«Breathe» του Άντι Σέρκις

Υπέροχος κινηματογράφος

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2018 15:42

Η γνώμη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «γιγνώσκω» (γνωρίζω, καταλαβαίνω, θεωρώ, κρίνω, διακρίνω, αποφασίζω, ψηφίζω). Αντίστοιχα ο επιστήμονας επίσταται (γνωρίζει καλά, ξέρει με βεβαιότητα) το αντικείμενο μελέτης και εργασίας. Αλλά μία γνώμη είναι πάντα μία άποψη.

Όπως είπε και ο Σωκράτης: «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα» [ένα (πράγμα) γνωρίζω, ότι δεν γνωρίζω τίποτα]. Έτσι η αντικειμενικότητα της γνώσης εξελίσσεται μέσω (και) της ανθρώπινης υποκειμενικότητας. Όταν η πολιομυελίτιδα προκάλεσε παράλυση στη φυσική κατάσταση του Ρόμπιν Κάβεντις το 1958, η ιατρική πρόβλεψη ανέφερε για προσδόκιμο ζωής λίγων μηνών. Με τη συμβολή της συζύγου του Νταϊάνα που είχε διαφορετική άποψη από εκείνη της «πρόβλεψης», ο Κάβεντις δεν ανταποκρίθηκε στην ιατρική γνωμάτευση ακολουθώντας τη δική του επίγεια πορεία μέχρι το 1994 και εμπνέοντας πολλούς άλλους. Η ιδέα για μία ταινία εμπνευσμένη από τη ζωή του Κάβεντις έδωσε εφαλτήριο στον γιο του Τζόναθαν (ως παραγωγό με θαυμάσιο κινηματογραφικό έργο), που εξελίχθηκε με ακόμη πιο γόνιμη έμπνευση από τον Άντι Σέρκις ως σκηνοθέτη.

Με αμετάφραστο τον τίτλο «Breathe» (αναπνέω) κυκλοφόρησε πρόσφατα σε DVD στην Ελλάδα η ταινία που ο Άντι Σέρκις σκηνοθέτησε το 2017. Έτσι ο Σέρκις, γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής μας, καταδεικνύεται και ως μεγάλος σκηνοθέτης. Με εξαίσιο ρυθμό στη συναρπαστική του αφήγηση, σκηνοθέτησε ένα λεπταίσθητο κέντημα αμεσότητας και γοητείας εμπνέοντας μοναδικά και τους εκπληκτικούς ηθοποιούς της πολύτιμης δαντέλας του. Ο Άντριου Γκάρφιλντ δίνει τη διαδρομή του Κάβεντις με αξιοθαύμαστα πλούσια εκφραστικότητα στις αποχρώσεις της αλήθειας του. Η συγκλονιστική Κλερ Φόι ως Νταϊάνα καταθέτει το ρουμπίνι της υποκριτικής της σε απόλυτη αρμονία με το διαμάντι του Γκάρφιλντ. Από την υπόλοιπη εξαίρετη διανομή, ενδεικτικά αναφέρω τον μεγάλο Τομ Χολάντερ στους ρόλους των δίδυμων αδερφών της Νταϊάνα και τον έξοχο Χιου Μπόνβιλ ως Τέντι Χολ, ο οποίος συν-ανέπτυξε με τον Κάβεντις το αμαξίδιο του, γεγονός που η εξέλιξή του συνέβαλλε και στις ζωές πολλών άλλων. Θα μπορούσα να σημειώσω ως σκηνές ανθολογίας τη συνάντηση με τον Λάνγκντορφ (ο θαυμάσιος Σιλβέστερ Γκροθ) ή μία παρέα με κιθάρες και χορό, αλλά στην πραγματικότητα η ταινία είναι γεμάτη από αυτές. Η γνώση είναι ζωντανός οργανισμός και αντίστοιχα εξελίσσεται όπως και οι άνθρωποι, όπως καταδεικνύεται και από τις τέχνες τους. Ο κινηματογράφος είναι μία από αυτές.

Μιχάλης Δ. Ταμπούκας

ηθοποιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass