ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ

Αλαλούμ με τα εκκαθαριστικά του Ε.Τ.ΑΚ.

* Το πιθανότερο είναι να έχει γίνει λάθος - Αναμένονται διευκρινήσεις από το Υπ. Οικονομικών

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2008 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:52
  Με ένα απίστευτο αλαλούμ εγκαινίασε το Υπ. Οικονομικών τη νέα φοροεπιδρομή στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πολλοί Λαρισαίοι άρχισαν από χθες να παραλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά πληρωμής του νέου Ενιαίου Τέλους Κατοχής, χωρίς να είναι υπόχρεοι να τον πληρώσουν!Η Γ.Γ.Π.Σ. ταχυδρόμησε χιλιάδες εκκαθαριστικά ακόμη και σε ιδιοκτήτες που έχουν ένα μόνο ακίνητο και η αντικειμενική του αξία δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.Προφανώς ή έχει γίνει λάθος ή η πολιτική ηγεσία υπαναχώρησε και αποφάσισε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ να φορολογήσει συλλήβδην όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και επειδή το δεύτερο είναι μάλλον απίθανο αφού υπάρχουν νομοθετικές διατάξεις που καθορίζουν επακριβώς τους υπόχρεουν, το πιθανότερο είναι να έχει γίνει λάθος. Είναι βέβαιο ότι εντός των ημερών θα υπάρξουν διευκρινήσεις και θα δοθούν οι σχετικές οδηγίες.Πάντως λάθη με τα εκκαθαριστικά σημειώματα αναμένονταν να γίνουν και για αυτό άλλωστε το Υπ. Οικονομικών καθυστερούσε την αποστολή τους. Στη βιασύνη όμως να εισπραχθούν όσο το δυνατό περισσότερα ποσά, εντός του χρόνου άρχισαν… οι γκάφες. Οικογένεια πήρε χθες εκκαθαριστικό να πληρώσει φόρο 44 ευρώ για σπίτι αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ!
Να σημειώσουμε πως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, νομοθετήθηκε τις αρχές του 2008, αντικαθιστώντας το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και υπόχρεοι καταβολής του είναι κάθε φορολογούμενος που κατέχει - κατά πλήρη και ψιλή κυριότητα ή επικαρπία- διαμερίσματα, μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, κτίσματα επαγγελματικής στέγης, αποθήκες, στάβλους, καλύβες και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα.
Ο φόρος αυτός θα πληρώνεται κάθε χρόνο σε ποσοστό 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας. Η βασική εξαίρεση ειδικά για φέτος είναι ότι δεν πληρώνει φόρο ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου εφόσον η αξία του φτάνει τις 300.000 ευρώ. Όμως αν κάποιος έχει δύο διαμερίσματα, ένα αξίας 200.000 ευρώ και ένα 100.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει μόνο για το ακίνητο των 100.000 ευρώ (δηλαδή 100 ευρώ). Η εξαίρεση των 300.000 ευρώ ισχύει μόνο για ένα ακίνητο.  
ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
Για τις ανάγκες του Ε.Τ.ΑΚ., θεσπίστηκε νέα μέθοδος υπολογισμού. Για κάθε διαμέρισμα, πολλαπλασιάζεται η τιμή ζώνης με την επιφάνεια, τον συντελεστή εμπορικότητας, την παλαιότητα του ακινήτου, τον όροφο, το συντελεστή πρόσοψης και την κατάσταση της οικοδομής (δηλαδή αν είναι ημιτελής ή όχι). Δεν λαμβάνεται υπόψη αν το ακίνητο έχει κεντρική θέρμανση ή όχι, αν έχει ασανσέρ ή τα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένα το ακίνητο. Πως υπολογίζεται όμως ο φόρος στην περίπτωση πρώτης κατοικίας όπου υπάρχει συνιδιοκτησία μεταξύ των συζύγων; Αυτό είναι ένα «αγκάθι» καθώς δε δόθηκαν διευκρινιστικές απαντήσεις αλλά στο υπ. Οικονομικών εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς η πρώτη κατοικία εξαιρείται πλήρως της νέας φορολογίας αν είναι ως 200 τ.μ. ή αν η αντικειμενική αξία της είναι ως 300.000 ευρώ. Μένει να φανεί στην πράξη αν όντως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα διότι στο Ε9 δεν αναγράφεται αν μία κατοικία είναι πρώτη ή δεύτερη και, αν υπάρχουν αρκετές συνιδιοκτησίες, τότε ίσως να προκύψουν λανθασμένα αποτελέσματα. Καλό είναι τα έγγαμα ζευγάρια που είναι συνιδιοκτήτες σε πρώτη κατοικία να ελέγξουν με τη βοήθεια κάποιου φοροτεχνικού το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα παραλάβουν το επόμενο διάστημα ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν έχει προκύψει κάποιος επιπλέον φόρος από αυτόν που τους αναλογεί.
Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων που παίρνουν το εκκαθαριστικό του E.T.AK. θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
* Τα στοιχεία για τα ακίνητα αναγράφονται στον πίνακα Ε του εκκαθαριστικού σημειώματος, ώστε ο φορολογούμενος να μπορεί να ελέγξει την ορθότητά τους, εάν δηλαδή ταυτίζονται με τα αντίστοιχα στοιχεία που ο ίδιος έχει δηλώσει στα Ε9 των ετών 2005 - 2008. Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι του έχουν καταλογιστεί τετραγωνικά μέτρα, ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα που δεν του ανήκαν την 1η/1/2008, μπορεί να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας το εκκαθαριστικό και τα Ε9 για να ζητήσει διόρθωση της εκκαθάρισης του Ε.Τ.ΑΚ.
* Aν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι 250 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
* Απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαίων ή μεταγραφών στο υποθηκοφυλακείο χωρίς το πιστοποιητικό της Εφορίας περί καταβολής του ΕΤΑΚ.
* Aν το ποσό καταβληθεί μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία επιβαρύνεται με προσαύξηση.
Και κάτι τελευταίο που είναι σημαντικό. Ακόμη και αν πουλήσατε το ακίνητό σας το 2008 ο φόρος θα πληρωθεί. Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται με βάση την εικόνα της ακίνητης περιουσίας μας την 1η Ιανουαρίου 2008. Οι όποιες αλλαγές έγιναν μετά την ημερομηνία αυτή, θα επηρεάσουν τον φόρο του 2009. Ούτως ή άλλως, ο ταχυδρόμος θα ρίχνει κάθε χρόνο το φάκελο του ΕΤΑΚ στα σπίτια…
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass