Τίμησαν τον συντοπίτη τους φιλόσοφο, ιστορικό και ποιητή Νίκο Ψημμένο

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2015 12:29

 

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

Τον πανεπιστημιακό καθηγητή, ιστορικό, φιλόσοφο και ποιητή Νίκο Κ. Ψημμένο, τον διακεκριμένο στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών συντοπίτη τους, τίμησαν σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Ποταμιά του Δήμου Αγιάς, ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο, την Ομάδα Ιστορικής Έρευνας του Δήμου «Δημήτρης Κ. Αγραφιώτης» και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας».

Σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας εγκαινίασε αίθουσα αναγνωστηρίου στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Ποταμιάς με την επωνυμία «Νίκος Κ. Ψημμένος», ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Αργυρούλης ανέγνωσε και επέδωσε στο τιμώμενο πρόσωπο ψήφισμα απόδοσης τιμής για την εξέχουσα προσωπικότητά του, το εξαίρετο έργο του και τη συνολική, μακρόχρονη, πολύπλευρη προσφορά του στην πατρίδα και, ιδιαίτερα, στον τόπο όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Οι Οδυσσέας Τσιντζιράκος, φιλόλογος, συντονιστής της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας, Βασίλης Βαλάρης, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καλυψώ» και πρόεδρος του «Μιλτιάδη Δάλλα», Δημήτρης Κεραμέας, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, όπως και ο δήμαρχος Αγιάς, στις σύντομες ομιλίες τους, στάθηκαν με σεβασμό στον βίο και στην ανιδιοτελή προς την Ποταμιά προσφορά του κ. Ψημμένου.

Από τα μέλη της θεατρικής ομάδας του «Μιλτιάδη Δάλλα», Αχιλλέα Κ. Αρχοντή, Αγλαϊα Σκάνδαλου, Γεωργία Ποτούλα, Βάσω Καλέση, Αχιλλέα Ευθ. Αρχοντή και Θεόδωρο Σουλιώτη, διαβάστηκαν κείμενα και ποιήματά του, η εκπαιδευτικός Χρυσούλα Τσιούπρου – Μίσια ανέγνωσε το βιογραφικό και την εργογραφία του – κείμενο που επιμελήθηκε ο ποιητής, λογοτέχνης Αντώνης Περδικούλης – ενώ η πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Λεμονιά Μαγαζιώτη μίλησε για τον άνθρωπο και καθηγητή Νίκο Ψημμένο, τον ποιητή Νίκο Ποταμίτη – φιλολογικό ψευδώνυμο, ένδειξη λατρείας προς το χωριό της Ποταμιάς – μίλησε για τον συμπολίτη αυτόν που «φρόντισε με το έργο του να δώσει στο χωριό πνευματική ταυτότητα ύπαρξης και συμμετοχής στα δρώμενα της περιοχής», γι’ αυτόν που «δεν σταμάτησε ποτέ να ενδιαφέρεται και να αγαπάει τον τόπο του και τους συγχωριανούς του», γι’ αυτόν που «η ανιδιοτελής στήριξη στο έργο του συλλόγου είναι συνεχής και μεγάλη», γι’ αυτόν που, όπως τόνισε, «αξίζει την ευγνωμοσύνη και την από καρδιάς αγάπη όλων των Ποταμιτών».

Από την πλευρά του, ο κ. Ψημμένος, με ταπεινοφροσύνη αποδέχτηκε τις τιμές που του έγιναν, ευχαρίστησε όλους εκείνους που διοργάνωσαν την εκδήλωση και ειδικά τους συγχωριανούς του για την αγάπη που του δείχνουν λέγοντας χαρακτηριστικά «Είμαι σε δύσκολη στιγμή απόψε. Προσπάθησα πάντα να είμαι στη σκιά. Δεν αγαπώ τη δημοσιότητα. Δεν αγαπώ τα χρήματα. Έμαθα να αγαπώ μονάχα την πατρίδα μου.

Δεν γεννήθηκα στην Ποταμιά. Γεννήθηκα στον βάλτο της Ακαρνανίας, αλλά είμαι Ποταμίτης γιατί εδώ σφυρηλάτησα την έννοια της πατρίδας και την έννοια του χρέους μου απέναντι στην πατρίδα. Εδώ σφυρηλάτησα τη συνείδησή μου ως Έλληνας».

Στην όμορφη αυτή βραδιά συμμετείχε πλήθος κόσμου και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος, η αντιδήμαρχος Αγιάς Χριστίνα Γιαννουλέα, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ηρακλείδης» Χρήστος Σκαρκάλης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το ψήφισμα παραδόθηκε στον κ. Ψημμένο μαζί με δύο βιβλία του κ. Οδυσσέα Τσιντζιράκου, όπως επίσης πως η αίθουσα του αναγνωστηρίου παραχωρήθηκε πρόθυμα από το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς και διαμορφώθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων του προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση» από την αρχιτέκτονα μηχανικό Χαρούλα Τριανταφύλλου. Πλούσιος μπουφές υπήρξε στο περιθώριο της εκδήλωσης από τις γυναίκες του χωριού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass