ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Μειωμένος κατά 8,3% ο τζίρος το Δεκέμβριο

* Κοσμοσυρροή χθες στα εμπορικά καταστήματα

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2015 0:24

 

ΑΘΗΝΑ

Η «παραδοσιακή» Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, πριν τα Χριστούγεννα, «ήταν, κατά γενική ομολογία, μακράν η καλύτερη σε επισκεψιμότητα, Κυριακή του 2015, σε μικρές και μεγάλες αγορές και πόλεις σε όλη την Ελλάδα».

Αυτή είναι η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε έρευνα που διενέργησε για τη κίνηση και τον τζίρο των τριών Κυριακών του Δεκεμβρίου.

Η Ε.Σ.Ε.Ε. αναφέρει ότι η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου το 2015 κατά -8,3% σε σύγκριση με εκείνον του 2014, εδράζεται κατά το ΙΝ.ΕΜ.Υ.σε μία αλληλουχία γεγονότων, που επέδρασαν αρνητικά τόσο στη ψυχολογία των καταναλωτών (μείωση καταναλωτικής δαπάνης), όσο και στην απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο τζίρος του Δεκεμβρίου 2015 εκτιμάται στα 3,22 δισ. ευρώ, έναντι των 3,51 δισ. ευρώ το 2014 (μείωση 8,3%) και τα 5,6 δισ. ευρώ τζίρου το 2009 (μείωση 42%).

Αναλυτικά, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι η μεταβολή του τζίρου στις κατηγορίες του λιανικού εμπορίου για το Δεκέμβριο από το 2009 μέχρι τώρα, καταγράφεται σε -19,9% για τα καταστήματα τροφίμων, -36,4% στα πολυκαταστήματα, -28,8% στα καύσιμα, -36 % στα ποτά και καπνό, -38,1% στα φαρμακευτικά-καλλυντικά, -42,9% σε ένδυση-υπόδηση, -56,1% στον οικιακό εξοπλισμό και -28,1% στα βιβλία-χαρτικά.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες παράμετροι της εκτιμώμενης ετήσιας πτωτικής πορείας του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, σταχυολογούνται ως εξής:

• Οι παρενέργειες από την επιβολή των Capital Controls στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, αν και βαίνουν σταδιακά μειούμενες με τις επιχειρήσεις να επιδεικνύουν υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας, συνεχίζουν να αποτελούν περιοριστικό παράγοντα της προώθησης και ανάπτυξης του εγχώριου επιχειρείν.

• Η πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου (3η δόση ΕΝΦΙΑ, πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2016, δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταβολή ΦΠΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις) συνιστά ανασταλτικό παράγοντα της τόνωσης της δαπάνης του καταναλωτικού κοινού, που παρατηρείται διαχρονικά στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε έτους.

• Η διαπιστωμένη μεταρρυθμιστική κόπωση φορέων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, σαν αποτέλεσμα των υπέρμετρων απαιτήσεων, δημοσιονομικού κυρίως χαρακτήρα, που εγείρουν οι δανειστές μας, αποσυντονίζουν την αγορά και διαμορφώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας και συνεχούς αναβλητικότητας.

ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ

Εν τω μεταξύ αυξημένη κίνηση καταγράφεται στα εμπορικά καταστήματα της χώρας, καθώς πρόκειται για την τελευταία Κυριακή του χρόνου κατά την οποία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Τα καταστήματα άνοιξαν στις 11 το πρωί και έκλεισαν στις 6 το απόγευμα, ενώ τα πολυκαταστήματα ήταν ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ.

«Η κίνηση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική μέχρι τώρα» τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επιχειρηματίας Γιώργος Ζούλοβιτς, ιδιοκτήτης των ομώνυμων καταστημάτων.

«Ο κόσμος είναι πολύς και δεν κοιτάζει απλώς τις βιτρίνες, αλλά μπαίνει στα καταστήματα και ψωνίζει. Το ίδιο ισχύει και για το δικό μας κατάστημα, εδώ, στην Ερμού, όπου η κίνηση και ο τζίρος είναι αρκετά αυξημένοι. Βέβαια, οι αγορές είναι λιγότερες σε σχέση με άλλες φορές, αλλά αν αναλογιστούμε την δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, δεν πρέπει να έχουμε παράπονο» καταλήγει.

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 3015, τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015 τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2016 είναι αργία και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας τους.

Θεσσαλονίκη

Φουστανελοφόροι από τη Χαλάστρα, με ζουρνάδες, νταούλια και κρατώντας σπαθιά στα χέρια χόρεψαν χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι έδωσαν μια διαφορετική νότα στο εορταστικό κλίμα των ημερών. Πρόκειται για αναβίωση του εθίμου «Ραγκούτσια», που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας και σύμφωνα με τον δήμαρχο του Δήμου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλο είναι ένα από τα πιο αρχαία ομαδικά έθιμα της Μακεδονίας.

Μέλη του χορευτικού του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα χόρεψαν στις πλατείες Λευκού Πύργου, Αγίας Σοφίας. Αριστοτέλους και Αρχαίας Αγοράς.

Τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης άνοιξαν στις 11 το πρωί και έκλεισαν στις 6 το απόγευμα. Η προσέλευση πολιτών στο κέντρο της πόλης είναι πολύ μεγάλη. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς προτίμησαν να κατέβουν στο κέντρο και να απολαύσουν τη λιακάδα των τελευταίων ημερών του χρόνου με βόλτα στην παραλία, ψώνια και επίσκεψη στον «Αστερόκοσμο» που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass