ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ "ΒΑΡΟΥΣΙ" ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

"Η Χαρτοπαίχτρα" του Δημήτρη Ψαθά

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2016 9:33

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Κάτω από το φως του φεγγαριού και απέναντι από τα φωτισμένα απόκρημνα βράχια του λόφου του Αγίου Δημητρίου που προσδίδουν μια άγρια ομορφιά στο τοπίο, στις παρυφές του αλσυλλίου της πόλης, στην ιστορική συνοικία "Βαρούσι" και στη νέα πλατεία των βράχων, ο Δήμος Φαρσάλων στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής του δράσης "Το δάσος μας αλλιώς" διοργάνωσε τη θεατρική παράσταση "Η Χαρτοπαίχτρα" του Δημήτρη Ψαθά, με τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ηταν η δεύτερη εκδήλωση μετά τη βραδιά μουσικής και ποίησης που διοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες με επιτυχία στα τείχη της αρχαίας Ακρόπολης. Παράλληλα οι θεατές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την λιθόκτιστη δεξαμενή και τη παραδοσιακή λιθόκτιστη κρήνη που πρόσφατα ανακαινίστηκαν και είχαν φωταγωγηθεί. Η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ και υπεύθυνη της δράσης "Το δάσος μας αλλιώς" κ. Δέσποινα Συροπούλου μιλώντας στην εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "το Βαρούσι είναι η ανατολική συνοικία των Φαρσάλων. (Ο λεγόμενος Γκιαούρ Μαχαλάς, δηλαδή ο Ελληνομαχαλάς επί Τουρκοκρατίας). Εκεί βρίσκεται ο παλιός μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου που ανεγέρθηκε το 1857, με το τριώροφο εξάπλευρο, πέτρινο κωδωνοστάσιο, που στηρίζεται σε πεντάπλευρη ογκώδη βάση. Εκεί βρίσκονται δύο λιθόκτιστες δεξαμενές, με μνημειακή πρόσοψη, που πρόσφατα ανακαινίστηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ στην ανατολικότερη  παρυφή της συνοικίας βρίσκεται λιθόκτιστη κρήνη, η οποία αυτές τις ημέρες αποκαταστάθηκε και εντάχθηκε και πάλι λειτουργικά στον περιβάλλοντα χώρο. Στο κέντρο του "Βαρουσίου" βρίσκεται η πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, στη σκιά του οποίου μεγάλωσαν και έπαιξαν δεκάδες Φαρσαλινοί. Στη συνοικία "Βαρούσι" η δημοτική αρχή Φαρσάλων την τελευταία τριετία έχει κατασκευάσει μια σειρά έργων ανάπλασης, αναβαθμίζοντας την περιοχή. Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή προχώρησε σε  περιβαλλοντική ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, κατασκευή πλατειών, δημιουργία πρασίνου, δημιουργία παιδικών χαρών, οδοφωτισμούς κ.λπ.". Η διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Χριστίνα Στόγια ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή Φαρσάλων για την πρόσκληση (για δεύτερη χρονιά και αναφέρθηκε στο θεατρικό εργαστήρι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η "Πλατεία Βράχων" είναι μια νέα πλατεία σε μια ιστορική περιοχή όπως είναι το "Βαρούσι" και επισήμανε ότι "εκδηλώσεις θα γίνονται σ΄ όλες τις συνοικίες της πόλης, ώστε οι Φαρσαλινοί να γνωρίσουν την πόλη τους. Ακόμη θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις και τα έργα ουσίας για την αναζωογόνηση όλων των περιοχών του Δήμου, αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας".

Πριν την έναρξη της παράστασης "Η χαρτοπαίχτρα" η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε ένα ζωντανό απόσπασμα από τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη που έχει γυριστεί σε video στην Πορταριά και θα συμμετάσχει σε διαγωνισμό ντοκιμαντέρ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσημοι και πλήθος κόσμου που καταχειροκρότησαν τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την άριστη και επιμελημένη εμφάνιση που πραγματοποίησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεύθυνη της δράσης "Το δάσος μας αλλιώς" κ. Δέσποινα Συροπούλου ευχαρίστησε την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" και το γραφείο της "Ε" στα Φάρσαλα για την προβολή της ιστορίας της πόλης και επαρχίας Φαρσάλων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass