«Ιάκωβος ή Υποταγή» του Ιονέσκο από το ΘΕΑΜΑ

ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ TRT ΜΕ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2019 15:08

Πέρυσι τον Ιούλιο, η προβολή της παράστασης του ΘΕΑΜΑ με το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Ιάκωβος ή Υποταγή» στο Κανάλι της Βουλής απετέλεσε την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα έργου με Έλληνες ανάπηρους καλλιτέχνες σε prime time ζώνη με SDH υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους τηλεθεατές, που επαναλήφθηκε τον περασμένο μήνα στις 27 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Αύριο, M. Πέμπτη, στις 3 μ.μ. προβάλλεται στο TRT το απαιτητικό και εμβληματικό αυτό έργο του Θεάτρου του Παραλόγου, που παρουσιάστηκε με επιτυχία το 2015 στην Αθήνα και άλλες πόλεις ενθουσιάζοντας το θεατρόφιλο κοινό της Λάρισας στο ΔΩΛ.

Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Βασίλης Οικονόμου, διεθνώς εγνωσμένος θεατράνθρωπος και ιδρυτής του ΘΕΑΜΑ, του πρώτου αυτού επαγγελματικού θεάτρου στην Ελλάδα με ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του. Ο Ιάκωβος (Αιμιλιανή Αβραάμ) αντιδρά στο προξενιό του με τη Ροβέρτα για οικονομικοκοινωνικούς λόγους οικογενειακών συμφερόντων. Έτσι, διεκδικεί τη θέση της επιλογής του σε ένα περιβάλλον γκροτέσκο, διαστρεβλωμένο από τον παραλογισμό της επιβολής βούλησης των άλλων. Ο Ιονέσκο εκφράζει αυτή την αντιπαράθεση μέσω και ξεκαρδιστικών καταστάσεων στον καυστικό σαρκασμό του, όπως καταδεικνύεται και από τη θερμή ανταπόκριση των θεατών καθώς το έργο μαγνητοσκοπήθηκε σε ώρα παράστασης.
Για το ανέβασμα του έργου, ο Βασίλης Οικονόμου έκανε επίσης τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς της παράστασης και ο Λαρισαίος Μιχάλης Ταμπούκας τα καπέλα, τις μύτες και τη μάσκα στο μακιγιάζ της Ροβέρτας (που έκανε η Κατερίνα Κοντομάρκου), ενώ έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών. Ο βοηθός σκηνοθέτης της παράστασης Πάνος Ζουρνατζίδης υποδύεται εξαιρετικά τη Ροβέρτα όπως και ο Μιχάλης Ταμπούκας τον πατέρα της, αγνώριστοι στις μεταμορφώσεις τους σε ένα θαυμάσιο σύνολο ηθοποιών που συμπληρώνουν απολαυστικά ο Μιχάλης Γραμματάς (Ιακωβίνα), η Έφη Τούμπα (Ιάκωβος Μητέρα), ο Μάνος Τριανταφυλλάκης (Ιάκωβος Πατέρας), η Μαρία Μουρελάτου και η Κατερίνα Κοντομάρκου (Ροβέρτος Μητέρα), ο Γιώργος Ηλιάκης (Ιάκωβος Παππούς) και η Μαίρη Σταματουλά (Ιάκωβος Γιαγιά).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass