«Λάρισα 1950-1985: Η εφημερίδα ”Ελευθερία” αφηγείται»

Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 8 μ.μ. ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2019 15:00

Εγκαινιάζεται σήμερα, στις 8 μ.μ., στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας η έκθεση «Λάρισα 1950-1985: Η εφημερίδα ”Ελευθερία” αφηγείται».

Ένα μεγάλο κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας της πόλης, που αν και κοντινή κινδυνεύουμε να χάσουμε πολύτιμους κρίκους της ιστορικής της συνέχειας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση «Η εφημερίδα ”Ελευθερία” αφηγείται». Η έκθεση θα «διηγηθεί» μεγάλα και μικρά γεγονότα της Λάρισας όπως τα είδαν και τα κατέγραψαν οι συντάκτες της «Ελευθερίας», ενώ εμπλουτίζεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Φωτοθήκης του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας και του Μουσείου. Δημοσιεύματα-μικρές ψηφίδες ιστορίας που συνθέτουν το μωσαϊκό μιας ολόκληρης εποχής, κατά την οποία η πόλη μετασχηματίζεται και κάνει άλματα, βιώνοντας μία κοινωνική, πληθυσμιακή, οικονομική, βομηχανική, συγκοινωνιακή, πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη. Η κομβική της θέση τη μεταβάλλει από «λασπούπολη» σε μέση ευρωπαϊκή πόλη και μια από τις σημαντικότερες ελληνικές. Η Λάρισα την εποχή αυτή προσελκύει νέους κατοίκους και επιχειρήσεις, αφού γίνεται υποδοχέας του φαινομένου της αστυφιλίας. Βλέπει δε την ποδοσφαιρική της ομάδα την ΑΕΛ, στην Α’ Εθνική Κατηγορία, ενώ αποκτά πολιτιστικές υποδομές. Η εφημερίδα «Ελευθερία», με ανάλογη πορεία, στήριξε, ακολούθησε και κατέγραψε, εκ παραλλήλου, την άνοδο της Λάρισας, όλες αυτές τις δεκαετίες. Με ειδήσεις, ρεπορτάζ, ανακοινώσεις, σχόλια, άρθρα, ειδικές στήλες και προσωπικό ως μία «οικογένεια», ενσωμάτωσε όλο αυτό το υλικό στα φύλλα της. Οι σελίδες της και όλος ο μηχανισμός έκδοσής της αναπτύχθηκαν σταθερά, αποτελώντας τον «καθρέφτη» της πορείας της πόλης.

Παλιοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας θα «ξαναγνωριστούν» με το κοινό μέσα από δημοσιεύματά τους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο ζεύγος Παναγιώτη και Δανάης Δημητρακόπουλου που κατέστησαν την «Ελευθερία» ένα φαινόμενο του επαρχιακού Τύπου. Επίσης θα εκτίθενται αντικείμενα του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία», σπάνιες φωτογραφίες της Λάρισας των ετών 1950-1985 από το αρχείο της Φωτοθήκης του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, του Λαογραφικού, του Νίκου Παπαθεοδώρου και του Θανάση Μπετχαβέ, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο θα αποτελούν οι γελοιογραφίες. Η έκθεση θα είναι ενδεδυμένη με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες αφού ολόγραμμα θα… ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια Λάρισα που αν και μόλις λίγα χρόνια πίσω ήταν τόσο διαφορετική.

Πολύτιμος οικοδεσπότης της έκθεσης το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, που διαδραματίζει έναν κομβικό ρόλο στη διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και παράδοσης και φέτος συμμετέχει στον εορτασμό της διεθνούς Ημέρας Μουσείων με πλούσιες εκδηλώσεις και δράσεις, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η έκθεση «Λάρισα 1950-1985: Η εφημερίδα ”Ελευθερία” αφηγείται».

Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τους «POLIS Ensemble» στον αύλειο χώρο του Μουσείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass