ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ

Αρχαιολογική εμπειρία στο Κάστρο Καλλιθέας

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2017 15:40 | Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουν 2017 17:37

Ο Δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με την Ελληνό-Καναδική αρχαιολογική αποστολή του Κάστρου Καλλιθέας διοργάνωσε, με απόλυτη επιτυχία, την ετήσια, θεσμοθετημένη εκδήλωση αφιερωμένη στο εξαιρετικό αρχαιολογικό έργο, που από το 2004 αδιαλείπτως εκπονείται στη θέση Κάστρο Καλλιθέας.

Είναι η έβδομη χρονιά που ο Δήμος επιμελήθηκε μια ανοιχτή στο ευρύ κοινό παρουσίαση, με σκοπό να παρακολουθήσουν όλοι οι κάτοικοι του τόπου τα αποτελέσματα της κοπιώδους ανασκαφικής εργασίας μιας μεγάλης διεπιστημονικής ομάδας ανθρώπων, τα μέλη της οποίας φθάνουν αυτή τη χρονιά τα είκοσι πέντε άτομα. Φέτος, για πρώτη φορά η εκδήλωση διοργανώθηκε στο Ναρθάκι και ουσιαστικό ρόλο στη διοργάνωσή της είχε η Margriet Haagsma και οι συνεργάτες της.

 Όπως επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα, η επιμελήτρια της εκδήλωσης Βάσω Νούλα: «Φέτος, με πρόταση του δημάρχου Άρη Καραχάλιου, πρωτοτυπούμε, καθώς μετά από τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία η αρχαιολογική ομάδα βρίσκεται μακριά από το ανασκαφικό πεδίο και αφού στο παρελθόν έχουν ήδη παρουσιαστεί λίγο ως πολύ τα ευρήματα μέσα από εικόνες και αναλύσεις, σας προσκαλέσαμε να ζήσετε μια αυθεντική αρχαιολογική εμπειρία, παρατηρώντας εκ του σύνεγγυς τον τρόπο εργασίας των αρχαιολόγων, παρακολουθώντας τα στάδια μελέτης των ευρημάτων και ακούγοντας τις ιστορίες που αυτά μας διηγούνται. Σας ανοίγουμε τις πόρτες να μπείτε στο επιχειρησιακό στρατηγείο, επιτρέψτε μου να πω, των αρχαιολόγων και να βιώσετε κι εσείς για λίγο αυτόν τον κόσμο εξονυχιστικής επιστημονικής έρευνας, τον μόνο που μας οδηγεί στην αποκάλυψη της αληθινής ταυτότητας της ύπαρξής μας».

Ο δήμαρχος Φαρσάλων, λαμβάνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στο έργο των αρχαιολόγων και στην πολλαπλασιαστική και πολυεπίπεδη αξία του για τον τόπο, στην ουσιαστική συμβολή του Δήμου στην εκπόνηση του έργου αυτού, καθώς και στις ευγενείς φιλοδοξίες για επέκτασή του και σε άλλες θέσεις.

Επιπλέον, ανέφερε:

«Οι σχέσεις του Δήμου Φαρσάλων και εμού προσωπικά με τις διευθύντριες του αρχαιολογικού προγράμματος του Κάστρου Καλλιθέας είναι γνωστό ότι είναι κάτι περισσότερο από αγαστές. Διέπονται από αισθήματα αληθινής φιλίας και βαθιάς εκτίμησης. Συνεργαζόμαστε στενά, με τη συμβολή της συνεργάτιδός μου Βάσως Νούλα που είναι υπεύθυνη της συνεργασίας αυτής, και χαίρομαι να σας ανακοινώσω μια σειρά αποφάσεων που λάβαμε εσχάτως:

* Καταρχάς, μας απασχόλησε το μέλλον του προγράμματος και αποφασίσαμε για την έμπρακτη στήριξη που μπορεί να παράσχει ο Δήμος Φαρσάλων σε αυτό.

* Αποφασίσαμε για την πορεία επανασχεδιασμού και επικαιροποίησης της αρχαιολογικής έκθεσης με τίτλο «Κάστρο Καλλιθέας – Ματιές σε μια αρχαία πόλη», με αφορμή τον δανεισμό της στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας τον ερχόμενο Νοέμβριο, γεγονός πολύ τιμητικό και για τον Δήμο Φαρσάλων και για το Πρόγραμμα του Κάστρου Καλλιθέας, απόδειξη της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται εδώ.

* Αποφασίσαμε, επίσης, την έκδοση αρχαιολογικού οδηγού για το Κάστρο Καλλιθέας με δαπάνη, τονίζω, του Δήμου Φαρσάλων.

* Δηλώνω με έμφαση, τέλος, την πρόθεση και επιθυμία μου να στηρίξει ο Δήμος τη συνολική έκδοση της μελέτης για το Κάστρο Καλλιθέας».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους μελέτης του αρχαιολογικού υλικού, που δεν είναι άλλοι από τις αίθουσες του παλαιού Δημοτικού Συμβουλίου Ναρθακίου και οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί προς χρήση από τον Δήμο Φαρσάλων στην αρχαιολογική ομάδα - ας σημειωθεί ότι οι Καναδοί φοιτητές φιλοξενούνται από τον Δήμο στους χώρους του παροπλισμένου Γυμνασίου Ναρθακίου – και να γευθούν ένα κομμάτι της αρχαιολογικής εργασίας και της διαδικασίας μελέτης και αποκωδικοποίησης των ευρημάτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Άρης Καραχάλιος, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μπαμπανίκας και Νίκος Τριανταφύλλου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ναρθακίου Θανάσης Λελεντζής, που συνέβαλε ενεργά στη διοργάνωση της βραδιάς, ο πρόεδρος και μέλη του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, κάτοικοι της περιοχής και αρχαιολόγοι.

 Οι γυναίκες του Ναρθακίου φιλοξένησαν τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, προσφέροντας τοπικά εδέσματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass