Τα παιδί@ παίζει και μαθαίνει

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2020 16:02

Τι γνωρίζεις για τους τροχούς; Οι τροχοί ή πιο απλά οι γνωστές σε όλους μας ρόδες αποτελούν μια μορφή αρχαίας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Σίγουρα τους βρίσκουμε στα αυτοκίνητα αλλά και σε διάφορες μηχανές, στροβίλους και πολλά άλλα. Το πρώτο βήμα για την εφεύρεση του τροχού έγινε την παλαιολιθική εποχή. Μια σειρά από κορμούς δέντρων με κυκλική διατομή κυλούσαν στο έδαφος, μετέφεραν βαριά αντικείμενα και έτσι είχαμε μια πλατφόρμα από κυλιόμενους κορμούς.

Γύρω στο 2000 π.Χ. τα πρώτα άρματα με ακτινωτούς τροχούς επινοήθηκαν στη δυτική Ασία. Οι Πέρσες βελτίωσαν την εφεύρεση με δρεπάνια που προσαρμόζονταν στους τροχούς, προσφέροντας στον περσικό στρατό ένα πλεονέκτημα απέναντι στους εχθρούς τους στη μάχη.

Μήπως όμως έχεις ακούσει για τον υδροτροχό; Οι υδροτροχοί χρονολογούνται από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Επίσης είχαν χρησιμοποιηθεί και στην Κίνα. Σήκωναν από το ποτάμι νερό μέσα σε ξύλινους κουβάδες για να ποτίσουν τα σιτηρά σε ένα ξερό χωράφι.

Απ’ ό,τι βλέπεις οι τροχοί έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού μας!

Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξεις το δικό σου όχημα με τροχούς; Σίγουρα είναι ώρα να επιστρατεύσεις τη φαντασία σου, τη μηχανική σου αντίληψη και να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις ένα μηχάνημα που μπορεί να κυλάει!

Και πού θα βρεις ρόδες; Παρατήρησε γύρω σου: Καπάκια από μπουκάλια, αλουμινένια τενεκεδάκια από αναψυκτικά, ρολό από χαρτί υγείας! Όλα αυτά θα μπορούν να αποτελέσουν ρόδες σε ένα όχημα της φαντασίας σου που μπορεί να γίνει πραγματικότητα! Μη νομίζεις, και οι πρόγονοί μας αντίστοιχους νοητικούς μηχανισμούς ανέπτυξαν για να δώσουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα επιβίωσης! Καλή διασκέδαση!

Από την Τίνα Μιναρετζή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass