Δήλωσε συγκινημένη η Βάσα Σολωμού - Ξανθάκη μετά τα "βαφτίσια" στη γενέτειρά της τα Αμπελάκια

«Θα αγωνιστώ το Θέατρο των Αμπελακίων να γίνει ξακουστό»

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2017 22:50
Κατά τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής με το όνομα του Θεάτρου Κατά τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής με το όνομα του Θεάτρου

Τα «βαφτίσια» του υπαίθριου Θεάτρου των Αμπελακίων πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και της δημοτικής αρχής Τεμπών.

Το θέατρο από χθες φέρει το όνομα «Βάσα Σολωμού - Ξανθάκη», ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στην εξαιρετική Αμπελακιώτισσα συγγραφέα.

Η εκδήλωση ονοματοθεσίας περιελάμβανε και θεατρικό αναλόγιο-παράσταση με αποσπάσματα από το τελευταίο της διήγημα «Γλυκύτατη Γαία Πατρίς» που απέδωσαν η επιστήθια φίλη της συγγραφέως, βουλευτής και ηθοποιός Άννα Βαγενά και ο ηθοποιός Σταμάτης Γαρδέλη. Της παράστασης προηγήθηκε η τελετή ονοματοθεσίας. Ειδικότερα, η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέατρο των Αμπελακίων που εγκαινιάστηκε πριν λίγους μήνες επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί ένα μικρό τμήμα του πολιτιστικού δικτύου του Δήμου Τεμπών. «Αυτό το πολιτιστικό δίκτυο με υποδομές σε όλα τα χωριά του δήμου (π.χ. θεατράκι Αιγάνης), αποτελεί πόλο έλξης, ενισχύει την τοπική οικονομία και προβάλλει τον τόπο. Η ονοματοθεσία του θεάτρου σε Βάσα Σολωμού - Ξανθάκη αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και σεβασμού στο σπουδαίο έργο της συγγραφέα η οποία τιμά τον Δήμο στη γενέτειρά της τα Αμπελάκια και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου».

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Αμέσως μετά τον χαιρετισμό του δημάρχου ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής με το όνομα της Βάσας Σολωμού - Ξανθάκη εν μέσω χειροκροτημάτων και δακρύων συγκίνησης. Συγκινημένη η συγγραφέας μίλησε με εγκάρδια λόγια για τον Δήμο Τεμπών και ιδιαίτερα τον δήμαρχο, για την επιμονή του να την τιμήσουν για την προσφορά της δίνοντας το όνομά της στο θέατρο σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η τιμή είναι μεγάλη. Τα Αμπελάκια είναι η πατρίδα μου. Το υπαίθριο αυτό θέατρο είναι ένας υπέροχος χώρος όμως δεν είναι η πρώτη φορά που τα Αμπελάκια έχουν θέατρο. Στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα όταν στήθηκε το αρχοντικό Σβαρτς στον επάνω όροφο λειτουργούσε σκηνή θεάτρου που παίζονταν ευρωπαϊκά έργα και κλασική μουσική. Όταν όλη η Ελλάδα δεν είχε θέατρο τα Αμπελάκια είχαν. Τα υπαίθρια θέατρα σήμερα είναι στις δόξες τους. Το θέατρο αυτό πρέπει να αποκτήσει όνομα, φήμη, παράδοση. Να γίνει ξακουστό. Το όνομά μου ας είναι το σκαλοπάτι για να γίνει αυτό. Υπόσχομαι όσο ζω θα το κυνηγήσω να παιχτεί και αρχαία τραγωδία και να ακουστεί η φωνή του χορού στον Όλυμπο». Η Άννα Βαγενά σε σύντομο χαιρετισμό της τόνισε ότι η Βάσα Σολωμού - Ξανθάκη είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα καθαρό και τίμιο μυαλό και ένας σπάνιος άνθρωπος. «Τους ανθρώπους πρέπει να τους τιμούμε όσο βρίσκονται εν ζωή γιατί μόνο τότε έχει αξία» είπε χαρακτηριστικά και συνεχάρη δημοσίως τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την απόφασή τους. Μετά την παράσταση ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών στο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς τη Βάσα Σολωμού Ξανθάκη και τους δύο ηθοποιούς Άννα Βαγενά και Σταμάτη Γαρδέλη. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπέμπης, οι αντιδήμαρχοι Τεμπών κ. Σαΐτης Στέλιος, Νταφούλης Κώστας, Αχιλλέας Διψάνας, Κώστας Τσεργάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Μιχάλης Καρατέγος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελακίων κ. Μιχαλάκης Σωτήρης, ο αντιπρόεδρος ΔΟΠΑΠΕΠΤ και πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας, ο υποδιοικητής Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών κ. Σταύρος Ευαγγελίδης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων κ. Αναστασία Σερέτη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γ. Τσιόπα, Μπουσδέκης Ευθύμιος, Ζάχος Βασίλης και Τσέτσιλας Δημήτρης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής και πολλοί κάτοικοι.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass