ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ Ο Σ.ΤΖΟΥΜΕΡΚΑΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ, ΠΕΡΑΚΗΣ

Εξέχουσες σκηνοθετικές παρουσίες στο Φεστιβάλ Κινηματογραφιστών

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:28

Ξεχωριστό γεγονός και εξόχως τιμητικό για το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας, αποτέλεσε χθες η παρουσία στην πόλη του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα.

Λίγο πριν την προβολή των ταινιών του «Χώρα Προέλευσης» και «Έκρηξη» στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, ο νεαρός κινηματογραφιστής στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκε στα κινηματογραφικά του εγχειρήματα, στην τηλεόραση, αλλά και στην προσπάθεια των νέων δημιουργών να προχωρήσουν και να αφήσουν το δικό τους στίγμα στην 7η τέχνη.

Στην ερώτηση κατά πόσο εφικτό είναι στην παρούσα συγκυρία να «ανθίσει» ο κινηματογράφος στην Ελλάδα, απάντησε ότι «Για κείνον αν και οι δυσκολίες είναι δεδομένες, η δημιουργία μιας ταινίας για το σινεμά είναι ένα περιπετειώδες ταξίδι. Το έδαφος είναι άγονο, αλλά όταν υπάρχουν οι συνθήκες για συνεργασίες με άλλες χώρες, τότε υπάρχει άνοιγμα στη δουλειά και τα δεδομένα αλλάζουν, γίνονται πιο αισιόδοξα».

Αναφερόμενος στο κομμάτι της τηλεόρασης και αν σκέφτεται να ασχοληθεί με αυτή,

χαμογελώντας σχολίασε ότι «δεν θα μπορούσε να κάνει μια ταινία για τη μικρή οθόνη, απλούστατα γιατί δεν του αρέσει να δουλεύει με ηθοποιούς στην τηλεόραση, χαρακτηρίζοντας τους διαλόγους βλακώδεις. Αντίθετα πρόσθεσε υπεραγαπά τα ντοκιμαντέρ και τις εκπομπές έρευνας».

Σχολιάζοντας τέλος το φεμινιστικό περιεχόμενο της «Έκρηξης», πρόσθεσε ότι προέκυψε λόγω του θαυμασμού του στο πρόσωπο της Αγγλίδας φεμινίστριας συγγραφέως Ντόρις Λέσινγκ.

«Ήθελα διακαώς να σκηνοθετήσω μια ταινία φεμινιστική, για να καταγράψω τον τρόπο που βλέπει ένας γυναικείος χαρακτήρας τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Το νεαρό σκηνοθέτη προλόγισε ο πρόεδρος της επιτροπής κινηματογράφου Νίκος Αρτινός, ενώ η πρόεδρος της Artfools Άντα Σαρτζή του απένειμε τιμητική πλακέτα για την παρουσία του στο φεστιβάλ. Στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου τον καλωσόρισαν επίσης η διευθύντρια Χρύσα Βουλγαράκη, ο σκηνοθέτης και πρόεδρος καλλιτεχνικής επιτροπής Άκυς Μητσιούλης, η Ολυμπία Καλαμπαλίκη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και αρκετοί εθελοντές.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή στο Γαλλικό ινστιτούτο των ταινιών «Ο χωροφύλακας του Σαιν Τροπέ» και «Μπορσαλίνο» από τις 18:00 έως τις 8 μ.μ. Λίγο νωρίτερα στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Λάρισας στις 4 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Ιδού η Μήλος» του Νίκου Περάκη.

Στον πολυχώρο του «Stage» θα φιλοξενηθεί το αφιέρωμα στις ρωσόφωνες ταινίες μικρού μήκους με ώρα έναρξης στις 22:00, ενώ στο «Βόσπορο» θα πραγματοποιηθεί ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό αφιέρωμα με τον τίτλο «Κινηματογραφικές γεύσεις» και με ώρα έναρξης 12:00 έως 22:00.

Επίσης να σημειωθεί ότι με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο αφιέρωμα στους Monty Pythons και τον Cult κινηματογράφο επιστημονικής φαντασίας, που έγινε στο «Μεταλλουργείο».

Μικροί και μεγάλοι, λάτρεις ή μη του είδους, παρακολούθησαν τις ταινίες όπου οι ανατρεπτικοί - χιουμοριστικοί Monty Pythons αλλά και οι χαμηλού κόστους παραγωγές των cult ταινιών της δεκαετίας του ’50, έδωσαν μια διαφορετική και ευχάριστη νότα στο φεστιβάλ.

Σ. Ορφανιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass