«Είμαστε εδώ! Εμπιστευθείτε μας...»

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ e-ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2020 21:00

Του Θανάση Αραμπατζή

Μικρές εστίες του καθημερινού πολιτισμού. Το μέρος εκείνο όπου οι συγγραφείς

μπορούν να συνδεθούν με τους αναγνώστες, ο χώρος όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους, άγνωστους κόσμους. Εκεί όπου συναντιούνται οι βιβλιόφιλοι της κάθε γειτονιάς, οι χώροι που προωθούν τον διάλογο γύρω από το βιβλίο και την ανάγνωση – τόποι ανταλλαγής ιδεών, διαφωνίας και κατανόησης διαφορετικών απόψεων και ερμηνειών. Ο λόγος για τα Μικρά Βιβλιοπωλεία που εφέτος για δεύτερη χρονιά ενώνονται και γιορτάζουν την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων, που έχουν όμως να αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις τόσο λόγω των e-καταστημάτων που πουλάνε βιβλία όσο και λόγω της αχαρτογράφητης νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός. Η «Ε», γιορτάζοντας μαζί τους, επικοινώνησε με τέσσερις ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων και τους ζήτησε να εκφράσουν τις σκέψεις τους για το e-αύριο, τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον και υπό τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του Covid-19, καθώς και για τον ρόλο των μικρών βιβλιοπωλείων στις τοπικές κοινωνίες. Τις απόψεις τους εξέφρασαν ο Πελοπίδας Τσιάρας του «Prosperus», ο Παναγιώτης Ιωαννίδης του «Ανεμος», η Ελένη Σταμούλη-Λίταινα του «Σκάλα Παιδικό» και η Αλεξάνδρα Βάγγου του «Ο Απόστολος Παύλος».Πελοπίδας Τσιάρας «Prosperus»
Τα βιβλιοπωλεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή των τοπικών κοινοτήτων και ο κατεξοχήν φορέας πολιτισμού. Ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο, ξεφυλλίζουμε τον κόσμο των ιδεών, διευρύνουμε τις γνώσεις μας και γευόμαστε τη συγκίνηση της ανάγνωσης. Οι προκλήσεις στον χώρο του βιβλίου πάντα ήταν πολλές, πόσο μάλλον εν μέσω της πανδημίας Covid-19.
Αυτό ακριβώς έρχεται η Little Bookstore Day 2020 να μας θυμίσει - η προσπάθεια δεν σταματάει. Εμείς στο βιβλιοπωλείο μας έχουμε αποφασίσει και δρομολογήσει ένα γενικότερο πλαίσιο ενεργειών με γνώμονα τον αναγνώστη: αναβάθμιση του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου (prosperus.gr), συχνότερη ανανέωση ύλης στο blog μας, επέκταση της πολιτικής εκπτώσεων ώστε να κάνουμε ακόμη πιο προσιτό το βιβλίο, σχεδιασμό Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης, πρόγραμμα επιλεγμένων εκδόσεων.
Η κρίση είναι ευκαιρία να ξανασυστηθούμε στο αναγνωστικό κοινό.
Είμαστε εδώ. Εμπιστευθείτε μας!Παναγιώτης Ιωαννίδης «Ανεμος»
«Μικρό βιβλιοπωλείο και τοπική κοινωνία».
Κάτι περισσότερο από μια επιχείρηση, κάτι διαφορετικό από ένα κατάστημα, η προέκταση του σπιτιού και του σχολείου, το συμπλήρωμα του κάθε γραφείου και του κάθε επαγγελματία.
Ένα βιβλιοπωλείο, είναι το πρώτο μέρος που μας έρχεται στο μυαλό, είτε αναζητούμε μία ιδέα, είτε ένα δώρο, είτε μία λύση σε οποιοδήποτε θέμα!
Είναι ίσως, με κάποιον τρόπο, τα μικρά βιβλιοπωλεία για τις τοπικές κοινωνίες, ό,τι και τα φαρμακεία στον χώρο της υγείας!
Ο παραλληλισμός είναι σίγουρα λίγο φτωχός για να δώσει την πραγματική διάσταση και τη σπουδαιότητα του ρόλου των μικρών βιβλιοπωλείων, τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Και ο ρόλος του βιβλιοπώλη, κάτι περισσότερο από ένα επάγγελμα, μια αποστολή!
Σε κανέναν άλλο τομέα της κοινωνίας ο συμβουλευτικός ρόλος του επαγγελματία δεν είναι τόσο ισχυρός και αξιόπιστος όσο ο ρόλος του βιβλιοπώλη στο βιβλίο!
Είτε πρόκειται για παιδεία, σχολικά βιβλία και βοηθήματα, είτε για μόρφωση, ιστορία, είτε για τον ελεύθερο χρόνο, λογοτεχνία, είτε για επαγγελματικούς λόγους, βιβλία μελισσοκομίας, είτε για ελεύθερο χρόνο, δημιουργικά παιχνίδια, ο βιβλιοπώλης έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Στον Γαλαξία του Γουτεμβέργιου, που μάταια προσπαθεί να εκτοπίσει σήμερα η Google, το μόνιμο, το χαρτί, κάποτε ιεροποιημένο, η Βίβλος, στη συνέχεια κυνηγημένο, κάθε φορά που οι ελευθερίες έμπαιναν στο στόχαστρο.
Σύμβολο στη συνέχεια (όλοι έχουμε ένα βιβλίο σύμβολο της παιδικής μας ηλικίας), είτε αυτό είναι οι Άθλιοι, είτε τα Ψηλά Βουνά του Παπαντωνίου, είτε το Ζ του Βασίλη Βασιλικού, είτε για να είμαστε δίκαιοι, ο Χάρρυ Πότερ.
Ιερατείο του χαρτιού, τελετουργικό της ανάγνωσης, θρησκεία της μόρφωσης!Ελένη Σταμούλη-Λίταινα «Σκάλα Παιδικό».
Το βιβλιοπωλείο μας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999. Είκοσι ένα χρόνια. Όταν άρχισε τη λειτουργία του ήταν το πρώτο παιδικό βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα. Για το γεγονός αυτό μπορώ να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη.
Εκείνη την εποχή μου είχε πει ένας εκδότης:
-Γιατί Έλενα μόνο παιδικό; Γιατί να πάω σ’ ένα γενικό βιβλιοπωλείο να πάρω βιβλία για μένα και μετά να έρθω σ’ εσένα να πάρω βιβλία για τον γιο μου;
-Μα γιατί, του είπα, από αλλού θα πάρεις ένα παντελόνι για σένα και από αλλού για το παιδί σου. Μ’ αυτή λοιπόν τη φιλοσοφία ξεκίνησα. Εξειδίκευση. Βιβλία μόνο για παιδιά. Διαλεγμένα ένα-ένα, διαβασμένα ένα-ένα, προσεγμένα, με ωραίο-σωστό κείμενο και ακόμη πιο όμορφη εικονογράφηση. Ετσι ξεκινήσαμε, έτσι πορευτήκαμε, έτσι συνεχίζουμε, έτσι παλεύουμε πια, να το διατηρήσουμε, να μην χάσουμε τίποτα απ’ τις αξίες που του δώσαμε, να μην κάνουμε πίσω στην ποιότητα. Γιατί χρωστάμε στα παιδιά μας που χάνονται στη ζούγκλα της πληροφορικής, να κρατήσουμε το παιδικό βιβλίο στη θέση που του αξίζει.
Στην πορεία μας προσθέσαμε και το παιχνίδι, γιατί ένα καλό και σωστό παιχνίδι προσφέρει ό,τι και ένα καλό βιβλίο. Και με χαροποιεί πολύ όταν βλέπω νέες μανούλες να μπαίνουν με τα μωράκια τους να διαλέξουν βιβλία.
Και δεν το κρύβω τότε συγκινούμαι, γιατί τελικά όταν κάνεις και δίνεις κάτι μ’ αγάπη δεν το χάνεις ποτέ. Και τώρα σ’ αυτά τα τρελά και περίεργα χρόνια που ζούμε, λόγω του κορονοϊού, προσπαθούμε περισσότερο, παλεύουμε περισσότερο, γιατί οι συνθήκες είναι απίστευτα αντίξοες και παράξενες. Και σίγουρα είναι κάτι που δεν το έχουμε ζήσει. Περιμένοντας λοιπόν το αβέβαιο αύριο, μένουμε αισιόδοξοι.Αλεξάνδρα Βάγγου «Ο Απόστολος Παύλος»
Ακούμε συχνά να λέγεται πως δεν υπάρχει πλέον αναγνωστικό κοινό ούτε ενδιαφέρον πια για το βιβλίο. Η τρομερή πρόοδος της τεχνολογίας έδωσε την άυλη τροφή στους ανθρώπους ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Δεκτό, όμως μέχρι ενός σημείου.
Αυτό το καταδεικνύει το αγοραστικό κοινό των βιβλιοπωλείων μας. Σημειώνουμε πως απευθυνόμαστε σε ειδικό αναγνωστικό κοινό. Ολοι όμως είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, βαπτισμένοι στην Αγία Τριάδα. Κάποια στιγμή λοιπόν θα χρειαστούμε κάτι που αφορά στην κατήχησή μας, ή σε κάποιες απορίες πάνω στην πίστη μας και λοιπά. Το πολύ ευχάριστο είναι πως έχουμε πλούτο από βιβλίο χριστιανικό. Η εποχή μας εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους Αγίους και η ζωή τους και οι διδαχές τους είναι πολύ προσφιλή αναγνώσματα για όλους μας. Στα χριστιανικά βιβλιοπωλεία βρίσκει κανείς πρώτα από όλα το ιερό Ευαγγέλιο, έπειτα όλα τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας, όλα τα μουσικά βιβλία της Βυζαντινής Μουσικής, Ασκητικά, Θεολογικά, Προφητικά, Ανατροφής Παίδων, περί των Ιερών Μυστηρίων, παιδικά διηγήματα, η ζωή σύγχρονων Αγίων καθώς και των παλαιότερων αιώνων έως των πρώτων ακόμη χριστιανικών χρόνων.
 Το Βιβλιοπωλείο της Χριστιανικής Εστίας Λαρίσης «Ο Απ. Παύλος» και των εκδόσεων «Ζωή» βρίσκεται επί της οδού Παπακυριαζή 30, δωρεά της δίδας Μαίρης Ράπτου εις μνήμην των αειμνήστων γονέων της Νικολάου και Ροδοθέας Ράπτη. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί φάρο της Ορθοδοξίας, καθότι μόνο ορθόδοξο χριστιανικό βιβλίο θα βρει ο αναγνώστης. Αποτελεί ιεραποστολικό κέντρο του συλλόγου μας, της Χριστιανικής Εστίας που εδρεύει επί της οδού Ανθίμου Γαζή, το έργο της οποίας είναι πολύπλευρο. Πνευματικό πρώτα με τους κύκλους μας, προνοιακό έπειτα με τη χριστιανική πρόνοια που μέλημά της είναι οι επισκέψεις σε νοσοκομεία, κλινικές, όλα τα ιδρύματα αποκατάστασης, συμπαράστασης στους φυλακισμένους και γενικά στους εμπερίστατους αδερφούς μας. Οι δραστηριότητες πολλές, δεν απαριθμούνται εύκολα. Και όλα αυτά έχουν αναφορά στον χώρο αυτό. Είναι ανάγκη επιτακτική να δρουν και να υπάρχουν τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία, είναι οι σταθμοί όπου αναπνέουμε αέρα καθαρό που αναζωογονεί πνευμόνια και ιδιαιτέρως τις ψυχές μας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass