ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ

Ο «Τρανός Χορός» στα λιβάδια της Βλάστης

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2017 17:30

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος στη Βλάστη, η μέγιστη των γιορτών του καλοκαιριού, ο Δεκαπενταύγουστος.

Βλατσιώτες απ΄ όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, κουβαλώντας θύμησες, κουβαλώντας μνήμες έφθασαν στη γενέθλια γη.

Τη θεία λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος και ο Βλατσιώτης Μητροπολίτης Ιόπης και Αντιοχείας Δαμασκηνός. Την περιφορά της εικόνας συνόδευσαν νέοι με παραδοσιακές βλατσιώτικες φορεσιές, «Η Μπάντα της Φλώρινας» και πλήθος κόσμου.

Ο «Τρανός Χορός» στήθηκε στο αρχέγονο θέατρο των λιβαδιών της Βλάστης, ιδιαίτερα επιβλητικός με περισσότερα από 130 άτομα (άνδρες και γυναίκες) ντυμένα με την παραδοσιακή βλατσιώτικη φορεσιά , να κρατούν σφιχτά ο ένας τον άλλον δένοντας την ψυχή με το σώμα, σε κυκλικό αρχαιοελληνικό χορό. Το τραγούδι, που ξεκινά από τον χορό των ανδρών και περνά στον χορό των γυναικών συνταιριάζει τα βήματα με την ψυχή.

Ο «Τρανός χορός» της Βλάστης αποτελεί σύμβολο-θεσμό για το χωριό. Τα τραγούδια του τρανού χορού είναι ένα είδος φωνητικού ρυθμικού διηγήματος που δημιουργείται και εκφράζεται εκατοντάδες χρόνια σ΄ αυτό τον τόπο. Είναι συνδεδεμένος με γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, με ιδέες και δοξασίες. Αποτελεί εξαιρετική μαρτυρία σε μια πολιτιστική παράδοση και παραπέμπει σε κάποιο πολιτισμό που εξακολουθεί να υπάρχει.

Εξειδικευμένο συνεργείο για κινηματογραφική καταγραφή και λήψη με τον συντονισμό και την επίβλεψη του Γεωργίου Κίκκη, κατέγραψε, το σύμβολο της Βλάστης, με σκοπό να εγγραφεί, ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στον εθνικό κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού. Η καταγραφή του τρανού χορού της Βλάστης στον εθνικό κατάλογο θα προσδώσει κύρος στο γεγονός. Θα αποτελέσει δέσμευση για την προστασία και διαφύλαξή του. Καθότι έχει εξέχουσα αξία για την πνευματική του σπουδαιότητα ώστε η προστασία του να μην αποτελεί ευθύνη μιας τοπικής κοινωνίας αλλά ενός κράτους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass