ΣΤΙΣ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟΥ

Παρουσιάζεται βιβλίο για τον Γρ. Κωνσταντά

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2017 15:52
Το εξώφυλλο του βιβλίου Το εξώφυλλο του βιβλίου

Η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και Αλμυρού και ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μηλεών "Γρηγόριος Κωνσταντάς" διοργανώνουν εκδήλωση-παρουσίαση με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Δρ. Θεολογίας και φιλολόγου,  ο οποίος διακόνησε επί πολλά έτη την τοπική Εκκλησία Δημητριάδος, με θέμα τη σπουδαία ιστορική μορφή των Μηλεών και της Ελλάδος γενικότερα, τον λόγιο και ιεροδιάκονο Γρηγόριο Κωνσταντά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017 και ώρα  8.30 το βράδυ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών.  

Το θέμα της εκδήλωσης θα είναι: «Γρηγόριος Κωνσταντάς: ένας λόγιος συζητά με τον Διαφωτισμό και την Παράδοση». Με αφορμή τη σημαντική για τη νεοελληνική ιστορία περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και την προσπάθεια οργάνωσης εκπαιδευτικού συστήματος τόσο πριν την Επανάσταση του 1821 όσο και κατά τη διάρκεια του Αγώνα, αλλά και μετά, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, ο οικονομολόγος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής κ. Γεώργιος Μαυρομιχάλης και ο ιατρός, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου συζητούν με τον συγγραφέα π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό για το πώς μπορούν να προσληφθούν ιδέες και γνώσεις χωρίς να χάσουμε την αξία της πίστης και της παράδοσής μας, πώς να είμαστε Ευρωπαίοι χωρίς να πάψουμε να είμαστε Έλληνες. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. 

Ο συγγραφέας σημειώνει χαρακτηριστικά για το περιεχόμενο του βιβλίου του: "Ο Γρηγόριος Κωνσταντάς (1758-1944), ένας από τους κορυφαίους προεπαναστατικούς λογίους, διαλέχθηκε γόνιμα με τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, έγινε φορέας του στον ελλαδικό χώρο, όμως μέσα του δεν εγκατέλειψε τη σχέση με την ελληνορθόδοξη παράδοση, κάποτε από ένστικτο, κάποτε συνειδητά. Μαζί με άλλους λογίους της εποχής επέλεξε να ανήκει "εις την Δύσιν" , αλλά δεν αφομοιώθηκε από αυτήν. Μέσα του παρέμεινε ορθόδοξος και παρότι δεν προχώρησε σε θεωρητική και θεολογική αποτύπωση των θέσεών του, με τη ζωή του έδειξε ότι ο θαυμασμός για την Εσπερία δεν πρέπει να οδηγήσει σε απώλεια των στοιχείων της παράδοσής μας. Η ταυτότητά μας μπορεί να διαμορφωθεί  μέσα από μια κριτική σύνθεση εκείνου που μας συνδέει με τον κόσμο, αλλά και εκείνου που μας βοηθά να κρατάμε την ιδιοπροσωπία μας".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass