Εκδήλωση για τα «Δεκεμβριανά»

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2019 16:08

Μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης με τίτλο «Δεκεμβριανά». Στην εκδήλωση επιχειρήθηκε να ριχτεί φως σε μία ζοφερή εποχή για τη χώρα μας, τον «πρόλογο» του εμφύλιου σπαραγμού του 1946-49.

Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η διδάσκουσα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Βασιλική Λάζου η οποία σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «Για να κατανοήσουμε τα Δεκεμβριανά θα πρέπει να ερευνήσουμε τις εξελίξεις από την περίοδο της Κατοχής, να εξετάσουμε την πολιτική ΕΑΜ όσο και των Βρετανών, των αστών πολιτικών που είχαν καταφύγει στη Μέση Ανατολή, αλλά και όλων εκείνων των δυνάμεων που είχαν συνεργαστεί με τον κατακτητή παραμένοντας στην Ελλάδα. Θα παρατηρήσουμε ότι έχουμε τη σύγκρουση ουσιαστικά δύο δυνάμεων: όσων έχουν αναδειχθεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, των δυνάμεων της Αντίστασης δηλαδή και επιθυμούν τη λαοκρατία και τις παλιές παραδοσιακές αστικές δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν την επιστροφή στο παλιό σκηνικό, καθώς και όσους είχαν επωφεληθεί από την Κατοχή και φοβόντουσαν να μην χάσουν τα μαυραγορίτικα κεκτημένα τους. Αυτές οι δύο δυνάμεις με καταλύτη τους Βρετανούς οι οποίοι ενισχύουν αποφασιστικό στρατόπεδο συγκρούονται στρατιωτικά στα Δεκεμβριανά. Τα Δεκεμβριανά δεν ήταν απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος, αντίθετα οι Βρετανοί ήταν αποφασισμένοι να γενικεύσουν τη σύγκρουση και να διεξάγουν μάχες μέχρις εσχάτων». Επόμενος ομιλητής ήταν ο Στέφανος Παπαγεωργίου που έκανε μία ιστορική αναδρομή στην αρχή των Δεκεμβριανών, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά «…Οι μάχες αρχίζουν. Μέχρι την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου οι ένοπλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν πολλά αστυνομικά τμήματα σε Αθήνα και Πειραιά καθώς και τις φυλακές Συγγρού, Αβέρωφ, τη Σχολή Ευελπίδων, το αγγλικό στρατηγείο αεροπορίας στην Κηφισιά. Στις 24 Δεκεμβρίου είχαν σχέδιο να ανατινάξουν το ξενοδοχείο ”Μεγάλη Βρετανία”, όμως δεν έγινε γιατί την επόμενη ημέρα 25.12.44 ήρθε αεροπορικώς στην Αθήνα ο Τσόρτσιλ με τον Ίντεν και την επόμενη μέρα είχαν σύσκεψη», ενώ προσωπικά βιώματα κατέθεσε ο αντιστασιακός Αντώνης Εμμανουήλ. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Γιάννης Μπέφας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, η αντιδήμαρχος κ. Αννυ Ψάρρα, ο συντονιστής Ν.Ε. Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα Νίκος Σκεντέρης και πολύ κόσμος, ενώ συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Στέλλα Χατζηαποστόλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass