ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ 50.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ECOFIN

Ορίζοντας ασφαλείας τα 100.000 ευρώ

Γ. Αλογοσκούφης: Στις 100.000 ευρώ αυξάνει το εγγυημένο όριο καταθέσεων η κυβέρνηση

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2008 3:07 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:46
Δίχτυ ασφαλείας απέναντι στην οικονομική κρίση απλώνει η ΕΕ, η οποία, με απόφαση του Ecofin, αποφάσισε να αυξήσει το όριο εγγύησης των καταθέσεων από τα 20.000 στα 50.000 ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο να φτάσει το όριο στα 100.000 ευρώ για όσες χώρες το επιθυμούν, κάτι που, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, προτίθεται να πράξει η Ελλάδα για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους. Στο μεταξύ, στην Ισλανδία όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περνούν στον έλεγχο του κράτους.
Αναλυτικότερα:Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι 27 υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν χθες στο Λουξεμβούργο αποφάσισαν να υπερδιπλασιάσουν, από 20.000 σε τουλάχιστον 50.000, το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους, στο πρώτο κοινό και συγκεκριμένο μέτρο που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. "Συμφωνήσαμε ότι για αρχική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους όλα τα κράτη μέλη θα δώσουν εγγύηση για την προστασία των καταθέσεων των ιδιωτών για συνολικό ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ", υπογραμμίζεται σε κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε χθες από το Ecofin. Στο κείμενο επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πολλά κράτη της ΕΕ επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο, ανεβάζοντας το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε 100.000 ευρώ. Νωρίτερα οι υπουργοί είχαν επισημάνει ότι οι παρεμβάσεις για την έξοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση θα γίνονται σε εθνικό επίπεδο, κάτω από μια ενιαία ομπρέλα συντονισμού. Η Ευρώπη είναι ενωμένη απέναντι στη χρηματοπιστωτική κρίση και αποφασισμένη να δράση συντονισμένα, είπε χθες η Γαλλίδα υπ. Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.
ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
Στις 100.000 ευρώ προτίθεται να αυξήσει την νομική προστασία εγγύησης των καταθέσεων η Ελλάδα, έναντι των 50.000 ευρώ, που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ, ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.
"Προτιθέμεθα άμεσα, πολύ σύντομα σκοπεύουμε να καταθέσουμε τη σχετική τροποποίηση στη Βουλή, να αυξήσουμε το όριο από τις 20.000 που είναι σήμερα στις 100.000", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας.
Σημείωσε, ακόμη, ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα κάνει ο,τιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Είναι μία πολιτική δέσμευση, την οποία ρητά έχουμε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης.
Αύξηση του εγγυημένου ορίου στις 100.000 ευρώ ανακοίνωσαν πολλά ακόμα κράτη της ΕΕ, ενώ χώρες όπως η Δανία και η Φιλανδία, καθώς και τα νέα κράτη - μέλη από την πρώην ανατολική Ευρώπη γνωστοποίησαν νωρίτερα ότι ένα τέτοιο ποσό θα ήταν πολύ βαρύ για τους προϋπολογισμούς τους, γεγονός που απέτρεψε τον αρχικό στόχο του Ecofin, να αυξηθεί το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών στα 100.000 ευρώ για όλους.
ΧΡΕΩΚΟΠΕΙ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Στο μεταξύ στην Ισλανδία, ομόφωνα ενέκρινε η βουλή τον πλήρη κρατικό έλεγχο επί των τραπεζών, αλλά ο πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι η χώρα αντιμετωπίζει ενδεχόμενο εθνικής χρεοκοπίας, καθώς το οικονομικό σύστημα κλονίζεται και το νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 30%. Η Ρωσία εξετάζει θετικά το αίτημα της Ισλανδίας για τη χορήγηση πίστωσης, δήλωσε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, κάτι που νωρίτερα είχε διψευσθεί από τον Υφυπουργό, Ντιμίτρι Πάνκιν.
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass