«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων

Όγδοο διαδοχικό ρεκόρ επιτοκίου Euribor που άγγιξε το 5,38%

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2008 3:09 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:46
Η κίνηση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να μειώσει τα επιτόκια κατά 1% πυροδότησε ελπίδες σε παγκόσμια κλίμακα ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν το κόστος δανεισμού, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τη ρευστότητα στο σύστημα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα αυστραλιανά επιτόκια θα υποχωρούσαν κατά 0,50%. Η μείωση κατά 1% είναι η μεγαλύτερη των 16 τελευταίων ετών (συνήθως ήταν 0,25% ή 0,50%) και οδήγησε σε ανάκαμψη τις ασιατικές αγορές, εν μέσω προσδοκιών ότι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν, σε μία συντονισμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης.Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα λάβει ανάλογη απόφαση αυτή την εβδομάδα, ενώ προβλέπουν ότι σύντομα θα ακολουθήσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Fed.Πάντως, ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης Μασαάκι Σιρακάουα τάχθηκε κατά της συντονισμένης μείωσης των επιτοκίων. «Κάθε οικονομία πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές της συνθήκες. Με αυτή την έννοια, μια συντονισμένη κίνηση δεν είναι επιθυμητή» τόνισε.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,50%. Η μείωση των επιτοκίων είναι αναγκαία όχι μόνο για «ψυχολογικούς» λόγους, αλλά κυρίως για να υποχωρήσουν τα επιτόκια στην «παγωμένη» διατραπεζική αγορά χρήματος.
Χθες τα επιτόκια στην αγορά χρήματος της Ευρώπης αναρριχήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς κλιμακώνονται τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, με τις βρετανικές τράπεζες να φημολογείται ότι χρειάζονται έκτακτο δανεισμό από την κυβέρνηση και την Ισλανδία να λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα δάσωσης των χρηματοοικονομικών της οίκων.
Το επιτόκιο Euribor, με το οποίο χρεώνουν οι τράπεζες η μία την άλλη για τρίμηνο δανεισμό, αυξήθηκε 3 μονάδες βάσης στο 5,38%, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ επί όγδοη διαδοχική ημέρα, σύμφωνα με τη European Banking Federation.
Σημειώνεται ότι το διατραπεζικό επιτόκιο στο Τόκιο διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα φέτος και το spread Libor-OIS, που είναι το βαρόμετρο της έλλειψης κεφαλαίων μεταξύ τραπεζών, διαμορφώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ.
Πάντως οι τράπεζες αποφεύγουν να δανείσουν άλλες τράπεζες στην αγορά, καθώς ανησυχούν ότι η πιστωτική κρίση θα επεκταθεί, ενώ κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά ποιες τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας στο άμεσο μέλλον.
ΚΑΜΝΤΕΣΙ: Η ΥΦΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ
Ένα συντονισμένο σχέδιο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις αγορές ενδέχεται να αποτρέψει την ολίσθηση σε ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τον προ 10ετίας πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μισέλ Καμντεσί. Ο κ. Καμντεσί ήταν πρόεδρος του ΔΝΤ την περίοδο της κατάρρευσης των ασιατικών «τίγρεων».
«Μπορούμε να τρέφουμε ελπίδες για επούλωση μέχρι τα τέλη του 2009, στην περίπτωση που οι ηγέτες, παγκοσμίως, επιτύχουν το συντονισμό της δράσης τους» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.
Ο κ. Καμντεσί εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ασιατικών οικονομιών θα επιτρέψει στην παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί, το 2009, με ρυθμό 3% περίπου.
«Χάρη στον δυναμισμό στην Ασία, ο κόσμος θα αποφύγει την ύφεση, ακόμη και αν επιβραδυνθεί σαφώς η δραστηριότητα», είπε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο της «τεχνικής» ύφεσης (δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωση του ρυθμού ανάπτυξης) για την αμερικανική και των άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass