Πρόταση αδελφοποίησης του Αβιάνο με τη Λάρισα

Πώς μία τραγική ιστορία έφερε κοντά τις δύο πόλεις * Π. Σάπκας: Νέα εποχή μεταξύ των δύο δήμων

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2018 23:00
Οι αντιπροσωπείες από Λάρισα και Αβιάνο σε μία «αδελφοποιημένη» φωτογραφία Οι αντιπροσωπείες από Λάρισα και Αβιάνο σε μία «αδελφοποιημένη» φωτογραφία

Ηταν 24 Μαΐου του 1979 όταν το λεωφορείο που μετέφερε τους Ιταλούς χορευτές από το Αβιάνο της Ιταλίας για να πάρουν μέρος σε ένα χορευτικό φεστιβάλ στα Χανιά της Κρήτης εξετράπη της πορείας του στο 5ο χιλιόμετρο Λάρισας-Θεσσαλονίκης οδηγώντας στον θάνατο 7 άτομα, ενώ άλλα 20 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά.

Στη Λάρισα σημαίνει συναγερμός, η κινητοποίηση είναι τεράστια, με τους Λαρισαίους να βοηθούν όπως μπορούν: Προσφέροντας από εθελοντική εργασία στο ΓΝΛ όπου μεταφέρθηκαν νεκροί και τραυματίες έως και δίνοντας αίμα για τις τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν. Γιατρός τότε στο Γενικό Νοσοκομείο ο Νίκος Κοντογιάννης αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Σαμαριναίων ενεργοποιεί το δίκτυο των Σαμαριναίων που προσφέρει σημαντική βοήθεια στους Ιταλούς από το Αβιάνο.

Από τότε έχουν περάσει τριάντα εννιά χρόνια, όμως το γεγονός που ένωσε τις δύο πόλεις είναι πολύ δυνατό για να μπορέσει ο χρόνος να καταλύσει τον δεσμό που τις ενώνει και το μαύρο πέπλο της λήθης να καλύψει τις αναμνήσεις. Γι’ αυτό προχθές στην πόλη μας βρέθηκε αντιπροσωπεία από το Αβιάνο με τον δήμαρχο επικεφαλής για να επιδώσει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που ζητά την αδελφοποίηση του Αβιάνο με τη Λάρισα. Η απάντηση από τους κ. Σάπκα και Τάχο που υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία: θετική ασμένως… Ο δήμαρχος του Αβιάνο Ilario de Marco Zompit δήλωσε στην «ΕτΔ» για την πρόταση αδελφοποίησης: «Όπως ξέρετε πριν από 40 χρόνια γνωρίσαμε αυτή την πόλη με αφορμή ένα τραγικό γεγονός: χάσαμε 7 άτομα σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Αυτό που αποφασίσαμε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο είναι προς τιμήν της πολύ σημαντικής βοήθειας που δώσατε τότε σε μας, είναι να ζητήσουμε την αδελφοποίηση της πόλης μας με τη Λάρισα. Γι’ αυτό έχοντας την έγκριση του Δημοτικού μας Συμβουλίου ήρθαμε σήμερα εδώ για να ζητήσουμε την αδερφοποίηση. Είχα γράψει στον δήμαρχό σας πριν τρεις μήνες αν είναι κάτι τέτοιο δυνατό και σήμερα είμαστε εδώ για να σας καταθέσουμε την πρόταση. Αν η απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου σας είναι ”ναι” καλώ την κοινότητά σας τον Δεκέμβρη στο Αβιάνο για να υπογράψουμε την πράξη της αδερφοποίησης». Ακολούθως μίλησε στην «ΕτΔ» ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας υποδοχής αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας που δήλωσε «είναι πολύ συγκινητικό μετά από τόσα χρόνια, κλείνουν τα 40 το 2019, από το τραγικό αυτό δυστύχημα το οποίο ουσιαστικά ένωσε τους πολίτες των δύο αυτών πόλεων και προς τιμή των 40 αυτών χρόνων μάς έγινε η τιμητική πρόταση να αδελφοποιηθούμε με το Αβιάνο, πιστεύω ότι η δικιά μας πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι αυτή και πλέον αρχίζει μία νέα εποχή μεταξύ των δύο πόλεων». Κατά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που έγινε στον Μύλο του Παππά αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα με τη λαρισαϊκή πλευρά να δίνει στην αντίστοιχη από την Ιταλία ένα φωτογραφικό λεύκωμα με την παλιά Λάρισα του Λαρισαίου σπουδαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα, ενώ ανάλογα δώρα πρόσφερε και η από το Αβιάνο ορμώμενη αντιπροσωπεία. Τη λαρισαϊκή αντιπροσωπεία αποτελούσαν εκτός του αντιδημάρχου κ. Σάπκα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Τάχος, η πρόεδρος του Συλλόγου Σαμαριναίων κ. Γεωργία Αβέλα, και ο επίτιμος δημότης Αβιάνο γιατρός Νίκος Κοντογιάννης. Ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο από την προϊσταμένη Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια και επίσκεψη στο μνημείο που ανεγέρθηκε με αφορμή το τραγικό συμβάν στο 5ο χιλιόμετρο Λάρισας-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του πρώην κέντρου «Φαντασία».

 

Θανάσης Αραμπατζής

Φωτ. Κωσ. Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass