Στόχος ζωής το κειμηλιοφυλάκιο Τυρνάβου...

ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ-ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2020 21:01

«Ο Τύρναβος είναι το σπουδαιότερο κειμηλιοφυλάκιο της Μητροπόλεώς μας και

είναι στόχος ζωής -όσο με αξιώσει ο Θεός να είμαι εδώ στη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου- να καθαριστούν όλες οι εικόνες, να καθαριστούν όλα τα κειμήλια, να αναδειχθούν και να πετύχουμε σε συνεργασία και με τον Δήμο να δημιουργηθεί ένα κειμηλιοφυλάκιο επισκέψιμο» τόνισε ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου σεβασμιότατος Ιερώνυμος κατά την έναρξη της έκθεσης με εικόνες από τον Ιερό Ναό Φανερωμένης του Τυρνάβου, χθες στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες από τη Φανερωμένη Τυρνάβου που δόθηκαν πρόσφατα για συντήρηση και φέρνουν στο φως νέες «ψηφίδες» από το εκκλησιαστικό –και όχι μόνο- ιστορικό ψηφιδωτό του Τυρνάβου αφού οι εικόνες αποτελούν εύγλωττες μαρτυρίες για το παρελθόν της πόλης. Μαρτυρίες όπως αυτή που κατέπληξε τους αρχαιολόγους ότι ο Τύρναβος του 16ου αιώνα είχε 6.500 κατοίκους, στοιχείο που τον ανεβάζει στην πρώτη σειρά των πόλεων της Θεσσαλίας.
Ο σεβασμιότατος Ιερώνυμος στον χαιρετισμό του ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι «Τα κειμήλια είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός μας γιατί μας συνδέουν με τους προγόνους μας. Είναι αυτά τα οποία ενδιαφέρθηκαν να φτιάξουν κι όταν μάλιστα πρόκειται για αντικείμενα που είναι αντικείμενα προσευχής, αντικείμενα λατρείας, αντικείμενα αναφοράς, η ιερότητα και ο σεβασμός είναι πολλαπλάσιος. Θα ήταν παράλογο η Μητρόπολη Λαρίσης να μην ενδιαφερθεί για τα κειμήλια και μάλιστα για τον Τύρναβο. Ο Τύρναβος είναι το σπουδαιότερο κειμηλιοφυλάκιο της Μητροπόλεώς μας, έχει τα περισσότερα κειμήλια και είναι στόχος ζωής -όσο με αξιώσει ο Θεός να είμαι εδώ στη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου- να καθαριστούν όλες οι εικόνες, να καθαριστούν όλα τα κειμήλια, να αναδειχθούν και να πετύχουμε σε συνεργασία και με τον Δήμο να δημιουργηθεί ένα κειμηλιοφυλάκιο επισκέψιμο ώστε να μπορούν και οι Τυρναβίτες να πηγαίνουν και να βλέπουν όλα αυτά τα οποία δημιουργούμε, όλα αυτά τα οποία συντηρούμε, όλα αυτά για τα οποία καταβάλλουμε κόπο, χρόνο, χρήμα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα καμαρώνουμε και εμείς και γενιές που θα έρθουνε. Τα κειμήλια δεν είναι για να τα φυλάμε στα μπαούλα, είναι για να βγαίνουν στο φως για να μας δείχνουν τι πίστευαν οι πρόγονοί μας, από τι αξίες διακατέχονταν, για ποιο πράγμα αγωνίζονταν και μάλιστα σε εποχές δύσκολες όπως η τουρκοκρατία που το ελληνικό κράτος δεν υφίστατο καν, που η πολιτική αρχή ήταν ενάντια στα της Πίστεώς μας, που οι καιροί ήταν δύσκολοι. Οι άνθρωποι μέσα στη φτώχεια τους προτιμούσαν να στερηθούν το φαγητό τους και να δημιουργήσουν αυτές τις εικόνες, να χτίσουν σχολειά και εκκλησιές για να διατηρηθεί η Πίστη και το φρόνημα της πατρίδας παρά να κάνουν το οτιδήποτε άλλο που ενδεχομένως να τους έφερε μία καλύτερη ζωή, γιατί καλύτερη ζωή γι’ αυτούς ήταν αυτά τα πράγματα».
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια ανοίγοντας την εκδήλωση σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «Στην έκθεση επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικές εικόνες από όλες τις φάσεις και από όλους τους ναούς που σήμερα εκπροσωπούνται στη Φανερωμένη, ώστε να σχηματίζει μία ιδέα ο επισκέπτης για τις αλλαγές που συντελούνταν και το ιδιαίτερο κλίμα της καθεμιάς μας βοηθούν με τον καλύτερο τρόπο να πλησιάσουμε τους ανθρώπους των παλαιότερων εποχών πέρα από τα έγγραφα και τις πληροφορίες που κατά καιρούς διασώθηκαν. Γιατί η εκκλησία ήταν ο χώρος όπου εκφράζονταν οι παλαιότερες κοινωνίες και εκεί εναπόθεταν τους πόθους και τις ελπίδες τους», ενώ η κ. Σδρόλια σημείωσε ότι αυτή η έκθεση είναι ένα ξεκίνημα, καθώς το έργο είναι πολύ σημαντικό και ευχήθηκε να συνεχιστεί.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Νίκος Λιούπας, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Χρύσα Βουλγαράκη, ιερείς και όσος κόσμος επέτρεπαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα να παρευρίσκεται.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass