ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Πρόσθετα φορολογικά έσοδα 7,4 δισ. ευρώ

* Αλογοσκούφης: Στοχος μας η ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης και η κοινωνική συνοχή

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2008 3:46 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:45
 Το τέλος της αναταραχής στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι ορατό, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009 που κατέθεσε στη Βουλή, ενώ η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται από την πιστωτική ασφυξία. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 3%, ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα περιοριστεί στο 1,8% του ΑΕΠ, τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 13,7% και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 88,4% του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός το 2009 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3,2%. Το σχέδιο προβλέπει επιπλέον φορολογικά έσοδα 7,4 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν κυρίως από την είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.Σε ότι αφορά μισθούς, βάσει του προσχεδίου, ο μέσος πραγματικός μισθός αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% και οι συντάξεις κατά 3,5% - 4%. Ακόμη εκτιμάται ότι η ανεργία θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 7,3%.
Ωστόσο τις παραπάνω προβλέψεις αμφισβητεί εντόνως η Αντιπολίτευση, που μιλά για ένα προϋπολογισμό που βρίσκεται «κυριολεκτικά στον αέρα». Άλλωστε στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν, εξέχουσα θέση κράτα η αδυναμία εκτέλεσης του προηγούμενου προϋπολογισμού.
Ειδικότερα, για το 2007 το έλλειμμα ξεπέρασε το κρίσιμο 3% (διαμορφώθηκε στο 3,4% του ΑΕΠ) με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της επιτήρησης να απειλεί την Ελλάδα για άλλη μια φορά. Ωστόσο, από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης αποκλείει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Ακόμη, η κυβέρνηση αναθεώρησε τον στόχο της για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης φέτος στο 3,4%, έναντι προηγούμενου στόχου για 3,6%. Η «μαύρη τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει τα 251 δισ. ευρώ και οι τόκοι αποπληρωμής του χρέους τα 11 δισ. ευρώ.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το προσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής και στοχεύει στην ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Το προσχέδιο, πρόσθεσε, λαμβάνει υπόψη τις επιβαρύνσεις που θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, των τροφίμων και η συνακόλουθη έξαρση του πληθωρισμού.
Βασική κυβερνητική επιδίωξη, είπε ο υπουργός, είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η στήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής και η ενίσχυση των εισοδημάτων των ασθενέστερων τάξεων.
Αναφερόμενος στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, στα νέα επεισόδια όπως είπε, που παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τέλος της αναταραχής δεν είναι ορατό. Όλα αυτά, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι πιο περιορισμένες, υποστήριξε ο κ. Αλογοσκούφης, «δεδομένου ότι εφαρμόζεται ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής».
Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών προβλέπεται να φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται, σε 5 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία της ΕΕ και 3,5 δισ. ευρώ για τα έργα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
Τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 65,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, τα έσοδα διαμορφώνονται στο 25,1% του ΑΕΠ από 24,1% το 2008.
Εξάλλου, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 28,2% του ΑΕΠ από 28,3% του 2008.
Με βάση τις παραπάνω προβλέψεις, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης περιορίζεται στο 3,1% του ΑΕΠ από το 4,2% του 2008, ενώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης μειώνεται στο 1,8% από το 2,3% φέτος. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι το έλλειμμα του 2007 ξεπέρασε το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου και ως τότε εκτιμάται ότι θα έχουν αναθεωρηθεί ορισμένες προβλέψεις. Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «μέσω Χρηματιστηρίου καθίστανται πολύ δύσκολες αυτήν την περίοδο». Οι κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση σε αυτό το μέτωπο θα αφορούν στα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
ΦΟΡΟΙ 7,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Σύμφωνα με το προσχέδιο, βασικές επιδιώξεις της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελούν η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων, η περαιτέρω μείωση της φορολογίας εισοδήματος, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να ανέλθουν σε 26,9 δισ. ευρώ (αύξηση 18,1% σε σχέση με το 2008). Η αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους προβλέπεται να προέλθει από την αύξηση κατά 13,6% των εσόδων από το φόρο εισοδήματος, την αύξηση κατά 58% των εσόδων από τους φόρους στην περιουσία, την αύξηση κατά 35,8% των εσόδων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και την αύξηση κατά 11,6% των εσόδων από λοιπούς άμεσους φόρους.
Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10,4% στα 34,655 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους συναλλαγών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 10,5% στα 23,295 δισ. ευρώ, αύξηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προβλεπόμενη αύξηση κατά 12,2% των εσόδων από ΦΠΑ (σε 21,305 δισ. ευρώ).
Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10% στα 9,930 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων θα είναι αυξημένα κατά 18,7% σε 4,450 δισ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή θα προέλθει από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή προϊόντα, που προβλέπεται να γίνει το 2009, καθώς και από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στα καύσιμα, λόγω του νέου συστήματος διακίνησης που ξεκίνησε το 2008.
Τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,9%, ενώ τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 23,4%. Στο σκέλος των εσόδων έχουν περαστεί και έσοδα από τους καταργούμενους ειδικούς λογαριασμούς, τα οποία ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 13,6%. Λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.
ΔΑΠΑΝΕΣ
Αυξημένο κατά 7,6% προβλέπεται ότι θα είναι το κονδύλι των δαπανών του προϋπολογισμού για αποδοχές και συντάξεις, ενώ η πρόβλεψη για νέες προσλήψεις ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 11%. Ειδικότερα, οι δαπάνες για περίθαλψη θα είναι αυξημένες κατά 5,9%, ενώ οι δαπάνες για επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα αυξηθούν κατά 4,1%.
Μεγάλο μέρος από τις δαπάνες αυτές προορίζονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για την κάλυψη του κόστους από τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ, που προανήγγειλε ο κ. Αλογοσκούφης. Ειδικότερα, οι επιχορηγήσεις προς τον ΟΓΑ θα είναι αυξημένες κατά 5,9%, προς το ΙΚΑ κατά 6,1%, προς το ΝΑΤ 5%, ενώ για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών κατά 5%.
Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας θα είναι αυξημένες κατά 36%. Πρόκειται για δαπάνες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα επιδόματα πολυτέκνων, τα επιδόματα πρόνοιας και το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (ταμείο για τη φτώχεια).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ, αλλά, όπως διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης, σε αυτά θα προστεθούν έσοδα από τους ειδικούς λογαριασμούς, που εσνωματώνονται στον προϋπολογισμό.
Ο κ. Αλογοσκούφης εξήγησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και για τις ενισχύσεις που θα προβλέπει σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, όπως και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
Οι λειτουργικές δαπάνες προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 9,3%, οι επιχορηγήσεις φορέων κατά 3,3% και οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,1%.
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα κονδύλια έχουν τα υπουργεία Απασχόλησης (13%), Εσωτερικών (13,4%) και Δικαιοσύνης (13,7%).
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass