Η ΛΑΡΙΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Μια «κούρσα» για πολλούς και δυνατούς

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2015 9:01

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Η κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 για τη Λάρισα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας μεγαλεπήβολος και συνάμα δύσκολος στόχος, όχι όμως ακατόρθωτος. Διάθεση, γνώσεις, τεράστιο πολιτιστικό δυναμικό και υποδομές έχουν επιστρατευτεί σε αυτή την «κούρσα» που τερματίζει στις 30 Νοεμβρίου. Τότε θα πρέπει η πόλη να είναι έτοιμη να καταθέσει το φάκελο της υποψηφιότητάς της. Παρότι το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό έχει δώσει «γροθιά στο στομάχι» του πολιτισμού, η Λάρισα δεν πτοείται και συνεχίζει ακάθεκτα τη πορεία της. Σε μια μάχη που ομολογουμένως είναι άνιση αφού αρκετές ελληνικές πόλεις ήδη προετοιμάζονται για το συγκεκριμένο εγχείρημα, ακόμη και δύο χρόνια πριν. Σημασία όμως δεν έχει μόνο ο προορισμός αλλά και το ταξίδι. Η Λάρισα ήδη έχει σαλπάρει και ελπίζει να κόψει πρώτη το νήμα του τερματισμού. Εξάλλου, ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα προσφέρει και μόνο στην πόλη και αυτό φαίνεται ότι το έχουν αντιληφθεί οι Λαρισαίοι που σπεύδουν να στηρίξουν την προσπάθεια με κάθε τρόπο. Ήδη η ιστοσελίδα με τα νέα της υποψηφιότητας της Λάρισας έχει συγκεντρώσει πάνω από 2000 επισκέπτες, στο facebook οι υποστηρικτές αγγίζουν τους 4000, ενώ ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των εθελοντών που θα εργαστούν για να κατακτήσουν τον πολυπόθητο στόχο.

Στον αγώνα αυτό η Λάρισα έχει πολλούς και άξιους «αντιπάλους»… Βόλος, Κρήτη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Αμαρουσίου, Πειραιάς, Σαλαμίνα, Ιωάννινα, Ρόδος, Κως, Ναύπλιο, Σπάρτη, Μεσολόγγι, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Σύρος, Ελευσίνα ,Τρίπολη. Η κάθε πόλη διεκδικεί τον τίτλο προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τα δυνατά της σημεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Για τη χώρα μας, το έτος 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Με αυτό το σκεπτικό, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας επιστρέφει στην Ελλάδα, και έτσι, το 2021, μία ελληνική πόλη θα μοιραστεί το χρίσμα με μια πόλη της Ρουμανίας.

Ο θεσμός αυτός στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, της πολυμορφίας, αλλά και των κοινών πολιτιστικών πτυχών στην Ευρώπη, με σκοπό να συμβάλει στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών και τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης.

Η ιδέα είναι Ελληνική. Ο θεσμός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», καθιερώθηκε, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 1985. Στην πορεία του χρόνου αποδείχθηκε ότι ο θεσμός έχει αυξανόμενο πολιτιστικό, κοινωνικό, και οικονομικό αντίκτυπο με πολύ θετικά αποτελέσματα στις πόλεις που τον κερδίζουν μέσα από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης. Στη χώρα μας έχει ήδη απονεμηθεί ο τίτλος τρεις φορές: Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997, Πάτρα 2006.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Τι θα λάβει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα; Πέρα από τη χρηματοδότηση με 1,5 εκατ. ευρώ που θα λάβει ο δήμος από την ΕΕ), σημαντική είναι η διεθνής της προβολή, αλλά και όλος ο κύκλος εργασιών για τα έργα που θα πραγματοποιήσει θα είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο για την πόλη όσο και για τη γύρω περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass