Addio μαέστρο

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΛΑΡΙΣΑ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΕΝΙΟ ΜΟΡΙΚΟΝΕ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2020 11:05

Φτωχότερος είναι από χθες ο κόσμος της μουσικής, των τεχνών και του πολιτισμού

μετά την απώλεια του Ιταλού μαέστρου Ενιο Μορικόνε, ενός από τους σημαντικότερους, πολύπλευρους και παραγωγικότερους συνθέτες όλων των εποχών. Μια απώλεια που ειδικά για τη Λάρισα σηματοδοτεί και το τέλος ενός ονείρου για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ενιο Μορικόνε, διαχρονική επιθυμία των οποίων ήταν μια συνάντηση με τον Ιταλό συνθέτη. Ταυτόχρονα όμως κάνει την αποστολή τους πιο βαριά και σημαντική, ως ο μοναδικός σύλλογος παγκοσμίως με αντικείμενο τη διάδοση του έργου του.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου με αφορμή τον θάνατο του εμβληματικού συνθέτη «Χάρη στην πολυδιάστατη δημιουργική ιδιοφυΐα του, ο Ennio Morricone ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του, γεγονός που συνέβαλε στη διεθνή του επιτυχία. Ένας αληθινός πρωτοπόρος της κινηματογραφικής μουσικής, ένας θρύλος, ο οποίος θα μείνει για πάντα αλησμόνητος.
Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Παπακώστας, εκφράζει στα μέλη της οικογένειάς του, στους συγγενείς και στους φίλους του τα βαθύτατα συλλυπητήριά του. Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής που μπορούμε να αποτίσουμε σήμερα είναι να συνεχίσει ο Σύλλογος να προωθεί το έργο του μεγάλου δημιουργού ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με ποικίλες δράσεις, διαιωνίζοντας έτσι τη μοναδική μουσική του κληρονομιά».
Σημειώνεται ότι ο Ένιο Μορικόνε, ο Ιταλός συνθέτης που έκανε γνωστά τα «σπαγγέτι γουέστερν» χάρη στη μουσική του, πέθανε χθες σε ηλικία 91 ετών, όπως μετέδωσε το πρωί το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο δημιουργός της μουσικής για τις ταινίες, μεταξύ άλλων, «Για Μια Χούφτα Δολάρια» και «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», είχε σπάσει τον μηρό του πριν από λίγες ημέρες έπειτα από πτώση και πέθανε στη διάρκεια της νύχτας σε κλινική της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν.ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
«Ο Ενιο Μορικόνε θεωρείται (και είναι) ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς συνθέτες του καιρού μας, γράφει ο μουσικοκριτικός Γ. Χαρωνίτης σε παλαιότερο άρθρο του στην Καθημερινή. Η αλήθεια και η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Ennio Morricone είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες ΟΛΩΝ των ειδών και ΟΛΩΝ των εποχών. Και η μεν «αλήθεια» μπορεί να είναι υποκειμενική, όμως η πραγματικότητα είναι μετρήσιμη: 500 περίπου σάουντρακ (κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά) και γύρω στα 100 έργα «σοβαρής» μουσικής συνθέτουν έναν όγκο μουσικής που είναι πρωτοφανής και λίαν ασυνήθιστος - ακόμα και για τον μισόν αιώνα που ο Μαέστρος ενεργεί ανελλιπώς στο «επάγγελμα». Και πρόκειται για μουσική που, αισθητικά, είναι από ενδιαφέρουσα έως αριστουργηματική και, στις περισσότερες περιπτώσεις, ορίζει ανεξίτηλα το έργο το οποίο «υπηρετεί».
«Ο Ενιο Μορικόνε έκανε σοβαρές σπουδές σύνθεσης -μέχρι και αβάν γκαρντ- και έπαιξε τζαζ τρομπέτα στη δεκαετία του ‘50 μέχρι που βιοποριστικοί λόγοι τον έσπρωξαν να γίνει ενορχηστρωτής. Ετσι, υπογράφει ένα σεβαστό σύνολο των ιταλικών ποπ σουξέ στις αρχές των sixties και, παράλληλα, αρχίζει να γράφει και μουσική για τον κινηματογράφο. Η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Sergio Leone το 1964 στο γουέστερν «A Fistful of Dollars» ήταν καθοριστική και η εξέλιξή της, με τις ταινίες «For a Few Dollars More» και «The Good, the Bad and the Ugly» άνοιξε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ποπ κουλτούρα. Αυτό έκανε τον Ενιο Μορικόνε διάσημο και γνωστό σε όλο τον κόσμο - όμως έδωσε και την αίσθηση σε πολλούς ότι ο Μορικόνε ήταν ο συνθέτης των γουέστερν! Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό (της τάξης του 7%) από το έργο του Μαέστρου αφορά σε ταινίες γουέστερν και ότι ο Ενιο Μορικόνε με τη μουσική του έχει καλύψει όλη την εκφραστική γκάμα του κινηματογράφου με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο».
H τοιχογραφία που συνθέτη, που δημιούργησαν στην οδό Μανωλάκη οι Λαρισαίοι εικαστικοί Αστέριος Λάσκαρης, Χρήστος Λάσκαρης και Δήμητρα Καλογήρου, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των μεγαλύτερων ΜΜΕ παγκοσμίως (φωτ.).

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass