«Οι γάμοι του Φίγκαρο» από τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας

Δημοσίευση: 10 Νοε 2016 14:22 | Τελευταία ενημέρωση: 10 Νοε 2016 15:23

Με «Το Μπολερό» του Ραβέλ ξεκινά η νέα συμφωνική χρονιά για να ολοκληρωθεί με την όπερα "Οι γάμοι του Φίγκαρο". Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των συναυλιών της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας με την έναρξη να γίνεται την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Στο πλούσιο καλλιτεχνικό έργο που έχει να επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια το ΔΩΛ, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας για να προσθέσει την αξία που προσδίδει στην πόλη η Συμφωνική Ορχήστρα. «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η Λάρισα κατάφερε να είναι η μόνη επαρχιακή πόλη που μπόρεσε να συντηρήσει μια επαγγελματική ορχήστρα. Η οποία και φέτος έχει να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα συναυλιών που ευρωπαϊκού επιπέδου», δήλωσε ο κ. Σάπκας για να προσθέσει ότι «στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ολοκλήρωση των εργασιών στο θέατρο ΟΥΗΛ έτσι ώστε η επόμενη όπερα να παρουσιαστεί από το προσκήνιο του πολιτισμού».

Στους στόχους του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας προκειμένου να προσελκύσει τους Λαρισαίους όλων των ηλικιών αναφέρθηκε ο διευθυντής του Απόστολος Αλεξίου, τονίζοντας παράλληλα τις παραγωγές τους Ωδείου που θα παρουσιάζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα. «Προσπαθούμε να εντάξουμε την πρωτοτυπία για να φέρουμε πιο κοντά τους νέους στη μουσική», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Το πλήρες πρόγραμμα των συναυλιών της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας παρουσίασε ο μαέστρος της Χρήστος Κτιστάκης.

Σχετικά με «Το Μπολερό» που θα παρουσιαστεί την Κυριακή είπε ότι οι Λαρισαίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μουσικό πρωινό αλλιώτικο καθώς πρόκειται για έργα του κλασικού ρεπερτορίου. «Για έμενα “Το Μπολερό” είναι η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους», είπε χαρακτηριστικά ο μαέστρος.

Τα έργα που θα εκτελεστούν είναι: Η ουβερτούρα «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Βέμπερ, η 1η Σουίτα «Πέερ Γκυντ», του Γκριγκ n.1 , op. 46, Πρωινό – Ο θάνατος της Ase –Ο χορός της Anitra- Στο άντρο του βασιλέα των Ορέων, Δύο Σλάβικοι χοροί του Ντβόρζακ, σε μι και σολ ελάσσονα, Claire de Lune του Ντεμπισί, Μπολερό του Ραβέλ

Το πρόγραμμα της Συμφωνικής

Στις 29 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η δεύτερη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας με εορταστικό πρόγραμμα και με συμμετοχή της Σοπράνο Μυρσίνης Μαργαρίτη. Έργα Strauss, Lehar, Σακελλαρίδη κ.α.

Στις 19 Φεβρουαρίου η επόμενη συναυλία με πρωταγωνιστές τους Λαρισαίους σολίστ Νίκο Νικολαΐδη βιολοντσέλο, Μιχάλη Σαμπάνη κλαρινέτο, κ.α.

Για να ολοκληρωθούν με την όπερα του Μότσαρτ «Οι γάμοι του Φίγκαρο» στις 22, 25, 29 Απριλίου με τη συμμετοχή Λαρισαίων αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, όπως η Μυρτώ Παπαθανασίου, η Μυρσίνη Μαργαρίτη, η Θεοδώρα Μπάκα, η Κατερίνα Οικονόμου, ο Γιάννης Κουκουτάρας, ο Αστέριος Τσέτσιλας, η Δέσποινα Πούρικα, αλλά και των σολίστ Χάρη Ανδριανού και Τάση Χριστογιαννόπουλου, «σε μια παραγωγή που θα την ζήλευε κάθε λυρικό Θέατρο», δήλωσε ο Χρήστος Κτιστάκης. Σκηνοθεσία Κώστας Λαμπρούλης και κοστούμια Ελένη Ψύρρα.

"Οι γάμοι του Φίγκαρο" 


"Ένα έργο διαχρονικό, δροσερό, που διαπραγματεύεται την συζυγική σχέση, την δύναμη κ την αλαζονεία της εξουσίας, τη ζήλεια ,τον έρωτα, την πίστη, τη συγχώρεση.
Ένα έργο που ανεβαίνει σταθερά κάθε χρόνο στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου τώρα για πρώτη φορά και στη Λάρισα με τη συμμετοχή Λαρισαίων τραγουδιστών κ της συμφωνικής μας ορχήστρας .
Δέχτηκα με μεγάλη χαρά το κάλεσμα του φίλου κ εξαίρετου μουσικού Χρήστου Κτιστάκη  και περιμένω με ανυπομονησία  αυτήν την συνεργασία .
Όταν υπάρχει ζήλος, αγάπη για τη μουσική , πείσμα και πίστη , τα πιο δύσκολα εγχειρήματα γίνονται πραγματικότητα , ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας. Έχοντας ο Χρήστος Κτιστάκης αυτά τα χαρακτηριστικά κ με συμμάχους εμάς τους συνεργάτες του , θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό για ένα τόσο απαιτητικό έργο .
Η Λάρισα με το δικό της δυναμικό , τη δική της ορχήστρα κ χορωδία ,έστω και χωρίς το δικό της θέατρο το οποίο τόσο αναμένουμε, θα ανεβάσει εδώ στο ζεστό θέατρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας τους "Γάμους του Φίγκαρο" όλοι μαζί στο πιο όμορφο πάντρεμα..!
Σας περιμένουμε"
Μυρτώ Παπαθανασίου.

"Θα ήθελα πρώτα απ' όλα να ευχαριστήσω τον Χρήστο Κτιστάκη για την πρόταση να συμμετέχω στην όπερα "οι Γάμοι του Φίγκαρο"  του Μότσαρτ. Μια πρόταση την οποία αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά και η οποία είναι διπλή, γιατί αφενός πρόκειται για ένα εκπληκτικό και απολαυστικό έργο μιας μεγαλοφυΐας και αφετέρου γιατί θα πραγματοποιηθεί στην γενέτειρα μου και με ανθρώπινο δυναμικό δικό της. Είναι μεγάλη τιμή για όλους του Λαρισαίους το ότι υπάρχει όλη αυτή η καλλιτεχνική πρωτοβουλία στην πόλη μας και εγώ νιώθω επίσης μεγάλη τιμή και περηφάνια που ανήκω  σ' αυτούς τους ανθρώπους. Οι "γάμοι  του Φίγκαρο" θα ανέβουν με ένα εκλεκτό επιτελείο Λαρισαίων κυρίως καλλιτεχνών που θα ζήλευε οποιοδήποτε θέατρο ακόμα και του εξωτερικού, γεγονός που αποδεικνύει το τόσο σημαντικό πολιτιστικό έργο που γίνεται στην πόλη μας. Προσωπικά στην Λάρισα και ειδικά στο Δημοτικό Ωδείο οφείλω μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής μου πορείας και είναι για μένα πολύ σημαντικό το ότι μπορώ με τη σειρά μου να συμβάλω ενεργά στην  μουσική ζωή της πατρίδας μου συμμετέχοντας στο ανέβασμα μιας τόσο υπέροχης όπερας, που  πέρα από την ψυχαγωγία  του κοινού, μπορεί να  αποτελέσει έμπνευση  και πρότυπο και για τα ταλέντα της νέας γενιάς. "

Μυρσίνη Μαργαρίτη

Η συμμετοχή μου στην όπερα του Μότσαρτ « Οι Γάμοι του Φίγκαρο » που ανέβει τον ερχόμενο Απρίλη στο ΔΩΛ έχει για μένα ιδιαίτερη σημασία καθώς σ΄ αυτό το ωδείο πήρα τα πρώτα μαθήματα τραγουδιού και ήρθα σε μια πρώτη επαφή με το λυρικό τραγούδι και την όπερα.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν σπούδασα, εργάστηκα, συνεργάστηκα με σπουδαίους μουσικούς ανά τον κόσμο, και απέκτησα αρκετή εμπειρία ως λυρική τραγουδίστρια, γευόμενη επιτυχίες, αποτυχίες και προπάντων την χαρά της δημιουργίας αλλά και της έκθεσης στο κοινό.

Το ανέβασμα των Γάμων του Φίγκαρο στο ΔΩΛ όμως μου δίνει την ευκαιρία να επιστρέψω στο μέρος που ξεκίνησαν όλα αυτά για εμένα, συμπράττοντας με εξαίρετους συναδέλφους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι επίσης «παιδιά» αυτού του χώρου. Η συγκίνηση και η χαρά μου είναι μεγάλη κι ανυπομονώ πραγματικά να ζήσω αυτή την εμπειρία και να την μοιραστώ με τους συναδέλφους , με τα νεότερα παιδιά-μαθητές του Ωδείου και το κοινό της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Να επισημάνω επίσης ότι θεωρώ ιδιαιτέρως αξιέπαινη την πρωτοβουλία για το ανέβασμα μιας ακόμα όπερας σε μια πόλη της περιφέρειας, με δικές της μάλιστα, ως επί το πλείστον, δυνάμεις και εν μέσω κρίσης.

Ευχαριστώ πολύ τον μαέστρο Χρήστο Κτιστάκη για την πρόσκληση να συμμετέχω σ΄ αυτή την παραγωγή καθώς κι όλους εκείνους που βοήθησαν και θα βοηθήσουν με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν στην πραγματοποίηση της.

Θεοδώρα Μπάκα

Ο γνήσιος καλλιτέχνης έχει πάντα καινούργιες ιδέες, σχέδια, πλάνα, όνειρα, όλα αυτά μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία για να προχωρήσουμε στους πιο δύσκολους καιρούς. Έτσι ακριβώς είναι και ο Χρήστος Κτιστάκης. Έτυχε την καριέρα μου να αρχίσω με βαρβάτες όπερες R.Straus,Wagner,Puccini,Prokofiev, Teodorakis… και τώρα η τύχη μου προτείνει μια υπέροχη περιπέτεια που λέγεται "οι Γάμοι του Φίγκαρο" . Όσες φορές είχα συνεργαστεί με το Χρήστο, είχαμε μεγάλη επιτυχία, ευελπιστούμε, ότι αυτό το υπέροχο ταξίδι που μας περιμένει όλους, να αρέσει στο κοινό της Λάρισας,.

Κατερίνα Οικονόμου

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass