Πηγή ζωής το κάστανο για τα Αμπελάκια

* Τονίστηκε σε ημερίδα στο ιστορικό χωριό * Πλήθος κόσμου στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Δημοσίευση: 05 Νοε 2018 22:00

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο κάστανο αλλά και τον Άγιο Γεώργιο στα Αμπελάκια, στην ιστορική έδρα του Δήμου Τεμπών.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η τοπική εκκλησία και ο Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου αλλά και τη Γιορτή Κάστανου που διοργανώθηκε για πρώτη φορά.

Αρχικά τελέστηκε την περασμένη Παρασκευή πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου.

Το Σάββατο το πρωί τελέστηκε Όρθρος και στη συνέχεια πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες τέθηκε για προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τμήμα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής.

Μετά τη Θεία λειτουργία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα με τα θέματα:

- «Φυτοπροστασία της Καστανιάς» από τον Αθανάσιο Λιακατά MSc γεωπόνο της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας

-«Προγράμματα Σχεδίων Βελτίωσης-Νέων Αγροτών και Ομάδες Παραγωγών» από τον Δημήτριο Πίχλιβα MSc γεωπόνο της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας.

Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του νέου συνεταιρισμού κ. Ευθύμιος Καζατζής, κι επίσης παρευρέθηκαν, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών Πρόδρομος Χαρισμανίδης αστυνόμος Α’, οι αντιδήμαρχοι κ. Κώστας Τσεργάς, Γεωργία Τσιόπα, Αστέριος Σαΐτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γεώργιος Μανώλης, Κώστας Νταφούλης, Ευθύμιος Μπουζέκης, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου και αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Λάμπρος Ζάρρας, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αμπελακίων Γόννων και Ιτέας κ. Σωτ. Μιχαλάκης, Γεώργιος Μπανιώρας και Γιώργος Βλαχοστέργιος, μέλη τοπικών κοινοτήτων, πρόεδροι συλλόγων και φορέων, παραγωγοί κάστανου.

Στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού προσφέρθηκαν ψημένα κάστανα και κόκκινο κρασί, προσφορά του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων και τοπικών παραγωγών.

Ο κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

«Εδώ, από τα ιστορικά Αμπελάκια, είμαι περιχαρής που βλέπω νέους ανθρώπους με όρεξη και όραμα να αξιοποιούν τη γη τους και να συνεχίζουν την παράδοση του «συνεταιρίζεσθαι», προβάλλοντας με υπερηφάνεια τόσο τον τόπο τους, όσο και τα προϊόντα τους». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, στην επιμορφωτική ημερίδα για το κάστανο, που έγινε στη Μανιάρειο Σχολή στα Αμπελάκια, στο πλαίσιο της Γιορτής Κάστανου, που διοργάνωσε ο νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κατά την επίσκεψή του στην ιστορική κοινότητα παρέστη στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου.

Στη συνέχεια παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδας και αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση, "που συνδυάζει την πίστη με την παράδοση και τον πολιτισμό με την τοπική αγροτική οικονομία", σημείωσε:

«Η καστανοκαλλιέργεια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στον θεσσαλικό κάμπο και οι προοπτικές της είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες.

Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει αυτό το ευνοϊκό κλίμα, με φοροελαφρύνσεις και ενθάρρυνση της εξωστρέφειας, κάτι που δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση ούτε πιστεύει, ούτε πράττει.

Οφείλει, ακόμη, να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο στο συνεταιριστικό μοντέλο, καθώς οι συνεταιρισμοί αποτελούν το μέλλον της αγροτικής οικονομίας".

Ακολούθως, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καστανοπερίβολων, που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της καστανοκαλλιέργειας σε ορεινές περιοχές του Νομού τόνισε:

«Για να υπάρχει μέλλον και αγροτική οικονομία, θα πρέπει να υπάρχει και ιδιοκτησία.

Το ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε πολλές περιοχές του Νομού, όπως κι εδώ, στα Αμπελάκια, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία, καθώς πολλοί είναι οι παραγωγοί, που μη βρίσκοντας δίκαιη λύση, εγκαταλείπουν τον πρωτογενή τομέα.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να λυθεί».

Ο κ. ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Αναφερόμενος στη Γιορτή του Κάστανου, στα Αμπελάκια ο δήμαρχος Τεμπών έκανε την εξής δήλωση:

 «Φιλοδοξούμε στην εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής στην προώθηση του κάστανου προς όφελος αποκλειστικά και μόνο των παραγωγών. Στόχευση όλων είναι να γίνει το κάστανο προϊόν γεωγραφικής ανάδειξης, και στη συνέχεια προϊόν ονομασίας προσέλευσης με στόχο την προστασία και την περιχαράκωση του ελληνικού κάστανου.

Ως δημοτική αρχή στηρίζουμε τον νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό και ασφαλώς την ίδρυση της ομάδας παραγωγών. Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι θα είμαστε δίπλα τους αρωγοί στις προσπάθειές τους, πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες με την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα που δίνουν προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία.

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και στο πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης της καστανοκαλλιέργειας στοχεύουμε στη σύνδεση του αντλιοστάσιου στη θέση ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΟΙ με τον υπάρχον αγωγό στη θέση ΜΕΛΕΤΙΚΟ δίνοντας τη δυνατότητα άρδευσης σε περίπου 1.000 στρέμματα στη λεκάνη των Αμπελακίων που σήμερα στην ουσία δεν αρδεύονται.

Μια γιορτή σαν τη σημερινή που πέρα από την ανάδειξη της ποιοτικής καλλιέργειας κάστανου αναδεικνύει και τον πολιτιστικό μας χαρακτήρα, την πλούσια παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα, τη δημιουργικότητα των κατοίκων, την εγρήγορση των φορέων καθώς και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας».

ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΜΑΝΩΛΗ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης σε δήλωσή του αναφέρει: «Επιτέλους μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια έχουμε σήμερα στα Αμπελάκια γιορτή κάστανου. Για μία ακόμη φορά δηλώνω ικανοποιημένος από τη δραστηριότητα του νέου Συνεταιρισμού Αμπελακίων και τη νεοσύστατη Ομάδα Παραγωγών κάστανου, ως προς τη συγκέντρωση και πώληση του κάστανου σε ευρωπαϊκές αγορές. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από υγιείς συνεταιρισμούς, όπως αυτόν των Αμπελακίων. Σας προτείνω να βάλετε υψηλούς στόχους. Το κάστανο των Αμπελακίων είναι προϊόν άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά για να κερδίσετε ως παραγωγοί την προστιθέμενη αξία είναι αδήριτη ανάγκη να στραφείτε στη μεταποίηση του προϊόντος και στην αναγνώριση του κάστανου Αμπελακίων ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Για να έχετε όμως επιτυχία στο έργο σας πρέπει η πολιτεία να λύσει το ιδιοκτησιακό των καστανοπερίβολων. Χωρίς επίλυση του ιδιοκτησιακού, όλη η προσπάθεια είναι καταδικασμένη να πάει χαμένη και αυτό είναι κρίμα». Επίσης ο κ. Μανώλης έκανε έκκληση σε όλους τους παραγωγούς των Αμπελακίων να στηρίξουν τον Συνεταιρισμό και τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και ο συνδυασμός «Νέα Δύναμη» θα είναι πάντα στο πλευρό του Συνεταιρισμού και των μελών του».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass