Η Αγιά τίμησε τη μνήμη και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2016 14:22

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

Τη μνήμη και το έργο του μεγάλου Έλληνα και παγκόσμιου λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη τίμησε με εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα «Αλέξανδρος Αλεξούλης» του Πολιτιστικού Κέντρου «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά, η τοπική Ομάδα Ιστορικής Έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης».

Σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ» του Δήμου Αγιάς και το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο, τα μέλη της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας, Ευάγγελος Τζιγκουνάκης, με την παρουσίαση της συγγραφικής του κληρονομιάς και της δημόσιας δράσης του, Γιάννης Μανίκας, με τη συγκέντρωση, συρραφή και προβολή φωτογραφικού και ηχητικού υλικού και Οδυσσέας Τσιντζιράκος με την κριτική προσέγγιση του μνημειώδους έργου του, προσπάθησαν – μέσα στον περιορισμένο χρόνο που μπορεί να έχει μια εκδήλωση – να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα του Καζαντζάκη και να μεταφέρουν στο κοινό την ουσία και την αξία της συνολικής του δημιουργίας.

Ο κ. Τσιντζιράκος χαρακτήρισε τον Καζαντζάκη «βασικό ολοζώντανο πυλώνα του ελληνισμού, που ενώνει τον Κλασικό πολιτισμό με την Ορθοδοξία και τα περνάει στην οικουμένη μέσα από τα έργα του». «Πολεμήθηκε όσο λίγοι και πολεμάτε από την ίδια του την πατρίδα ακόμη και σήμερα» υπογράμμισε. «Όρθωσε» είπε «ηθικό, πνευματικό ανάστημα για να ανακαλύψει τρόπους σωτηρίας του κόσμου υπακούοντας στη φωνή της αγωνίας του, μιας αγωνίας τόσο δημιουργικής, όσο και μεταφυσικής. Στη δημιουργική αγωνία έκανε σύμβολό του και αχώριστο σύντροφό του τον Ομηρικό Οδυσσέα. Στη μεταφυσική σύμβολο και οδηγός του ήταν ο Χριστός». Επίσης, μίλησε για τα μεγάλα, διαχρονικά και πανανθρώπινα ερωτήματα που τον απασχόλησαν εφόρου ζωής, μέχρι και τον θάνατό του. Για το από πού ερχόμαστε, που πάμε, ποιο είναι το τέλος μας, ποιος είναι ο σκοπός μας πάνω στη γη. Περιέγραψε τα πέντε εκείνα μοτίβα που τελικά μορφοποίησαν τη θεωρία του στην αλυσίδα του έργου του. Την άσχημη πορεία του κόσμου που όπως προχωρεί οδηγείται στη φθορά και στην κακότητα, τον σκοπό της ζωής, την πίστη πως άξια ζωή είναι η αυθόρμητη και ελεύθερη, την πεποίθηση πως ύψιστο χρέος του ανθρώπου είναι η θυσία του ατομικού καλού και τη θυσία του εγώ για τη λύτρωση του ανθρώπου. Τέλος, αναφέρθηκε στις θέσεις του απέναντι στην κοινωνία και την πολιτική, στις επαφές του με όλες τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του, ενώ προσπάθησε να τεκμηριώσει την άποψη όσων πιστεύουν ότι ο Καζαντζάκης μόνο άθεος και αντίχριστος δεν ήταν, κάτι για το οποίο κυνηγήθηκε σκληρά από την Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία.

Αποσπάσματα από τα βιβλία του διάβασαν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας», Αχιλλέας Κ. Αρχοντής και Βασιλική Καλέση, όπως και ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κρητών νομού Λάρισας «Ο Ψηλορείτης» κ. Ζαχαρίας Πιτσιούλης, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα στους διοργανωτές και αναφέρθηκε εν συντομία στην αξία του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Λέτσιος, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, συλλόγων και φορέων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass