ΣΤΟ Β΄ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η «Ορέστεια» του Αισχύλου από Έλληνες, Βέλγους και Ιταλούς

* Αποτέλεσμα σύμπραξης σχολείων, με «οικοδεσπότη» το Γυμνάσιο και τις Λυκειακές Τάξεις Αρμενίου

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2016 11:47
Βέλγοι, Ιταλοί και Έλληνες εκπαιδευτικοί, με τον σκηνοθέτη Μισέλ Τανέ, στο πλαίσιο της ξενάγησής τους στα ιστορικά μνημεία της Λάρισας Βέλγοι, Ιταλοί και Έλληνες εκπαιδευτικοί, με τον σκηνοθέτη Μισέλ Τανέ, στο πλαίσιο της ξενάγησής τους στα ιστορικά μνημεία της Λάρισας

Της Λένας Κισσάβου

Ένα πρωτόγνωρο γεγονός, οργανώνεται στη Λάρισα, με σεβασμό στον αρχαιοελληνικό πλούτο της, κατά το οποίο πολίτες τριών εθνικοτήτων θα ενωθούν σε μια προσπάθεια να αποδώσουν αρχαίες τραγωδίες, σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, στον χώρο του Β’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

Συγκεκριμένα Βέλγοι, Ιταλοί και Έλληνες μαθητές, υπό την καθοδήγηση και σκηνοθεσία Βέλγου σκηνοθέτη, θα ερμηνεύσουν την «Ορέστεια», μια τριλογία από αρχαίες ελληνικές τραγωδίες που αποτελείται από τις εξής: «Αγαμέμνων», «Χοηφόρες» και «Ευμενίδες» (η μόνη αρχαία σωζόμενη τριλογία), γραμμένες από τον τραγικό ποιητή Αισχύλο, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 458 π.Χ. στη γιορτή των Διονυσίων.

Η πρωτοβουλία ανήκει σε τέσσερα σχολεία, δύο ελληνικά, ένα βέλγικο και ένα ιταλικό, που συνεργάζονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος «Erasmus+» και αποφάσισαν να τιμήσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με αυτόν τον τρόπο, καθότι και οι ξένοι εταίροι του προγράμματος αποδείχθηκε ότι είναι θαυμαστές και γνώστες του ελληνικού πολιτισμού.

Τα σχολεία αυτά είναι το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις Αρμενίου, το γυμνάσιο Δρυμού Θεσσαλονίκης, γυμνάσιο της πόλης Αγκρόπολη της Ιταλίας (κοντά στη Νάπολη) και γυμνάσιο της πόλης Τουέντ του Βελγίου. Η ιδέα που συζητήθηκε μεταξύ των εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να παρουσιαστεί αρχαία τραγωδία στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, υποστηρίχθηκε θερμά απ’ όλους, με «οικοδεσπότη» το Γυμνάσιο Αρμενίου, το οποίο ήδη έχει λάβει τη σχετική έγκριση από τον Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Όλοι οι εταίροι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με το γεγονός, και στην προσπάθειά τους να αποδοθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έχουν αναθέσει την παρουσίαση της παράστασης στον Βέλγο σκηνοθέτη Μισέλ Τανέ, ο οποίος επισκέφθηκε προχθές τη Λάρισα, μαζί με την αποστολή των εκπαιδευτικών από το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Θεσσαλονίκη, την οποία υποδέχθηκαν οι εκπαιδευτικοί του Αρμενίου.

Αναλυτικότερα ο φιλόλογος του Γυμνάσιου και Λυκειακών Τάξεων Αρμενίου, κ. Δημήτρης Σακελλαρίου, υπεύθυνος του προγράμματος εκ μέρους του σχολείου, που ανέλαβε και την ξενάγηση των φιλοξενούμενων χθες, στα ιστορικά μνημεία της Λάρισας και στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας μας είπε: «Το σχολείο μας συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαιδευτικών και μαθητών Erasmus+ και στο πλαίσιο αυτού φιλοξενούμε πέντε εκπαιδευτικούς από σχολεία του Βελγίου, της Ιταλίας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και τον Βέλγο σκηνοθέτη της παράστασης «Ορέστεια», που θα ανεβάσουμε από κοινού με τα υπόλοιπα τρία σχολεία, τον Απρίλιο του 2017, στο Β’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

Αυτή η εκδήλωση θεωρούμε ότι έχει προστιθέμενη αξία στην περιοχή και ειδικά για τη Λάρισα, για τη διεθνή προβολή των μνημείων της, όπως είναι τα δύο αρχαία θέατρά της, καθώς του χρόνου στην παράσταση πέρα από τις θεατρικές ομάδες των σχολείων, που θα συμμετάσχουν, θα παραστούν και εκπρόσωποι των σχολικών και τοπικών κοινοτήτων, από τις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου, η μαθητική ομάδα των Ιταλών θα παρουσιάσει την αρχαία τραγωδία «Αγαμέμνονας» στην ιταλική γλώσσα, την εισαγωγή και τον επίλογο της τριλογίας θα κάνουν οι Βέλγοι μαθητές στη γαλλική γλώσσα, οι μαθητές του Δρυμού θα παρουσιάσουν στην ελληνική γλώσσα την τραγωδία «Χοηφόρες» και οι μαθητές του Αρμενίου την τραγωδία «Ευμενίδες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass