Από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις η Λάρισα

ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» Ο… ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΩΣ ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2019 17:31

«Υπάρχει ένα στερεότυπο ότι η Λάρισα δεν είναι μια ενδιαφέρουσα πόλη κι αυτό με στεναχωρεί γιατί η Λάρισα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις. Εχει ένα μεγάλο πολιτιστικό αποτύπωμα και τώρα με το Αρχαίο Θέατρο διευρύνει τη δημόσια ταυτότητά της με έναν τρόπο συναρπαστικό» τονίζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «Ε» ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος.

Ο Αθηναιογράφος και… αρχαιολόγος του άστεως, όπως έχει χαρακτηριστεί ο κ. Βατόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Οπου και να ταξιδέψω. Περίπατος σε 24 πόλεις», που θα γίνει σήμερα στις 7 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, μιλάει στην «Ε» για το νέο του βιβλίο, για τι τον στεναχωρεί και τι τον κάνει να ελπίζει, για το εθνικό σχέδιο και την επόμενη μέρα της Ελλάδας στο οποίο πρέπει να συμμετέχουν όλες οι πόλεις, για τη Λάρισα που πρέπει να είναι πιο συνεπής ως προς την ιστορική της μνήμη, αλλά και για τον δυναμισμό της πόλης. Ο κ. Νίκος Βατόπουλος για τα 97 χρόνια της «Ελευθερίας», που θα εορταστούν αύριο, σημειώνει ότι «Η μακροβιότητα αυτών των εντύπων είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της δημοσιογραφίας και εύχομαι χρόνια πολλά στην «Ελευθερία» και την ευχαριστώ για όλα αυτά που μας προσφέρει».

 

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

 

*Κύριε Βατόπουλε, τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο για 24 πόλεις της Ελλάδας μακριά από το κλεινόν άστυ;

-Οπως ξέρετε παραδοσιακά και για πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαι με την Αθήνα, έχω αναγορευτεί σε αρχαιολόγο του άστεως. Τα τελευταία χρόνια αισθάνθηκα την ανάγκη να επεκταθώ, καθώς ταξίδευα συχνά και για πολλούς λόγους είχα βρεθεί σε διάφορες πόλεις, σταδιακά λοιπόν άρχισα να το κάνω πιο συνειδητά και να το κάνω επί τούτου ούτως ώστε να περπατήσω και να φωτογραφίσω διάφορες πόλεις. Έτσι άρχισα να διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα κοινό φαινόμενο σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας: ένα εγκαταλελειμμένο κτιριακό αστικό απόθεμα, το οποίο είναι εκτός δημόσιας συζήτησης. Με αφετηρία την αγάπη μου για την Ελλάδα και την επιθυμία μου να γνωρίσω όλες τις πλευρές του τόπου μας ξεκίνησα μία άτυπη καταγραφή του αστικού χώρου, φωτογραφίζοντας ο ίδιος με αντικειμενικό σκοπό να υπογραμμίσω την προσωπικότητα που έχει κάθε πόλη και να «δω» την ιδιαίτερη ταυτότητά της.

 

*Γιατί επιλέξατε αυτές τις 24 πόλεις;

-Η επιλογή αυτή βασίζεται στις διαδρομές που έκανα τα τελευταία 2-3 χρόνια, που ακόμη είναι νωπή η εικόνα τους. Είναι πόλεις που οι περισσότερες δεν είναι τόσο πολύ τουριστικές, οι περισσότερες άλλωστε είναι πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχουν κατά κάποιο τρόπο θολή δημόσια εικόνα για τους υπόλοιπους Ελληνες. Θεωρώ ότι ένας Κρητικός δεν ξέρει και πολλά για την Κομοτηνή ή για την Αρτα και αντιστοίχως ένας Καλαματιανός δεν γνωρίζει πολλά για τη Λάρισα ή για την Κατερίνη. Θεωρώ ότι υπάρχει κι ένα θέμα εθνικής συνεννόησης, μ' αρέσει να σκέφτομαι ένα εθνικό δίκτυο πόλεων, που η κάθε μία από τις πόλεις να έχει κι έναν ρόλο. Να έχει δυναμικό "παρών" στη μεγάλη υπόθεση να ξαναφτιάξουμε αυτή τη χώρα μετά από δέκα χρόνια κρίσης.

 

*Τι είναι αυτό που σας στεναχωρεί από τη σημερινή εικόνα-εκδοχή των πόλεων;

-Ας δεχτούμε ως μια κοινώς παραδεκτή συνθήκη ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με την άχαρη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, αλλά αυτό δεν είναι το αντικείμενο του βιβλίου, δεν προσπαθώ να παρακολουθήσω την παθογένεια των ελληνικών πόλεων, αυτή τη θεωρώ δεδομένη. Προσπαθώ να δω το παρόν και την επόμενη μέρα και κυρίως προσπαθώ να δω την ιστορική παρακαταθήκη κάθε πόλης όπως αυτή αποτυπώνεται στο κτιριακό απόθεμα. Υπάρχει ένα ζήτημα επαναθεώρησης του αποτυπώματος των ελληνικών πόλεων, υπάρχει μια ανάγκη να ξαναδούμε αυτές τις πόλεις χωρίς στερεότυπα.

 

*Υπάρχει κάτι που σας κάνει να αισιοδοξείτε;

-Αισιοδοξώ γιατί ύστερα από τόσα χρόνια κακοποίησης του αστικού περιβάλλοντος θεωρώ ότι υπάρχει πλέον μία γενικότερη αποδοχή της άποψης ότι οι πόλεις θα γίνουν καλύτερες αν αναδείξουν τα ιστορικά στοιχεία τους. Και δεύτερον υπάρχει μία σημαντική μερίδα ανθρώπων σε κάθε πόλη, οι οποίοι αγαπούν τον τόπο τους με έναν πολύ ωραίο τρόπο. Είναι πολλοί που θέλουν να μείνουν στις πόλεις τους και αναζητούν τον τρόπο να μείνουν στις πόλεις τους και να προσφέρουν σ’ αυτές.

 

*Εχετε επισκεφτεί πολλές φορές τη Λάρισα, τη βλέπετε να αλλάζει;

-Η Λάρισα προοδεύει. Εκεί που θα πρέπει να είναι πιο συνεπής η Λάρισα είναι στην ιστορική της μνήμη. Ακούω περιπτώσεις διαφόρων παλαιών σπιτιών που κινδυνεύουν με κατεδάφιση κι αυτό είναι πολύ κακό. Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ιδιωτικές περιουσίες, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη δρόμος στο να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να σωθεί ό,τι γίνεται να σωθεί στη Λάρισα, γιατί έχει χαθεί μεγάλος πλούτος και λόγω των ιστορικών συνθηκών αλλά και λόγω της ανοικοδόμησης. Η Λάρισα είναι μία από τις πιο δυναμικές και ενδιαφέρουσες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη πόλη, έχει έναν παλμό που συγκινεί τον επισκέπτη, εγώ ως επισκέπτης κάθε φορά εντυπωσιάζομαι από τον δυναμισμό της πόλης, από τη θαυμάσια αγορά της, από τα καταπληκτικά μουσεία της και βλέπω ότι υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος είναι ενημερωμένος και μορφωμένος, υπάρχει ένα αστικό κοινό πολύ δυναμικό. Υπάρχει ένα στερεότυπο ότι η Λάρισα δεν είναι μια ενδιαφέρουσα πόλη κι αυτό με στεναχωρεί γιατί η Λάρισα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις. Εχει ένα μεγάλο πολιτιστικό αποτύπωμα και τώρα με το Αρχαίο Θέατρο διευρύνει τη δημόσια ταυτότητά της με έναν τρόπο συναρπαστικό, προσθέστε το Διαχρονικό Μουσείο που είναι κορυφαίο μουσείο εθνικού διαμετρήματος, την Πινακοθήκη Κατσίγρα που είναι η εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής με υπέροχα έργα, τα κρασιά της, τη γαστρονομία της, τον Πηνειό, την Αβερώφειο... Είναι τυχερή η Λάρισα που έχει όλα αυτά μέσα στα πόδια της, κι αν τα συνδυάσει είναι στοιχεία πλούτου και πολιτισμού.

 

*Η «Καθημερινή» πρόσφατα γιόρτασε τα 100 της χρόνια, η «Ελευθερία» γιορτάζει αύριο τα 97 της χρόνια...

-Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό για μια χώρα να έχει ιστορικά έντυπα και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουν μείνει πολλά εν ενεργεία. Η «Καθημερινή» και η «Ελευθερία» υπηρετούν τη σύγχρονη δημοσιογραφία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαι ένας άνθρωπος της «Καθημερινής», είμαι 32 χρόνια εκεί και έχω γαλουχηθεί και διαμορφωθεί σ’ αυτήν την ιστορική εφημερίδα. Η «Ελευθερία» όσες φορές τη διαβάζω είναι μία εφημερίδα πλήρης με πολύ σημαντική αρθρογραφία και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί έχει αναγνώστες και έχει απήχηση και κύρος. Μακάρι και άλλες πόλεις να είχαν αντίστοιχες «Ελευθερίες» και «Καθημερινές», είναι στοιχείο πολιτισμού. Η μακροβιότητα αυτών των εντύπων είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της δημοσιογραφίας και εύχομαι χρόνια πολλά στην «Ελευθερία» και την ευχαριστώ για όλα αυτά που μας προσφέρει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass