Οι Λαρισαίοι «αγκάλιασαν» τις δράσεις της Πινακοθήκης

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Δημοσίευση: 28 Απρ 2020 15:41

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εικαστικοί διαγωνισμοί της Δημοτικής Πινακοθήκης με τη συμμετοχή παιδιών, αλλά και ενηλίκων, δείχνοντας ότι σε αυτούς τους πραγματικά δύσκολους καιρούς υπάρχει έμπνευση και αφορμή για χαρά και δημιουργία! Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί:

 

«Η δική μου Πολιτεία»

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στους μικρούς φίλους της Πινακοθήκης ηλικίας 4–9 ετών με αφορμή το εμβληματικό έργο Πολιτεία (Λάρισα) του Αγήνορα Αστεριάδη από τη Συλλογή Κατσίγρα. Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκε από τα παιδιά να παρατηρήσουν τον πίνακα, να μαντέψουν τι συμβαίνει σε αυτήν την πολιτεία, να «ακούσουν» πράγματα που κάνουν θόρυβο, να αναγνωρίσουν «μυρωδιές», να ανακαλύψουν κάποιο κρυμμένο μυστικό, να πουν ποια ήταν το πιο όμορφο πράγμα που είδαν, αλλά και το σημείο της «Πολιτείας» που θα ήθελαν να επισκεφτούν. Τα παιδιά παρατήρησαν την «Πολιτεία» του Α. Αστεριάδη και δημιούργησαν τη δική τους πολιτεία! Επιστράτευσαν μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές, χαρτοπετσέτες, κόλλες, και ό,τι άλλο χρήσιμο για να φτιαχτεί η πολιτεία τους, και με μπόλικη φαντασία δημιούργησαν τη δική τους εκδοχή γι’ αυτό το έργο τέχνης.

«Ζωγραφίζω ένα έργο της συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα»

Διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 9-12 χρονών. Στον διαγωνισμό αυτό, τα παιδιά, αφού περιηγήθηκαν στην ψηφιοποιημένη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα, έμαθαν την ιστορία της και θαύμασαν τα έργα της, επιλέξανε ένα έργο που τους ενέπνευσε το ερέθισμα της δημιουργίας και το αποτύπωσαν σε χαρτί.

«Η δική μου Γκουέρνικα»

«Ταξίδι» δημιουργικής γραφής για ενήλικες, με αφορμή το έργο-δωρεά του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Γκουέρνικα Ι». Με αναφορά στο έργο του Κυριάκου Κατζουράκη «Γκουέρνικα Ι», το ενήλικο κοινό της Πινακοθήκης που συμμετείχε στη δράση έγραψε ένα κείμενο έως 600 λέξεις βασισμένο στο μήνυμα του συνολικού έργου κατά του παραλογισμού και του πολέμου ή σε κάποια λεπτομέρεια του πίνακα που συνδέεται με κάποιο βίωμα ή συναίσθημα, είτε με μια φανταστική ιστορία, την οποία κάθε συγγραφέας εμπνεύστηκε από κάποια πτυχή του πίνακα.

Σημειώνεται ότι η κριτική επιτροπή για τον διαγωνισμό «Ζωγραφίζω ένα έργο της συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα» αποτελείται από έμπειρους καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου και για τον διαγωνισμό «Η δική μου Γκουέρνικα» αποτελείται από τους Κυριάκο Κατζουράκη, Γιώργο Τράντα, δημοσιογράφο -σύμβουλο Εκπαίδευσης στο Κατάστημα Κρατουμένων Λάρισας, Αναστάσιο Μάτο, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας. Μετά από αξιολόγηση οι επιτροπές θα ανακοινώσουν τα έργα που διακρίθηκαν. Τα δε έργα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Η δική μου Πολιτεία» θα προβληθούν όλα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο βίντεο, το οποίο θα ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο κανάλι της Πινακοθήκης στο YouTube και στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Τέλος, το Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα υπόσχεται ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εκπληρώσει τους ιδρυτικούς του σκοπούς ακόμη και σε αυτήν τη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο, μέσα από ευφάνταστες δράσεις στοχευμένες κάθε φορά σε διαφορετικό κοινό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass