Βαθιά ανθρωποκεντρική και πολιτική η τέχνη του Κυριάκου Κατζουράκη

ΑΠΟ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 52 ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΘΑ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ – ΔΩΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ 1»

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2019 22:07
Το τρίπτυχο έργο «Γκουέρνικα 1» ανήκει πλέον στο «θησαυροφυλάκιο» της Δημοτικής Πινακοθήκης Το τρίπτυχο έργο «Γκουέρνικα 1» ανήκει πλέον στο «θησαυροφυλάκιο» της Δημοτικής Πινακοθήκης

Της Νατάσας Πολυγένη

Δεν είναι απλά ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, μα και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ο γνωστός ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Λάρισα καθώς ετοιμάζεται να εκθέσει τη νέα του συλλογή με τίτλο «Αναφορά στην Γκουέρνικα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό μεθαύριο Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα «Ειρήνη Κατσίγρα» της Πινακοθήκης και ήδη οι εργασίες γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να στηθούν στους τοίχους και τα 52 έργα του καλλιτέχνη. Ένα από αυτά όμως δεν θα κατέβει ποτέ, καθώς ο καλλιτέχνης διαπιστώνοντας τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στην Πινακοθήκη, αποφάσισε να δωρίσει το πρώτο έργο που έφτιαξε με τη συγκεκριμένη θεματική και τίτλο «Γκουέρνικα 1». Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό τρίπτυχο έργο, μεγάλων διαστάσεων 200χ390 εκ, που πλέον ανήκει στους θησαυρούς της Δημοτικής Πινακοθήκης.


Με αφορμή την έκθεση αλλά και την ταινία που τη συνοδεύει με τίτλο «Ussak» παραχωρήθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου. Συγκινημένη η αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρρα Περίφανου, ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη για την απρόσμενη δωρεά του και αναφερόμενη στην έκθεσή του σημείωσε: «Η «Γκουέρνικα» του Πικάσο συνεχίζει να εμπνέει τους καλλιτέχνες. Η ανθρωπότητα και σήμερα ταλανίζεται από πολέμους που σκοτώνουν ψυχές και συνειδήσεις. Ο Κυριάκος Κατζουράκης καταθέτει τις δικές του εκδοχές για το έργο, με τη βαθιά ανθρωποκεντρική και πολιτική του τέχνη. Δεν είναι τυχαίο πως ο διάλογος του καλλιτέχνη με το διάσημο αντιπολεμικό έργο πραγματώνεται τα τελευταία χρόνια της κρίσης». Μίλησε επίσης για τη σεμνότητα και ευαισθησία που διακρίνει τον καλλιτέχνη, όπως και τη μεγάλη του αγάπη για την περιφέρεια καθώς επέλεξε να εκθέσει τα έργα του για πρώτη φορά στη Λάρισα και μετά να συνεχίσει το «ταξίδι» τους στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
Ο Κυριάκος Κατζουράκης, για τη δωρεά του έργου του τόνισε, ότι ούτε το σχεδίασε, ούτε χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ «Κάτι πολύ σοβαρό γίνεται εδώ. Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη σκέψη, αφού εδώ το έργο μου πιάνει τόπο και μπορούν να το βλέπουν πολλοί, αντί να βρίσκεται κρεμασμένο σε κάποιο σαλόνι». Αναφορικά με τα έργα του σημείωσε ότι πρόκειται για μια δουλειά που ξεκίνησε το 2012, ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης και πικρίας που ένιωθε με αυτά που συνέβαιναν γύρω μου. «Περιλαμβάνει τα παιδικά μου χρόνια, την αγάπη μου για τον μοντερνισμό και τον κυβισμό και αυτό το δυσάρεστο αίσθημα που βιώνουμε όλοι μας στα χρόνια της κρίσης και την ανάγκη μας να βρούμε το κρυμμένο φως, την ελπίδα» σημείωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε «δεν θέλω να πω περισσότερα καθώς είναι προτιμότερο να ανακαλύπτει κάποιος τα έργα παρά να προϊδεάζεται από τον καλλιτέχνη».
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης. Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος και στη Λάρισα θα βρίσκεται μέχρι τις 3 Απριλίου.
Η ηθοποιός και σεναριογράφος της ταινίας “Ussak” κ. Κάτια Γέρου η οποία πραγματεύεται αντίστοιχα ζητήματα με αυτά της ζωγραφικής ενότητας του Κυριάκου Κατζουράκη, σημείωσε ότι πρόκειται για μια μελλοντολογική κοινότητα, με τοπίο ένα δύσκολο περιβάλλον και την ηθική παρακμή που όμως μπορεί να αλλάξει μέσα από σκληρή δουλειά και στόχους. «Η ταινία ορκίζεται και υποκλίνεται στην ιδέα της κοινότητας. Αναδεικνύει τη δύναμη του ανθρώπου και το νόημα της ουτοπίας» λέει. Η ταινία θα προβληθεί σήμερα στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης με ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass