Έκθεση ζωγραφικής του Κλεάνθη Χατζηνίκου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2015 17:04 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:25

 

Ένα ταξίδι στην ελληνική παράδοση, στα ήθη και έθιμα του λαού μας, επανασύνδεση με τις ρίζες μας ή τη γνωριμία με αυτές, μας υπόσχεται η έκθεση ζωγραφικής του Κλεάνθη Χατζηνίκου που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 3 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στους μεγάλους εκθεσιακούς χώ­ρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Με τίτλο αυτής «Ελληνική Διαχρονικότητα Λαογραφίας και Εθνο­γραφίας», ο Χατζηνίκος παρουσιάζει μια συγκλονιστική δουλειά, απόρροια προσπάθειας μεγάλης, έρευνας και αναζήτησης πολλών ετών, η οποία πέραν της καλλιτεχνικής της αξίας, λειτουργεί παράλληλα κι ως ένα βιβλίο κατα­γραφής συνηθειών και πολιτιστικών στοιχείων των Ελ­λήνων που έχουν πε­ράσει στους αιώνες από γενιά σε γενιά και συνθέτουν, πια, την παράδοση της χώρας μας.

Ως «πατριδογνωσία» χαρακτηρίζει το έργο αυτό ο ομότιμος καθηγη­τής του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονί­κης Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου. «Ο τρόπος», επισημαίνει, «με τον οποίο ο Κλεάνθης Χατζηνίκος βλέπει μέσα από τις διόπτρες του καλλιτέχνη και κα­ταγράφει με τον χρωστήρα του τα ήθη και έθιμα του λαού μας, αποτελεί συ­νέχεια της ίδιας της παράδοσης. Δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να ανα­στο­χαστεί μέσα του το παρελθόν, να το μπολιάσει με το παρόν και να το προ­βάλλει στο μέλλον, εξασφαλίζοντας έτσι στο διηνεκές τους πνευματι­κούς και αισθητικούς δεσμούς του με τη χώρα και τους ανθρώπους της. H εικα­στική καταγραφή και παρουσίαση των παραδόσεων διασώζει στη μνήμη των επερχόμενων γενεών το παρελθόν, ενισχύει το παρόν και εξα­σφαλίζει τη συνέχεια στο μέλλον. Με επιστημονικούς όρους, τα εικαστικά σύνολα του Χατζηνίκου, που εκτίθενται στο κοινό, βρίθουν κοινωνιολογι­κών στοι­χείων και συμπαραδηλώσεων, καθώς μέσα από τα ενδυματολογικά στοιχεία, τα χρώματα και τους συμβολισμούς των φορεσιών, αναδύονται ξε­χασμένες δομές εξουσίας, κοινωνικές σχέσεις, ιεραρχίες, τρόποι διασκέδα­σης και ομαδικές συμπεριφορές που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Στις γιορτές, στους γάμους και στα πανηγύρια, όπως μας τα παρουσιάζει ο ζω­γράφος, συμπλέκονται τα παγανιστικά με τα πρωτοχριστιανικά στοιχεία, ενώ τα πρόσωπα με τις εξαίσιες παραδοσιακές φορεσιές τους θυμίζουν άδο­λες επο­χές όταν το γλέντι ήταν γλέντι και ο έρωτας έρωτας».

«Η δουλειά αυτή» τονίζει ο Ζήσης Παπαδημητρίου «με αντικείμενο τα ήθη και έθιμα της χώρας μας, συμβάλλει τα μέγιστα στη συνειδητοποί­ηση, καθώς και στη διατήρηση των παραδόσεων που συνέχουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του λαού μας. Ως γνωστόν, ένας λαός που δεν έχει επί­γνωση και συνείδηση των παραδόσεών του, είναι καταδικασμένος στην πο­λιτιστική αφάνεια. Η ανάγκη, λοιπόν, επανασύνδεσης της συνείδη­σης ενός λαού με το πολιτιστικό του παρελθόν είναι εκ των ων ουκ άνευ, αν θέλει να επιβιώσει, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που ταλανίζει τελευ­ταία τη χώρα μας. Από την άποψη αυτή, η ζωγραφική του Κλεάνθη εί­ναι όχι μόνον πρωτοποριακή, με την καλλιτεχνική σημασία του όρου, αλλά και άκρως αναγκαία, προκειμένου οι γενιές που ακολουθούν να βρούνε στέ­ρεο πολιτιστικό έδαφος για να στηρίξουν το παρόν, αλλά και το μέλλον τους. Η ηγεμονική απλότητα της ζωγραφικής του, έρχεται να μας υπενθυμί­σει τη συ­νέχεια στον χρόνο και τον πολιτισμό, τη διαχρονικότητα της πνευ­ματικής και καλλιτεχνικής πορείας του λαού μας, αναζωογονώντας τον τε­ράστιο πο­λιτισμικό και πολιτιστικό πλούτο μας, εξαναγκάζοντάς μας έτσι να σκε­φτούμε το παρόν και ανησυχώντας να φροντίσουμε έγκαιρα για το μέλλον».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιωθούν από το μουσικό σύνολο των Κορνήλιου Μπουγιούκ – βιολί και Παναγιώτη Στόϊκου – βιολί. Την επιμέ­λεια της έκθεσης έχει ο ίδιος ο Κλεάνθης Χατζηνίκος και αυτή θα διαρκέσει ως τις 10 Μαϊου. Ώρες λειτουργίας Τρίτη ως Παρασκευή 10πμ – 2μμ και 6μμ – 9μμ, Σάββατο και Κυριακή 10πμ ως 2μμ.

Ο Κλεάνθης Χατζηνίκος κατάγεται από την Ανάβρα Αγιάς, όπου ζει σήμερα και διατηρεί το εργαστήριό του. Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass