώργου Νούλη
Τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων, για το φλέγον θέμα των ειδικών επιδομάτων,
τα οποία θεσπίστηκαν στο παρελθόν ως κίνητρο παραγωγικότητας και αντιστάθμισαν την απώλεια πραγματικού εισοδήματος από την παροχή περιορισμένων εισοδηματικών αυξήσεων, παραδίδουν οι Εφοριακοί στους τελωνειακούς υπαλλήλους. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, επειδή υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή και έβαλε τελικώς εντός προϋπολογισμού τον ειδικό λογαριασμό τους μέσω του οποίου λαμβάνουν το ειδικό επίδομα των εκτελωνιστικών δικαιωμάτων.
 Η απεργία διαρκείας, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές προκλήθηκε από τον «εμπαιγμό» του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος παρότι αρχικά έβγαλε εκτός Προϋπολογισμού τα ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Ειδικών Τελωνειακών Εργασιών), γεγονός που τους οδήγησε σε αναστολή της εξαγγελθείσας απεργίας, στη συνέχεια τα ξαναέβαλε με τη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, μαζί με άλλους 200 ειδικούς λογαριασμούς, στον προϋπολογισμό. Οι τελωνειακοί καταγγέλλουν τον υπουργό, ζητούν να βγουν εκτός τα ΔΕΤΕ και τονίζουν ότι τα δικαιώματα που εισπράττουν δεν προέρχονται από κοινωνικούς πόρους, όπως οι άλλοι ειδικοί λογαριασμοί, αλλά αποτελούν αποκλειστικά συνδρομές των δικαιούχων τελωνειακών, όπως έχει κριθεί τελεσίδικα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Να σημειώσουμε πως η εξαίρεση του ειδικού λογαριασμού των τελωνειακών υπαλλήλων αποτέλεσε και την αφορμή της απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων την περασμένη εβδομάδα, με αίτημα να μην υπαχθεί στον προϋπολογισμό και ο δικός τους ειδικός λογαριασμός, μέσω του οποίου εισπράττουν αποζημιώσεις πέραν των βασικών τους αποδοχών. Τελικά ούτε και το αίτημα των Εφοριακών έγινε αποδεκτό, αλλά η ΠΟΕ - ΔΟΥ έλαβε διαβεβαιώσεις πως θα διασφαλιστούν τα κεκτημένα μισθολογικά της δικαιώματα και ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, προφανώς δεν τις έλαβαν και τώρα η μετωπική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.
Με δεδομένη προς το παρόν την απόφαση για κινητοποίηση και με την πρόθεση των υπαλλήλων του Τελωνείου Λάρισας να συμμετάσχουν δυναμικά στην απεργία, από την ερχόμενη Δευτέρα η ομαλή διακίνηση εμπορευμάτων, οχημάτων και ανθρώπων θα διασαλευτεί. Βέβαια η Ομοσπονδία τελωνειακών έχει μεριμνήσει για την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας σε όλα τα τελωνεία της χώρας και έχει διαβεβαιώσει πως κατά τις ημέρες των κινητοποιήσεων θα εκτελωνίζονται ευπαθή προϊόντα ζωϊκής ή εθνικής σημασίας αλλά όταν η πλειοψηφία των υπαλλήλων θα απεργεί, τα προβλήματα δε θα λιγοστέψουν…
 ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
 Το βέβαιο είναι πως λόγω της απεργίας, δεν θα είναι ομαλός ο τελωνισμός εμπορευμάτων, καυσίμων, ακόμη και νωπών και ευπαθών προϊόντων (ψάρια, κρέατα, νωπά φρούτα-λαχανικά και γαλακτοκομικά), ενώ αδύνατη θα είναι και η διέλευση ανθρώπων λόγω του κλεισίματος των συνοριακών σταθμών, λιμανιών και αεροδρομίων, κάτι που θα καταστήσει αδύνατη ακόμη και τη μετακίνηση με Ι.Χ. αυτοκίνητα Ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων σε γειτονικές χώρες".
Ενημερωτικά, κατά τη διάρκεια της απεργίας το προσωπικό ασφαλείας θα προβαίνει μόνο σε τελωνειακές εργασίες που έχουν σχέση με την εισαγωγή και εξαγωγή ευπαθών ζωτικής και εθνικής σημασίας, δηλαδή θα μεριμνεί για την παράδοση μόνο στρατιωτικών εφοδίων, υγειονομικού υλικού και φαρμάκων (μόνο για νοσοκομεία), καυσίμων (αποκλειστικά για τις ανάγκες των νοσοκομείων και μέσων μαζικής μεταφοράς) και ζώντων ζώων.
Το σημαντικότερο είναι πως θα τελωνίζονται και παραδίδονται ομαλά:
* Φρέσκα ψάρια και κρέατα, κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα
* Nωπά φρούτα, γάλατα, παγωτά, γιαούρτια, λουλούδια κ.λπ.
* Δεν θα πραγματοποιούνται εξαγωγές νωπών φρούτων, λαχανικών κ.ο.κ.
* Δεν θα διεξάγονται φορτώσεις - εκφορτώσεις εμπορευμάτων και δεν θα διενεργούνται αφίξεις - αναχωρήσεις πλοίων.
* Δεν θα πραγματοποιούνται εφοδιασμοί πλοίων - αεροσκαφών με τροφοεφόδια.
Δεν θα διενεργείται κανένας έλεγχος στις αποσκευές των επιβατών και σε καμία περίπτωση δεν θα παραλαμβάνει εμπορεύματα και δεν θα εκδίδει αποδείξεις.
ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Πάντως η απεργία έχει ανησυχήσει και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, μιας και θα θιγούν άμεσα από την κινητοποίηση των τελωνεικών, και προτρέπουν την κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές του κλάδου να προχωρήσουν σε έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό διάλογο με στόχο την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Ενδεικτική είναι η αγωνία που εξεφράσθη από τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με επιστολές προς τον κ. Αλογοσκούφη και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Σακελλαρόπουλο στις οποίες αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η κατάσταση πλέον στις επιχειρήσεις από τα υφιστάμενα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας είναι εξαιρετικά δυσμενής και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από τους επιχειρηματίες που, ακούσια και χωρίς καμία δική τους ευθύνη, αδυνατούν να προχωρήσουν ομαλά την εισαγωγική, παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητά τους»
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass