ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ

Αντάμωσαν οι Βλάχοι στην Πίνδο

*ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2015 0:17
Ο οικοδεσπότης κ. Κώστας Παγανιάς με τον δημοσιογράφο κ. Βαγγέλη Μητρούσια Ο οικοδεσπότης κ. Κώστας Παγανιάς με τον δημοσιογράφο κ. Βαγγέλη Μητρούσια

 

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ ΠΙΝΔΟΥ

Αποστολή Κώστας Τσόλας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το 11ο Αντάμωμα Βλαχοχωριών της οροσειράς της Πίνδου και του Γράμμου. Την ευθύνη της φετινής διοργάνωσης είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων του Δίστρατου Ιωαννίνων, με επικεφαλής της όλης διοργάνωσης τον πρόεδρό του και πρώην κοινοτάρχη Δίστρατου και αντιδήμαρχο κ. Κώστα Παγανιά.

Οι Βλάχοι και φέτος αντάμωσαν και γλέντησαν στα 1.750 μέτρα υψόμετρο στη λίμνη της Βασιλίτσας, πάνω από τη Σμίξη.

Στο φετινό Βλαχοαντάμωμα συμμετείχαν τα χωριά Δίστρατο, Αετομηλίτσα, Σαμαρίνα, Αβδέλλα, Σμίξη Περιβόλι, Βοβούσα και Κρανιά

Πρόκειται για ορεινά Βλαχοχώρια τα οποία το καλοκαίρι αλλά ορισμένα από αυτά και τον χειμώνα σφύζουν από ζωή αφού εκεί ψηλά λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Η περιοχή της εκδήλωσης απέχει 1 χιλιόμετρο από το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας προς Δίστρατο και η λίμνη απέχει 40 μέτρα από την άσφαλτο. Πανέμορφη περιοχή με θέα σε Σμόλικα , Βασιλίτσα, Τύμφη και Γράμμο ,με οξιές και ρόμπολα.

Ιδιαίτερα από τα Βλαχοχώρια του νομού Γρεβενών οι περισσότεροι πατριώτες είναι μόνιμοι κάτοικοι του νομού μας.

Κάθε χρόνο εναλλάξ κάθε χωριό διοργανώνει το Αντάμωμα.

Την έναρξη της εκδήλωσης την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες κάτοικοι από τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο έκανε ο οικοδεσπότης πρόεδρος κ. Κώστας Παγανιάς καλωσορίζοντας τους επισκέπτες και τόνισε ότι το Αντάμωμα αυτό είναι ένα αντάμωμα που όπως και όλα τα άλλα έχει σαν σκοπό τη γνωριμία των βλάχων από ευρύτερες περιοχές και την ανάδειξη και την καταξίωση του βλάχικου πολιτισμού και της βλάχικης παράδοσης.

Ενός πολιτισμού και μιας παράδοσης που αποτέλεσε την κυρίαρχη δύναμη της δημιουργίας και της εξέλιξης της πατρίδας μας και ολόκληρου του ελληνικού έθνους.

Οι βλάχοι με το πουγκί τους, τον παρά τους και το αίμα τους ήταν από τους πρωταγωνιστές της θεμελίωσης του ελληνικού κράτους.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας ενημέρωσε τους παρευρεθέντες για το μεγάλο Αντάμωμα των Βλάχων που γίνει στην Αθήνα στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου και ειδικότερα το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μεγάλο και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στο Καλλιμάρμαρο. Το φετινό αντάμωμα είναι αφιερωμένο στους εθνικούς ευεργέτες και ιδιαίτερα στον Ευάγγελο Ζάππα.

Τον συντονισμό των εκδηλώσεων είχε και φέτος ο γνωστός δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Βαγγέλης Μητρούσιας.

Στο Αντάμωμα παρευρέθηκαν επίσης ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ο αρχιμανδρίτης των ιερών μονών Κόνιτσας π. Αρσένιος ο βουλευτής Γρεβενών κ. Τιμολέων Κοψαχείλης, ο δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Σαμαρίνας, και Σμίξης κ. Γιάννης Λυγούρας του Σωτηρίου, και Βιορέλης Σακελλάρης, οι πρώην πρόεδροι Σαμαρίνας, Αετομηλίτσας και Περιβολιού κ. Κώστας Τζήμας, Γιώργος Λιούπας, Χρήστος Νιτσιάκος και Απόστολος Ζιόμπουρας καθώς εκπρόσωποι και των άλλων κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass