Ο «ΦΙΛΟΤΕΧΝΟΣ» ΔΡΑΣΤΗΣ ΕΙΧΕ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΑ «ΤΡΩΤΑ» ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αριστοτεχνική κλοπή στην Πινακοθήκη!

* Έκοψε με «κόφτη» το σύρμα που ήταν «δεμένος» ο πίνακας ενώ αποκόλλησε και την επεξηγηματική επιγραφή για να μην γίνει έγκαιρα αντιληπτός – Κριτική στον Δήμο από την αντιπολίτευση

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2016 0:11
Το «κενό» που έμεινε στην έκθεση μετά την κλοπή του πίνακα Το «κενό» που έμεινε στην έκθεση μετά την κλοπή του πίνακα

 

Σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια των έργων που κατά καιρούς εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, εγείρει η πρόσφατη κλοπή έργου της συλλογής Κατσίγρα. Ο πίνακας «Γυναίκες στην Αυλή» περιλαμβανόταν στην έκθεση με τίτλο «Ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης και η εποχή του» και η κλοπή του, μπορεί να θεωρηθεί «μεμονωμένο» γεγονός αλλά δεν παύει να είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της τοπικής Πινακοθήκης…

Ο δράστης έδρασε προμελετημένα και με «αριστοτεχνικό» τρόπο αφαίρεσε τον πίνακα από τον χώρο αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ήξερε τα «τρωτά» του συστήματος ασφαλείας που όντως διαθέτει το κτίριο. Έτσι, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, λόγω και των μικρών διαστάσεων (21x16 εκατ.) του πίνακα, κατάφερε εύκολα να τον φυγαδεύσει χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο «φιλότεχνος» δράστης όχι μόνο ήξερε πώς να «κατεβάσει» τον πίνακα, κόβοντας με «κόφτη» το σύρμα με το οποίο ήταν «δεμένος» και όχι απλά κρεμασμένος στο καρφί, αλλά αποκόλλησε κιόλας και την επεξηγηματική επιγραφή (κάτω από τον πίνακα) προφανώς για να μην γίνει έγκαιρα αντιληπτός.

Από τη σύλληψη του δράστη, ίσως να απαντηθεί το ερώτημα, γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο έργο που μετά τη δημοσιοποίηση της κλοπής, εκτιμάται ότι δύσκολα θα διατεθεί στην αγορά, εφόσον τελικά αυτός ήταν και ο σκοπός.

Ο πίνακας εκτιμάται πως κλάπηκε «μπροστά στα μάτια» επισκεπτών ή τουλάχιστον παρευρισκομένων στον χώρο της Πινακοθήκης αφού η ΕΛ.ΑΣ. δεν εντόπισε ίχνη διάρρηξης και με δεδομένο ότι ο χώρος διαθέτει φύλαξη όλο το 24ωρο.

Η κλοπή καταγγέλθηκε, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, από τη διοίκηση της Πινακοθήκης στην ΕΛ.ΑΣ. με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας που ερευνά την υπόθεση να εξετάζει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, όπου στρέφονται πλέον οι ελπίδες για τον εντοπισμό του κλέφτη.

Η εξέλιξη προκάλεσε προβληματισμό στη δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη όπως και την αντιπρόεδρο της Πινακοθήκης Αννυ Ψάρρα - Περηφάνου να καταδικάζουν την ενέργεια «που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα των Λαρισαίων για την Πινακοθήκη και τη συλλογή του αείμνηστου Γ. Ι. Κατσίγρα» όπως δήλωσε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο πίνακας βρισκόταν στη θέση του – στον 1ο όροφο της Πινακοθήκης - μέχρι τις 9 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ενώ η κλοπή του, έγινε αντιληπτή το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα της ξενάγησης. Το Σάββατο ωστόσο, στον ισόγειο χώρο της Πινακοθήκης, διοργανώθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή δεκάδων συμπολιτών, με τον δράστη να εκτιμάται πως εκμεταλλεύθηκε την πολυκοσμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο δράστης γνώριζε και για την παρουσία του φύλακα και για τη λειτουργία των καμερών ασφαλείας στους χώρους της έκθεσης, αλλά… πολύ καλύτερα, ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να κλέψει τον πίνακα, πράξη που φαίνεται πως είχε προμελετήσει.

Αφού το σύρμα με το οποίο κρεμόταν ο πίνακας δεν ήταν απλά στερεωμένο στον τοίχο αλλά «δεμένο» στη βάση του (καρφί). Έτσι ο δράστης έκοψε με «κόφτη» το σύρμα και στη συνέχεια αποκόλλησε και την επεξηγηματική επιγραφή στη βάση του πίνακα, όπως συνηθίζεται στις εκθέσεις.

Πιθανότατα για να μην γίνει άμεσα αντιληπτή η κλοπή ενώ, παρά την παρουσία φύλακα στην Πινακοθήκη, η διαφυγή αποδείχθηκε εύκολη με αφορμή και τις μικρές διαστάσεις του κλεμμένου έργου. Η αξία του οποίου σύμφωνα με τα δηλωθέντα στελεχών της Πινακοθήκης ανέρχεται σε 4.000 με 5.000 ευρώ. Η πραγματική αξία ωστόσο του έργου, καθώς αποτελεί μέρος της συλλογής Κατσίγρα, μπορεί να εκτιμηθεί μόνο από ειδικούς.

Τέλος, η θέση του πίνακα, με αφορμή και τα πλαϊνά διαχωριστικά της θεματικής ενότητας της έκθεσης, εκτιμάται πως διευκόλυναν πρόσθετα τον δράστη.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Με αφορμή την κλοπή, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, σε δήλωσή της σημειώνει πως «τα όσα έγιναν γνωστά διά των ΜΜΕ και αφορούν την κλοπή ενός καλλιτεχνικού έργου του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη από τον χώρο της Πινακοθήκης (!) προκαλούν συναισθήματα, λύπης, ντροπής και θλίψης.

Ταυτόχρονα προκαλούν και πολλά ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με τη στάση της δημοτικής αρχής. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, σε τόσο μικρό διάστημα, η δημοτική αρχή αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης και προστασίας των τόσο σημαντικών εκθεμάτων για την πόλη, γίνεται, πρωταγωνιστής σε ένα περιστατικό το οποίο την εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Καλούμε τον δήμαρχο Λαρισαίων και ταυτόχρονα πρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, να δώσει αναλυτικές λεπτομέρειες για το σοβαρό αυτό συμβάν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22/1. Εκεί θα τοποθετηθεί αναλυτικά και η παράταξή μας» καταλήγει η κ. Καραλαριώτου.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στο θέμα της κλοπής αναφέρονται με κοινή τους δήλωση οι δημοτικοί σύμβουλοι Ντ. Διαμάντος, Κατερίνα Ζιαζιά - Σουφλιά και Μάρ. Ξηρομερίτης της παράταξης «Νέα Λάρισα» οι οποίοι ζητούν «από τη δημοτική αρχή να ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική σε σχέση και με την ασφαλή λειτουργία της Πινακοθήκης μας». Θίγοντας παράλληλα το θέμα με τα ασφάλιστρα των έργων τέχνης όπως και την «αύξηση της επιχορήγησης από τον Δήμο ώστε να μπορεί η Πινακοθήκη να καλύψει τις σημαντικές ελλείψεις της».

ΠΙΝΑΚΑΣ

Υπενθυμίζεται πως ο κλεμμένος πίνακας είναι έργο του εικαστικού Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη. Το έργο περιλαμβανόταν στην έκθεση με τίτλο «Ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης και η εποχή του» που φιλοξενείται σε χώρο της Πινακοθήκης. Ονομάζεται «Γυναίκες στην Αυλή» είναι έργο της Συλλογής Κατσίγρα και οι διαστάσεις του είναι 21x16 εκατ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass