CINE ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ταξίδι στα όνειρα!

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2020 15:00

Το πολυαναμενόμενο καλοκαιρινό ταξίδι στην Ελλάδα και τα μουσικά καλιφορνέζικα όνειρα σας περιμένουν στους Νέους Πόρους και στις κινηματογραφικές αίθουσες της Λάρισας αντίστοιχα, ενώ στο πρόγραμμα του «Σινέ Μύλος – Μπαρμπής Βοζαλής» θα βρείτε μιά κωμωδία.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
(The Trip to Greece)
Δραματική Κομεντί-Έγχρωμη-Διάρκεια: 103'– Παραγωγή: Ηνωμένο Βασίλειο, 2020- Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουίντερμποτομ- Σενάριο: Μάικλ Γουιντερμπότομ, Ρομπ Μπράιντον, Στιβ Κούγκαν- Πρωταγωνιστούν: Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον -Κατάλληλη για όλους.
Οι Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον πρωταγωνιστούν σε μια πιο χαλαρή «Οδύσσεια», ξεκινώντας από την αρχαία Τροία στη βορειοδυτική Τουρκία και καταλήγοντας στην Ιθάκη. Περνώντας στη Λέσβο με μια μικρή στάση στη Μόρια, συνεχίζουν στην Καβάλα, το Πήλιο, την Αθήνα, την Ύδρα με τελικό σταθμό το νησί των Επτανήσων. Τα ταξίδια των διάσημων κωμικών και του αγαπημένου τους τιμονιέρη Μάικλ Γουίντερμποτομ είχαν αφετηρία το 2010 και έξι επεισόδια της περιπλάνησή τους στη Βρετανία, περιπέτεια που τους χάρισε πολλά βραβεία. Γαστρονομικές εξερευνήσεις, επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία και ανεπανάληπτης ομορφιάς τοπία, ήταν μερικές από τις παραμέτρους που έκαναν αυτό το πρώτο ταξίδι ιδανικό. Ακολούθησαν η Ιταλία (2014) και η Ισπανία (2017). Οι επιτυχημένες σειρές μονταρίστηκαν σε ταινίες και βρέθηκαν από την τηλεόραση στο σινεμά.
Έτσι, έφτασε και η σειρά μιας ακόμα χώρας που βρέχεται από θάλασσα και έχει εμπνεύσει ποιητές και καλλιτέχνες ανά τον κόσμο. Το έπος του Ομήρου και η διαδρομή του πολυμήχανου Οδυσσέα σχηματίζει τη διαδρομή τους. Δεν ξεχνούν όμως και τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη και τους Δελφούς, τον περίφημο «ομφαλό της γης», όπως δεν παραλείπουν να αναφερθούν και σε Έλληνες καλλιτέχνες που διέπρεψαν στο εξωτερικό. Τραγουδώντας το «Forever and ever» του Ντέμη Ρούσσου, ακονίζουν τις φωνητικές τους χορδές, ενώ η συζήτηση συνεχίζεται με την ταινία «Chariots of Fire» και το όσκαρ του Βαγγέλη Παπαθανασίου για το σάουντράκ της.
Τα γαλάζια νερά της χώρας μας και ο ήλιος συντροφεύουν τις μιμήσεις που κάνουν οι δύο ηθοποιοί, υποδυόμενοι συναδέλφους τους και όχι μόνο. Μπροστά τους και σε ένα κατάλευκο τραπεζομάντηλο υπάρχουν πάντα εκλεκτά εδέσματα και κρασί. Κουζίνες και μάγειρες επί το έργον και το αστέρι Michelin του εστιατορίου «Βαρούλκο» λάμπει σε σκηνή της ταινίας.
****/5

ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
(The High Note)
Δραματική Κομεντί-Έγχρωμη-Διάρκεια: 113'– Παραγωγή: Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, 2020- Σκηνοθεσία: Νίσα Γκανάτρα- Σενάριο: Φλόρα Γκρίσον- Πρωταγωνιστούν: Ντακότα Τζόνσον, Μπιλ Πούλμαν, Τρέισι Έλλις Ρος, Αϊς Κιουμπ, Κέλβιν Χάρισον Τζ. -Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.
Η Μάγκι (Ντακότα Τζόνσον) ονειρεύεται να γίνει μουσική παραγωγός. Προς το παρόν, όμως, είναι η προσωπική βοηθός της σούπερ σταρ της μουσικής Γκρέις Ντέιβις (Τρέισι Έλλις Ρος) και τρέχει να ικανοποιήσει κάθε της απαίτηση. Η γνωριμία της με τον ταλαντούχο τραγουδοποιό Ντέιβιντ (Κέλβιν Χάρισον Τζ.) θα δώσει στη Μάγκι τη δυνατότητα να δείξει τις ικανότητές της.
Άνευρη σεναριακά η ταινία με τη σχέση των Μάγκι και Γκρέις να μην αγγίζει την κορυφή της σύγκρουσης που χρειάζεται η πλοκή για να εξελιχθεί σε ένα ευτυχισμένο τέλος. Εκτός από τη μια μεγάλη ανατροπή που έρχεται όταν πρέπει, όλα τα υπόλοιπα τα έχουμε ξαναδεί, καθώς η ταινία μιλά για όνειρα που πρέπει να πραγματοποιηθούν ή καλύτερα για τους επίμονους ονειροπόλους που περιμένουν μια ευκαιρία για να ακουστεί το όνομά τους παντού. Παράλληλα, τονίζει το πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες να εξελιχθούν στην καριέρα τους και να έχουν, όσο περνούν τα χρόνια, νέες ευκαιρίες. Μιλώντας για το Χόλιγουντ, όπου γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στον εργασιακό τομέα, το σχόλιο αυτό της ταινίας είναι σημαντικό. Γιατί όσο και να κατηγορούμε τα φώτα του και τον τρόπο ζωής που προωθεί, εμείς ακόμα είμαστε πίσω σε αυτά τα ζητήματα.
Οι δύο κυρίες της ταινίας υποδύονται δύο μαχόμενες γυναίκες σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία. Εξαιρετικές στους ρόλους τους, η μια στην αρχή της πορείας της και η άλλη στην πιο ώριμη φάση της, έχουν να πούνε πολλά για τα δύο κομβικά σημεία στην καριέρα μιας γυναίκας, όπου οι δυσκολίες, αν και διαφορετικές, είναι μεγάλες.
**/5

ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΠΕΘΕΡΙΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!
(Come un Gatto in Tangenziale / Like a Cat on a Highway)
Κωμωδία-Έγχρωμη-Διάρκεια: 98'– Παραγωγή: Ιταλία, 2017- Σκηνοθεσία: Ρικάρντο Μιλάνι- Σενάριο: Φούριο Αντρεότι, Τζιούλια Καλέντα, Πάολα Κορτελέσι, Ρικάρντο Μιλάνι - Πρωταγωνιστούν: Πάολα Κορτελέσι, Αντόνιο Αλμπανέζε, Σόνια Μπεργκαμάσκο -Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.
Όταν ο πλούσιος Τζιοβάννι (Αντόνιο Αλμπανέζε), μαθαίνει ότι η έφηβη κόρη του έχει δεσμό με τον γιο της φτωχής Μόνικα (Πάολα Κορτελέσι) κάνει τα πάντα για τους αποδείξει πως δεν ταιριάζουν. Σύμμαχο στην προσπάθειά του βρίσκει τη Μόνικα, καθώς και αυτή δεν συμφωνεί με την επιλογή του γιου της.
Τα στερεότυπα υπερισχύουν στην πλοκή στον ίδιο βαθμό με την παρουσίαση της ταξικής διαφοράς που απομακρύνει τους δύο βασικούς χαρακτήρες, τον πατέρα και τη μητέρα. Το καλό των παιδιών τους, τα οποία ουσιαστικά μεγαλώνουν μόνοι, τους ενώνει.
Συσπειρωμένοι προς αυτόν τον σκοπό, συνειδητοποιούν ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις διαιωνίζουν αδικίες και το κοινό τους μέτωπο είναι εκείνο που τελικά αφήνει μια θετική εντύπωση για την ταινία. Το γεγονός, δηλαδή, ότι άνθρωποι ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης είναι διατεθειμένοι να επικοινωνήσουν και να αλληλοβοηθούν, είναι το αισιόδοξο μήνυμα του σεναρίου.
Οι σεναριογράφοι, όμως, ρίχνουν και άμεση σπόντα σε όσους υποκρίνονται τους αντιρατσιτσές και φιλεύσπλαχνους, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα άντεχαν στιγμή να κάνουν παρέα με ανθρώπους που δεν ταιριάζουν με το κοινωνικό και οικονομικό τους προφίλ.
Ωστόσο, η ταινία παραμένει επιεικώς προβλέψιμη και κάπου χάνει την κωμωδία. Ακόμα και ο Κέκο Τζαλόνε, ο σύγχρονος σταρ της ιταλικής κωμωδίας, είναι καλύτερος από τους παραλίγο συμπέθερους!
**/5

 

TRIANTAFYLLIDOY

Από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου,
Δρ. Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.,
μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας
Κινηματογράφου και της
Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών
Κινηματογράφου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass