Η Λάρισα κέντρο δημιουργίας νέων λογοτεχνών

ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2018 16:50

Η Λάρισα γίνεται κέντρο φιλοξενίας και κέντρο δημιουργίας των νέων λογοτεχνών της Ελλάδος και της Ευρώπης. Στo πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κυκλικής διαμονής «Το καταφύγιο του Οδυσσέα» θα επισκεφθούν τη Λάρισα εγνωσμένης αξίας Ευρωπαίοι και Ελληνες λογοτέχνες, όπως ο Χρήστος Γκέζος που έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Ελληνες και ξένοι λογοτέχνες δεν θα κάνουν απλά ένα πέρασμα από τη Λάρισα αλλά θα μείνουν για ένα μήνα σε μια διαδικασία ώσμωσης και αλληλεπίδρασης των επί μέρους λογοτεχνιών…

Αυτά -ανάμεσα σε άλλα- προέκυψαν από τη χθεσινή εκδήλωση που έγινε στο γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο του Μύλου του Παππά και έφερε τον τίτλο «Η λογοτεχνία στη Λάρισα χτες και σήμερα». Την εκδήλωση άνοιξε ο συγγραφέας, φιλόλογος Θωμάς Ψύρρας που μίλησε για τη λογοτεχνία στη Λάρισα από τον 19ο αιώνα και αναφέρθηκε αφενός στους Οθωμανούς Λαρισαίους ποιητές του 19ου αιώνα και στην ελληνική λογοτεχνική παραγωγή που υπάρχει στη Λάρισα την αντίστοιχη περίοδο μέχρι και το 1881, όπου συνυπάρχουν στην πόλη και μάλιστα με δύο ευδιάκριτες ομαδοποιήσεις Ελλήνων και Οθωμανών που διατηρούν ωστόσο και κάποιες επαφές, ενώ έκανε λόγο και σε σημαντικούς εκπροσώπους των δύο «ρευμάτων». Επειτα ο κ. Ψύρρας πέρασε στα χρόνια της προσάρτησης της Λάρισας και παρουσίασε τις πρώτες προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο Τύπου με τη «Μικρά» του Θράσου Μακρή και εν συνεχεία με το περιοδικό «Βίος» που είναι το πρώτο λογοτεχνικό ακαδημαϊκό περιοδικό που βγαίνει στην πόλη.
Ακολούθησε η αναφορά του Θωμά Ψύρρα στη λογοτεχνία που αναφέρεται στους κολίγους και κατόπιν στις προσπάθειες που έγιναν στον μεσοπόλεμο με τα μεγάλα ονόματα όπως του Καραγάτση, αλλά και στις προσπάθειες να υπάρξουν λογοτεχνικά περιοδικά στη Λάρισα και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους Λαρισαίους λογοτέχνες όπως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Αποστόλης Κολτσιδόπουλος (ή Σπήλιος). Κατέληξε δε στα περιοδικά ανάμεσα στο 1963 με 1973.
Ακολούθησε ο ποιητής, μεταφραστής Κώστας Λάνταβος που μίλησε για το ξεκίνημα του λογοτεχνικού περιοδικού «Γραφή» (1989), την πορεία του αλλά και το τέλος αυτού του σημαντικού πολιτιστικού κεφαλαίου για την πόλη μας.
Ακολούθησε ο ποιητής, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Θράκα» Θάνος Γώγος που παρουσίασε το έργο και τις δράσεις της «Θράκας», τους στόχους της για το άμεσο μέλλον καθώς και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυκλικών λογοτεχνικών διαμονών «Το καταφύγιο του Οδυσσέα». Ο Θάνος Γώγος ανέφερε για το πρόγραμμα «Το καταφύγιο του Οδυσσέα» ότι «Ελληνες και ξένοι συγγραφείς θα φιλοξενηθούν για τρεις βδομάδες σε κάθε τοποθεσία μέσα σε διάστημα 9 μηνών (Μιλιέτ Κροατία, Λιουμπλιάνα ή Μπλεντ Σλοβενία και Λάρισα). Θα υπάρχουν 12 συμμετέχοντες (4 από κάθε χώρα ), συνολικά δηλαδή 36 επισκέψεις σε όλες τις περιοχές διαμονής κατά τη διάρκεια του project.
Το πρόγραμμα διαμονών θα εστιάσει σε νεαρούς συγγραφείς οι οποίοι δεν είχαν πολλές ευκαιρίες να εργαστούν και να δικτυωθούν στο εξωτερικό. H κυκλική διάρθρωση του προγράμματος διαμονών θα δώσει στους νέους συγγραφείς μια ευκαιρία να εργαστούν και να παρουσιάσουν το έργο τους σε τρία διαφορετικά κοινωνικά-πολιτισμικά πλαίσια. Θα έχουν πολλές ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με άλλους συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές και εκδότες από την Κροατία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Απόστολος Σουρλαντζής, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Ελένη Αναστασοπούλου και πολύς κόσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass