ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Εργα του Καλατράβα στη Λάρισα

* Παρουσιάζεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2016 0:33

Στη Λάρισα βρίσκεται από χθες, ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν τη νέα εικόνα του γνωστού ως "Σημείου Μηδέν", της Αμερικής, μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων. Συγκεκριμένα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Ι.Κ. Κατσίγρα, υπάρχει η φωτογραφία μακέτας του ναού του Αγίου Νικολάου που αναγέρθηκε σε αυτό το σημείο, μετά από προσπάθειες της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Αμερικής και ο οποίος σχεδιάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.

Αποτελεί ένα από τα έργα της έκθεσης Καλατράβα, με τίτλο «Santiago Calatrava- Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», η οποία εγκαινιάστηκε χθες και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Στο πλαίσιο της έναρξής της, διοργανώθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης, κατά την οποία παρουσιάστηκαν απόψεις τόσο όσον αφορά στο εν λόγω έργο του Καλατράβα όσο και γενικότερα για τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των ορθόδοξων ναών στον 20ό και τον 21ο αιώνα.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, χαιρετίζοντας στην εκδήλωση υποστήριξε ότι " Το πρόσφατο θλιβερό γεγονός της κλοπής έργου της Πινακοθήκης δεν θα σταματήσει τη δράση της, αλλά αντίθετα θα την εντείνει... και θα συνεχίσει να προσφέρει έργο...".

Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Αννυ Ψάρρα, και ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καλτσάς ο οποίος συντόνιζε και την εκδήλωση, και σε αναφορά του στον Καλατράβα, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Ο Σαντιάγκο Καλατράβα (γνωστός στο ελληνικό κοινό από τα Ολυμπιακά έργα), έχει συμβάλει στην αναγνώριση της επώνυμης σύγχρονης αρχιτεκτονικής ως έργου τέχνης στη χώρα μας.

Σπούδασε αρχιτεκτονική και καλές τέχνες στην πατρίδα του την Βαλένθια, ενώ στη συνέχεια στο ελβετικό ίδρυμα ΕΤΗ Ζυρίχης ολοκλήρωσε τις σπουδές πολιτικού μηχανικού και ανακηρύχθηκε διδάκτορας το 1981.

Το έργο του έχει βραβευτεί, εκτεθεί, δημοσιευτεί και τιμηθεί πανεπιστημιακά πολλάκις.

Η ανοικοδόμηση του ναού του Αγ. Νικολάου εντάσσεται στο ευρύτερο ρυθμιστικό σχέδιο στην περιοχή του «Σημείου Μηδέν» του Μανχάταν μετά την κατάρρευση των δίδυμων πύργων. Ο ναός παρά το μικρό του μέγεθος αναμένεται ν’ αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ορθόδοξη ναοδομία".

Εκ των ομιλητών ο κ. Θεοκλής Καναρέλης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανάπτυξε το θέμα «Η εικών και το εικονιζόμενο», αναφέροντας μεταξύ άλλων πώς σχεδιάζεται ένας ναός, ενώ κάνοντας κριτική στο συγκεκριμένο έργο του Καλατράβα το χαρακτήρισε «επιφανειακό».

Στους «Ορθόδοξους χώρους λατρείας από τον 20ό στον 21ο αι.» αναφέρθηκε ακολούθως ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας κ. Σαπουνάς, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην αρχιτεκτονική του πνευματικού ελληνορθόδοξου χώρου, υποστηρίζοντας ότι παρά την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής σε κάθε εποχή, εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο ναού η Αγία Σοφία και στοιχεία της εμφανίζονται σε κάθε ναό που δημιουργείται.

Τέλος ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος Ι. Μ. Λαρίσης π. Ιγνάτιος Μουρτζάνος, μετέφερε «Εικόνες από την Αμερική» καθώς την ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος βρισκόταν κοντά στο σημείο των Δίδυμων Πύργων και αναφερόμενος στην ελληνική κοινότητα της Αμερικής υποστήριξε τα εξής "Οι Έλληνες ομογενείς στηρίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία, γράφονται μέλη της κοινότητας, καλύπτουν τον μισθό του ιερέα, οργανώνουν συναντήσεις κάθε Κυριακή μετά το τέλος της λειτουργίας σε χώρους του ναού, στηρίζουν οικονομικά σχολεία ή μαθήματα ελληνικών τα απογεύματα, για να μπορούν τα παιδιά τους να μην ξεχνούν την ταυτότητά τους και, γενικά, τα πάντα λειτουργούν στον άξονα Ορθοδοξία, Ιστορία, Πολιτισμός, Γλώσσα.

Ίσως στην Αμερική, όπως και στις ελληνικές κοινότητες της Ευρώπης συναντάς την αληθινή νοσταλγία για την Ελλάδα. Η θεία λειτουργία γίνεται στα αρχαία ελληνικά. Τον Απόστολο, το Ευαγγέλιο, το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών» το λένε και στα αγγλικά, όπως και κάποιες από τις αιτήσεις. Σε κάποιους ναούς γίνεται δίγλωσσο κήρυγμα. Ωστόσο, δεν σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα αρχαία, χάριν της κατανόησης των νεοτέρων".

Στο τέλος της βραδιάς των εγκαινίων παρουσιάστηκε η εικαστική performance με τίτλο «αρχή μετά το τέλος», της χορογράφου Ρούλας Καραφέρη (κρατική Ακαδημία χορού του Ρότερνταμ) σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα μηχανικό (MSC) Ευτυχία Μάστορα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Κ. Μπαργιώτας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Τάχος, ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Σούλτης, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα» του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ντίνος Διαμάντος, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass